Satu Mare: Şeful poliţiei, mai "tare" decât ministrul Cristian David

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cinci poliţişti cercetaţi în cazul fugii din ţară a lui Darius Ţânţaş au primit soluţii de neînceperea urmăririi penale. Soluţia dată de parchet l-ar putea propulsa pe şeful IPJ Liviu Tăut ca nevinovat în ochii ministrului Administraţiei şi Internelor Cristian David. Ministrul i-a vrut capul în septembrie 2008, după ce a aflat în ce hal a fost cercetat cazul Ţânţaş la poliţie.

Procurorii Parhetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au considerat că nimeni din Inspectoratul  de Poliție al Județului Satu Mare nu este responsabil de vreo faptă penală în cazul fugii din ţară a lui Darius Țânțaș (21 de ani), fiul omului de afaceri Vasile Țânțaș, după accidentul mortal pe care acesta l-a produs în 7 septembrie 2008 la Ciuperceni. Grigore Şomle şi-a pierdut viaţa după ce maşina în care se afla a fost izbită din spate şi scoasă de pe şosea de bolidul condus de Darius Ţânţaş, care se pare că atinsese peste 200 km/h.

Şeful IPJ Liviu Tăut şi alţi patru poliţişti cercetaţi ies din scandal nevinovaţi, după ce au fost ţinta acuzaţiilor de incompetenţă emise de ministrul Cristian David. La scurt timp după accident, ministrul i-a cerut chestorului Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, schimbarea din funcţie a şefului IPJ Satu Mare Liviu Tăut pe motiv că accidentul a fost investigat defectuos de poliţiştii sătmăreni.

Cinci nevinovaţi

“A fost vorba de un autodenunţ, am verificat sub aspectul faptelor de neglijenţă în serviciu si s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în mod legal” a declarat Păunel Galoş, prim-procurorul parchetului orădean. Potrivit afirmaţiilor sale, “problema era de a verifica cum şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu fiecare dintre cei cinci”. Întrebat dacă întârzierea cu care au fost efectuate cercetările nu i-a facilitat fuga din ţară autorului, procurorul a afirmat că faptele comise de poliţişti nu îmbracă haina unor fapte penale: “Una e să faci ceva care ar zădărnici procesul de urmarire penală, altceva e să nu faci nimic”. Singurul tras la răspundere din poliție rămâne subinspectorul Rozalia Slătian, pentru prestația în fața presei la show-ul televizat de la Realitatea TV, care a costat-o funcţia de purtător de cuvânt al poliției.

Anchetă administrativă ignorată

Potrivit unui comunicat remis după accident de Ministerul Administraţiei şi Internelor, ancheta administrativă a evidenţiat deficienţe grave la nivelul conducerii IPJ Satu Mare. Faţă de cinci ofiţeri superiori din conducerea inspectoratului de poliţie s-a declanşat procedura de cercetare prealabilă, încă în derulare. Este vorba despre şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, comisarul şef Liviu Tăut, adjunctul IPJ comisarul Florentin Vlad, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constantin Taloş, subinspectorul Marius Lupişcă - cel care a efectuat cercetarea la faţa locului, respectiv  comisarul Florin Berei, ofiţer de serviciu pe unitate. În comunicat se mai afirma că poliţiştii sătmăreni au efectuat cu superficialitate cercetarea la faţa locului şi că au înregistrat cu întârziere evenimentul, fapt ce i-ar permis autorului faptei să părăsească ţara. Cei cinci poliţişti menţionaţi au depus un autodenunț la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în care s-au pus la dispoziţia procurorilor, fapt care a demarat ancheta soluţionată cu NUP.

Cazul accidentului, preluat de procurorii orădeni


Cazul accidentului lui Darius Ţânţaş a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. “Am recurs la asta pentru a elimina suspiciunile care planau asupra modului în care este cercetat şi instrumentat cazul accidentului” a declarat procurorul Păunel Galoş. Darius Ţânţaş s-a predat autorităţilor române în 28 octombrie 2008, la peste o lună după accident, iar acum este cercetat în libertate pentru omor din culpă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite