Doctor român expert în sănătate publică, despre valul 5 şi varianta Omicron: „Suntem aproape de vârf, presiunea pe spitale rămâne scăzută“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spre deosebire de valul anterior, până acum presiunea pe spitale e scăzută. FOTO EPA-EFE
Spre deosebire de valul anterior, până acum presiunea pe spitale e scăzută. FOTO EPA-EFE

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Lucian Blăguţiu, spune că presiunea pe spitale rămâne una scăzută, în special la Sibiu, deşi valul cinci a ajuns aproape de vârf. Blăguţiu e de părere că valul va mai dura cel mult cinci săptămâni.

Directorul DSP Sibiu a prezentat în cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural un raport în care a vorbit inclusiv despre situaţia din spitale şi a făcut previziuni referitor la evoluţia valului 5. 

În ce priveşte evoluţia până în prezent a numărului de îmbolnăviri, şeful DSP spune că nu sunt probleme în spitale, notează Turnul Sfatului. „Presiunea pe spitale este scăzută. În 20 ianuarie aveam o rată de ocupare de 13%, în regiunea centru doar Covasna având o rată mai scăzută decât noi. Spre deosebire de valul 4, cred că presiunea pe spitale se menţine la un nivel acceptabil. Constatăm, de asemenea, că a crescut foarte mult şi testarea în rândul populaţiei”, a spus Lucian Blăguţiu.

Directorul DSP Sibiu este de părere că vârful 5 se apropie de vârf, urmând ca până la finalul lunii februarie să fie depăşit complet. „Consider că ne aflăm aproape de vârful acestui val pandemic. A crescut numărul de cazuri, dar presiunea pe spitale rămâne scăzută. Cred că mai avem 4-5 săptămâni şi depăşim acest val pandemic”, a mai afirmat medicul sibian.

lucian blagutiu

Lucian Blăguţiu confirmă că presiunea pe spitale rămâne scăzută în acest val 5. FOTO Turnul Sfatului

Afirmaţiile sale confirmă faptul că varianta Omicron provoacă mai rar forme grave ale bolii COVID-19 şi că, de regulă, cei care se infectează fac forme uşoare, care nu necesită spitalizare. Există însă şi excepţii, motiv pentru care vaccinarea rămâne foarte importantă. De altfel, persoanele vaccinate, la fel ca şi cele trecute anterior prin infecţie au imunitate crescută în faţa formelor grave ale bolii. 

Vă mai recomandăm şi:

Lockdown sau restricţii moderate? Care este strategia câştigătoare în faţa valului Omicron

Epidemiologul-şef al României, despre varianta Omicron la copii: „Fac forme uşoare ale bolii, rata internării e scăzută“

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite