Horia Şiclovan: Ajută pacienţii să arate mai bine

Horia Şiclovan este primul chirurg plastician român căruia i s-au publicat articole în revista Aesthetic Plastic Surgery – Springer, New York , jurnalul oficial al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Estetică şi Plastică  ISAPS.

Ştiri pe aceeaşi temăHoria Şiclovan s-a apucat de Medicină, după ce bunicul, medic ginecolog, i-a insuflat dragostea faţă de această meserie. Spune că pe atunci toată lumea făcea Politehnică sau Medicină şi el,  cum nu îi plăcea matematica, a ales Medicina. A terminat facultatea  şi din 1998 până în 2005 a fost stagiar şi rezident la Trimişoara. Apoi a venit la Sibiu. Ulterior s-a specializat în chirurgie plastică şi e tare încântat de ceea ce face. În 2006 avut şansa să se specializeze în Brazilia, acolo unde a obţinut Certificatul de supraspecializare în Chirurgie Estetică şi Cosmetică şi Certificatul de supraspecializare în Chirurgia Paraliziei de Nerv Facial în Clinica de Plastic Surgery „Dr. Fausto Viterbo“, Botucatu, Sao Paulo. Nu s-a oprit aici. A mers şi în Emiratele Arabe Unite unde a fost certificat de ministerul Sănătăţii de acolo ca medic specialist în chirurgie plastică. Cu toate acestea, s-a întprs în Romnia. „Acolo da, faci bani, dar viaţa este destul de monotonă. De aceea m-am întors şi pentru că aveam aici post“, spune medicul Horia Şiclovan, acum medic în cadrul Spitalului Clinic judeţean de Urgenţă Sibiu. 


Spune că în specializarea lui este importantă şi aparatura, dar nu numai. „Sunt importante instumentele, dar cred că nimic nu îţi poate încolui talentul. Poţi avea rezultate foarte bune, folosind tehnici foarte simple“, spune Horia Şiclovan.


De-a lungul carierei a făcut nenumărate operaţii, nu le ma ştie numărul, de la mărirea sau ridicarea sânilor, corectarea nasului, chiar şi la bărbaţi, mărirea buzelor, lipoaspiraţii sau abdominoplastii. Cea mai tânără pacientă avea 20 de ani, iar cea mai vârstnică 52. Spune că în ceea ce face, dorinţa pacientului este cea mai importantă. „Am avut o pacientă de 20 de ani care a slăbit după o naştere, 40 de kilograme şi îşi dorea extrem de mult să facă ceva în acest sens. Avea sânii şi abdomenul lăsaţi şi am operat-o timp de 6 ore. Ea chiar şi-a dorit acest lucru. Operaţia a constat în ridicarea sânilor şi mărirea lor cu implanturi de silicon, lipoaspiraţie şi abdominopastie“, spune medicul. Pacienta a fost extrem de încântată. Spune că e foarte importantă starea emoţională în astfel de intervenţii. „Trebuie să fie pregătită pentru asta, să fie echilibrată emoţional pentru astfel de intervenţii. Altfel nu are niciun rost să operez. Sau cazurile în care pacientele vin cu poză cu ştiu eu cine, Victoria Beckam, de exemplu, şi spun că vor nasul ca al ei. Din start nu aş opera, pentru că pacienta nu va fi mulţumită, chiar dacă rezultatul este identic“, spune Horia Şiclovan. A avut, de-a lugul carierei de iperat şi bărbaţi, cel mai vârstnic avea 97 de ani. „Am efectuat reconstrucţia nasului unui bărbat de 97 de ani. Asta după excizia unui cancer cutanat“, adaugă medicul.

Profil:
Născut: 19 februarie 1972, Arad
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara
Familie: necăsătorit


Ce-i place:
Îi place sportul foarte mult şi asta face în timpul liber. De asemenea, este un împătimit al maşinilor. Se plimbă mult cu maşina, tocmai de aceea, cel mai bine se relaxează în excursii.

Ce nu-i place

Medicul se declară un duşman al prostiei, urăşte impocrizia unor oameni, dar mai ales invidia lor, manifestată în orice mediu.

Întrebări şi răspunsuri:
Aveţi multe paciente din Sibiu care cer operaţii estetice?

Acum sunt, dar nu extremd e mult. De anul trecut şi până în primăvară am avut de a face cu un val extrem de mare de cereri. Evident, implanurile se cer foarte mult. Vin chiar şi din Italia şi e de înţeles. Acolo implanturile costa de la 8 mii de euro până la 12 mii. La noi sunt între 2 şi 4 mii.

Ce v-a determinat să vă întoarceţi în România, dar mai ales, în Sibiu, după ce aţi activat în străinătate?
M-am reîntors în ţară pentru faptul că aveam aici post şi cred încă în faptul că se mai pot face lucruri bune şi aici. La Sibiu, deşi aş putea merge şi în Bucureşti, pentru că e mai linişte, riscurile sunt mai puţine, şi nu eşti aşa expus. Clientele se vorbesc între ele şi vin ele la tine.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: