Inculpaţii din dosarul „MITĂ 3% pentru PDL“ au scăpat de închisoare. Fosta şefă a IŞJ Satu Mare a fost achitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inculpaţii din dosarul “Mită la PDL” au scăpat de închisoare. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au achitat-o în şedinţa din 27 martie pe Mariana Roman, fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, în dosarul de luare de mită în care a fost acuzată, iar ceilalţi doi inculpaţi au primit câte un an cu suspendare.

Iniţial, Tribunalul Satu Mare a condamnat-o pe fosta şefă a IŞJ la un an şi zece luni de închisoare cu executare, dar prin sentinţa din 6 iunie 2013, Curtea de Apel Oradea a decis achitarea acesteia. Decizia judecătorilor a fost atacată însă cu recurs de către procurori.

Însă, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au considerat ca fiind nefondat recursul formulat de procurori, menţinând soluţia de achitare pentru fosta şefă a IŞJ Satu Mare.

În acelaşi dosar au mai fost judecaţi şi fostul director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, Ioan Ulici, care a fost condamnat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri din Negreşti-Oaş, Vasile Ştrango inculpat în acelaşi dosar de luare de mită a fost condamnat de aceeaşi instanţă la 1 an şi 10 luni de închisoare, tot cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului DNA, Ioan Ulici ar fi pretins de la omul de afaceri Vasile Ştrango, pentru PDL, 3% din banii pe care societatea acestuia, Naţional Co&Ing Negreşti-Oaş îi avea de încasat pentru lucrările de reabilitare ale grădiniţei din Livada. Ulici i-ar fi promis intervenţii la inspectorul general şcolar Mariana Popa şi la deputatul Ioan Holdiş, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Satu Mare, pentru deblocarea banilor. Potrivit DNA, Mariana Popa ar fi deblocat banii către grădiniţă doar după ce omul de afaceri a donat 3.000 de lei, 3% din suma totală încasată, căte PDL.

DNA mai susţine că Ulici ar fi facilitat întâlniri între Ştrango şi deputatul Ioan Holdiş, care urma să intervină la Guvern pentru ca societatea National Co&Ing să se afle pe lista beneficiarilor din Hotărârea de Guvern 1531/2009. Prin HG-ul amintit, Guvernul a alocat sume de bani pentru plata unor lucrări de investiţii efectuate la 16 unităţi şcolare din judeţul Satu Mare. Ştrango avea de încasat 600.000 de lei, iar în urma HG-ului amintit i-au fost alocaţi 100.000 de lei.

Vă recomandăm şi

Procesul „Mită pentru PDL“, faza pe Satu Mare. AMNEZIA

Audierea acuzaţilor în procesul mitei pentru PDL a continuat azi la Tribunalul Satu Mare. După ce la termenul precedent, Vasile Ştrango a negat toate acuzaţiile, Mariana Popa a abuzat azi de sintagmele „nu ştiu“ şi „nu-mi amintesc“.

Mai mulţi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole acuzaţi că luau şpagă

Mai mulţi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş au început miercuri dimineaţa cercetări la sediul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara. După cercetări care durează de mai multe luni, aceştia verifică acuzaţiile de luare de mită împotriva mai multor profesori.

Flagrant la Olteniţa. Un poliţist a refuzat o şpagă de 300 de euro la examenul pentru permisul auto

Un agent de poliţie a dat pe mâna procurorilor un bărbat care încerca să-l mituiască. Poliţistul şi-a informat superiorii că a refuzat 300 de euro pentru a ajuta un candidat să treacă proba de traseu în vederea obţinerii permisului de conducere.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite