Secrete pentru alergătorii începători. Care este suprafaţa ideală la jogging

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alergarea este cel mai la îndemână mod de a face sport. Cei aflaţi la început de drum trebuie să ştie că există anumite secrete de care poate conta continuitatea lor în acest sport.

Alergarea sau joggingul, aşa cum a fost adoptat ca şi termen şi în România, este una dintre cele mai ieftine metode de a face sport şi de a te menţine în formă. Un echipament sportiv şi o pereche de adidaşi sunt tot ce ai nevoie pe lângă starea de spirit necesară pentru a ieşi la alergat.

Fie că alegi să alergi dimineaţa, înainte de muncă, sau după masă, după ce ai stat toată ziua la birou, există câteva sfaturi pentru cei care sunt novici în acest domeniu, iar în categoria novici sunt consideraţi a fi toţi cei care aleargă în afara competiţiilor sportive,fie ele şi de amatori.

„Un aspect foarte important, mai ales la un alergător la început de drum e suprafaţa pe care aleargă. Cea mai recomandată e pământul, iarba dacă e posibil. Alergările prin parc sau pe la marginea pădurii, pe drumuri forestiere sunt cele mai bune, în lipsa unei piste de atletism. În orice caz, trebuie evitată alergarea pe beton, pentru că ea ne poate distruge articulaţii, genunchii şi zona lombară”, afirmă Claudiu Gorgan, maratonist.

Acesta mai afirmă că alergarea trebuie să fie una naturală, piciorul trebuind să atingă pământul în mod cât mai relaxat, de la călcâi spre vârf, ca astfel alergătorul să se împingă înainte. În acelaşi timp el recomandă ca braţele să fie mişcate pe lângă corp iar privirea să fie îndreptată înainte.

Un mare secret al rezistenţei alergătorilor îl reprezintă modul de a respira şi de a se şti controla atunci când respiră.

„Pentru începători, în primul rând e nevoie să alerge fără căşti în urechi, fără să asculte muzică sau alte lucruri. În timpul alergării trebuie să ai o stare de echilibru atât a ritmului cât şi a respiraţiei. În prima zi de alergare trebuie să ai un ritm foarte uşor şi relaxat, ritm care să îţi dea posibilitatea să poţi să vorbeşti la nevoie, adică să eviţi sufocarea. Trebuie să alergi fără căşti ca să poţi să te concentrezi la respiraţia ta, la ritmul alergării, să te auzi cum reacţionezi, până înveţi să te cunoşti”, mai afirmă maratonistul.

Tot Claudiu Gorgan ţine să punctele obligativitatea încălzirii înainte de a începe alergarea, aceasta având rolulde a pregăti organismul pentru efort, accentul fiind pus pe membrele inferioare şi pe zona lombară. Gimnastica este recomandată de maratonist şi după alergare, ea oferind corpului o mobilitate şi flexibilitate sportite, care mai apoi se fac simţite şi pe modul de a merge pe stradă.

Un aspect la fel de important, pe care mulţi alergători nu îl cunosc este respiraţia.Ea trebuie să se facă exclusiv pe gură, cu gura semideschisă.

„Dacă respiri doar pe nas, când o să începi să ai un ritm mai susţinut, poţi să leşini. Aerulajunge mai greu prin căile respiratorii până la plămâni aşa, decât dacă respiri pe gură. Aici e cel mai mare secret”,mai completează Claudiu Gorgan. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite