Cazul fetei care ar fi murit jucând „Balena Albastră“: scenariul procurorilor este respins de toţi prietenii adolescentei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 15 martie 2017, o adolescentă a căzut de pe un bloc cu zece etaje, pe care a urcat cu alţi şapte prieteni pentru fotografii. Procurorii spun, acum, că altul era motivul FOTO Silvana Armat
Pe 15 martie 2017, o adolescentă a căzut de pe un bloc cu zece etaje, pe care a urcat cu alţi şapte prieteni pentru fotografii. Procurorii spun, acum, că altul era motivul FOTO Silvana Armat

Niciunul din prietenii adolescentei din Sibiu care a murit după ce a căzut de pe un bloc de zece etaje nu confirmă ipoteza procurorilor, potrivit cărora fata de 15 ani a fost împinsă la suicid jucând „Balena Albastră“. Un psiholog demontează, de asemenea, scenariul oficial, iar părinţii fetei sunt consternaţi de acesta.

Decesul unei adolescente de 15 ani, care a căzut de pe un bloc de zece etaje din Sibiu unde a urcat pentru privelişte alături de alţi şapte prieteni, a căpătat o cu totul altă interpretare din cauza procurorilor sibieni. După trei săptămâni de cercetări, procurorii au anunţat că adolescenta nu a murit accidental, ci este vorba de un suicid determinat de persoane neidentificate. „Indiciile temeinice“ pe care se bazează supoziţiile procurorilor vin de pe conturile de socializare folosite de adolescenta în discuţie. „De asemenea s-a mai reţinut că minora VDŞ a descărcat, pe telefonul său mobil, jocul intitulat «Balena albastră» şi a început a-l juca folosind pseudonimul «vovo_666», având mai multe postări pe Facebook şi Instagram ce indică parcurgerea acestui joc, precum şi unele imagini cu trimitere directă la acte de suicid“, se arată în comunicatul semnat de prim-procurorul Parchetului de pe Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean.

Nu există niciun martor. Şi nici aplicaţie

În cadrul cercetărilor efectuate după ziua de 15 martie 2017, când a fost înregistrat decesul minorei în discuţie, procurorii i-au audiat pe toţi cei şapte copii care se aflau pe acoperişul blocului împreună cu aceasta, precum şi pe cele două cadre didactice care, temporar, şi-au însoţit elevii pentru a admira panorama oraşului seara. „Niciun martor nu ne-a confirmat că minora juca «Balena albastr㻓, a comentat scurt, Ion Veştemean, prim-procurorul sibian.

În cursul zilei de joi dimineaţa, pentru a oferi mai multe explicaţii, procurorul Ion Veştemean a programat un briefing de presă, anulat însă în ultimul moment. „Din motive obiective“, este singura explicaţie a amânării declaraţiilor de presă, în urma cărora era aşteptată indicarea aplicaţiei pe care spun procurorii că au găsit-o în telefonul fetei. Pentru presupusul joc invocat de procurori nu se folosesc aplicaţii, ci reţelele de socializare.

Dosarul care viza decesul minorei de 15 ani a fost declinat către DIICOT Braşov, unde – susţin procurorii sibieni – există în lucru un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de utilizatorii jocului „Balena albastră“. Solicitaţi să dea detalii despre acest dosar, procurorii braşoveni au nu oferit un răspuns până la publicarea acestui material.

„Nu cred că juca“. „Nu cunosc jocul“. „Iubea viaţa“

„Adevărul“ a contactat ultimii 20 de prieteni ai minorei care a decedat, prieteni ale căror conturi de Facebook au fost „taguite“ de aceasta. Din cei 20, au răspuns şapte, minorilor fiindu-le asigurată protejarea identităţii. Niciunul din cei şapte tineri nu ştie ca prietena lor să fi urmat paşii vreunui scenariu care să îi pună viaţa în pericol. „D. nu ar fi jucat aşa ceva. Era o fată plină de viaţă şi care nu ar fi încercat sa îşi facă rău“, spune una din fetele care apar des pe pagina de Facebook a celei care a decedat. La fel susţine şi o prietenă veche. „O cunoşteam de la grădiniţă şi nu cred că era în stare să îşi pună viaţa în pericol. Nu am vorbit niciodată despre acest «joc» cu ea şi nici nu cred că îl juca“, spune prietena din grădiniţă.

Toţi prietenii care au acceptat să vorbească spun că, de fapt, ei nu cunosc pe nimeni care să joace sau să fi jucat „Balena albastră“.

„De acest joc am auzit la televizor şi nu ştiu de unde se poate descărca, pe «Magazin play» nu se găseşte. Nu cred că D. s-a jucat «Balena albastra», nu ar fi urmat acele provocări. Şi mereu era înconjurată de persoane care o iubeau şi nu i s-ar fi permis să se joace“, prietenă a fetei care a decedat

Îşi provoca răni

Fata care a decedat în urmă cu trei săptămâni îşi provoca singură răni în zona antebraţelor, folosind lame de ras, arată o prietenă a acesteia. Care a transmis redacţiei şi câteva capturi de ecran cu fotografii trimise de adolescenta decedată. În imaginile respective, trimise în 17 ianuarie, se văd numeroase tăieturi superficiale ale mâinii, realizate cu o lamă de ras. „Avea obiceiul să se taie pe mâini din diferite motive, mereu când vorbeam cu ea îmi spunea că s-a săturat de viaţă şi chestii asemănătoare. Într-o seară mi-a trimis mesaj vocal cu vocea ei care era răguşită şi când am întrebat-o de ce are vocea aşa, mi-a spus că a ieşit afară, ca mama ei să nu o poată auzi plângând“, spune prietena care a primit fotografiile. Nici ea nu cunoaşte pe nimeni care să spună că a jucat „Balena albastră“, iar despre adolescenta care a decedat spune că, de fapt, suferea din dragoste. „A suferit mult după un băiat şi cred că el era motivul pentru care D. se tăia“, mai spune prietena respectivă.

Psihologul: comportamentul auto-agresiv este răspândit

Faptul că tânăra care a decedat îşi provoca răni nu este un lucru ce trebuie pus pe seama ipoteticului joc „Balena albastră“, spune psihologul sibian Mihai Copăceanu. „Una din cinci adolescente şi unul din şapte băieţi au comportamente auto-agresive, în dezvoltarea lor psiho-emoţională, în special manifestate prin tăieturi ale braţelor, picioarelor sau coapselor cu lama sau alte obiecte tăioase. Fenomenul este în creştere şi întâlnit încă de la vârsta de 12 ani sau mai jos. Aproximativ 15% dintre adolescenţi au simptome ale depresiei, depresia fiind atipică şi uneori dificil de sesizat“, arată Copăceanu. În acest context, el consideră că interpretarea imaginilor din acest registru publicate de tânără pe reţelele de socializare nu reprezintă argumente suficiente pentru a susţine scenariul procurorilor. „Din punctul meu de vedere dacă nu există dovezi clare şi evidente, indiciile precizate în comunicatul procurorilor nu sunt deloc serioase. În schimb, a emite o astfel de ipoteză din partea unei astfel de instituţii neavând la bază argumente puternice este o eroare gravă cu impact emoţional puternic asupra familiei, rudelor, prietenilor şi comunităţii în general“, mai apreciază psihologul.

cont facebook blurat fata sinucidere

Părinţii sunt consternaţi

Cunoştinţe ale părinţilor fetei au arătat pentru „Adevărul“ că scenariul lansat de procurorii sibieni îi nemulţumeşte. „Sunt şocaţi, deoarece pe ei nu i-a anunţat nimeni până acum despre această ipoteză. De la noi au aflat-o, după ce am citit ce au zis procurorii“, arată cunoştinţele părinţilor. Aceştia au luat legătura cu un avocat, prin intermediul căruia, dacă este cazul, vor reveni cu precizări suplimentare.

Imagini copiate de pe internet

„Te urăsc. #simte-te“, este ultima postare publicată pe pagina de Facebook a adolescentei care a decedat. Cu o săptămână înainte de incident, fata a publicat şi o scurtă prezentare. „Deci, să mă prezint again. Mă cheamă D., dar mi se zice vovo. Am 15 ani şi 1,55 m, sunt din Sibiu. Ascult Trap, Rap, El Nino, DMC, Dragonu, Paraziţii, BUG Mafia şi Nane. Mă joc Lol, Metin2, Fifa17, GTA, CS.GO şi Dota. Insta – vovo_666, pup. Dau şi note dacă vreţi“, este conţinutul postării. Majoritatea postărilor publicate de adolescentă fac trimitere la ideea (re)găsirii persoanei iubite şi cu păstrarea şi preţuirea iubirii.

Pe contul de Instagram, în schimb, apar mai multe fotografii cu mâini tăiate sau părţi de corp tumefiate. Toate aceste imagini sunt copiate, însă, de pe conturile altor utilizatori de reţele de socializare din diferite locuri din lume.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite