De ce e mai greu să creşti un câine de talie mare decât unul mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii de talie mare au probleme în perioada de creştere - foto:aflacum.ro
Câinii de talie mare au probleme în perioada de creştere - foto:aflacum.ro

Câinii de talie mare sunt mult mai sensibili din punct de vedere al sănătăţii, în special în perioada de creştere, până după un an. Şi când vine vorba de spaţiu ei au nevoi speciale.

Să ai un animal de casă nu este doar un moft şi o formă de responsabilizare, ci este, în egală măsură, o provocare pentru dezvoltarea cunoştinţelor. Achiziţia unui animal aduce cu sine o serie de noi lecţii, de noi informaţii care vin în cascadă peste posesorul animalului, acestea având legătură cu modul în care animalul trebuie crescut, ce tabieturi are sau cum să se evite dezvoltarea anumitor boli.

Câinele este cel mai des întâlnit animal de casă pe care românii îl au, fie că stau la bloc sau la curte. În funcţie de locul unde îl ţin, de afinităţile omului şi de alţi factori, talia câinelui diferă. Cei mai mici sunt şi cei mai uşor de întreţinut, greutăţile cu întreţinerea animalului crescând odată cu talia acestora.

„Aici nu este vorba că cei mici rod mai puţin decât cei mari. Cam toţi câinii rod până la o vârstă, deci nu aici se face diferenţa când vine vorba de efort crescut pentru a deţine un câine de rasă mai mare. În primul rând un câine mai mare are nevoie de mai mult spaţiu. Un teren unde să alerge, unde să poată să se mişte, să poată să îşi dezvolte osatura şi musculatura. Pentru un câine de talie mare nu e suficient să fie scos la plimbare şi apoi ţinut într-un apartament, spaţiul respectiv fiind insuficient pentru ca animalul să se exprime, să se bucure, să se joace”, afirmă AndaSălăgeanu, stundentă în an terminal la medicină veterinară.

Pe lângă acest aspect, mai există o diferenţă majoră între creşterea unui câine de talie mică şi a unuia de talie mare. Acesta ţine de starea de sănătate a lor, ai exact de predispunerea la anumite boli care vin odată cu statura animalelor. Acestea necesită o atenţie sporită din partea stăpânilor.

„Un câine de talie mare poate dezvolta probleme de osatură şi musculatură, pe care un câine de talie mică nu prea le are. Din cauza greutăţii mare şi a creşterii exagerate, câinele poate să îşi deformeze mersul sau chiar membrele. Cei care îşi doresc un câine de talie mare sau au unul care e pui încă trebuie să fie foarte atenţi la acest aspect şi să ajute creşterea câinelui cu o cură de calciu, pentru a evita dezvoltarea unor probleme de acest gen. Dar acest lucru să se facă doar la recomandarea medicului veterinar care se ocupă de câine, care îl cunoaşte şi i-a văzut dezvoltarea”, ai afirmă studenta la medicină veterinară.

Dacă câinele de talie mare face parte şi din rasele care sunt considerate periculoase, stăpânul mai are o grijă suplimentară, respectiv declararea acestuia la poliţie şi echiparea animalului cu botniţă ori de câte ori este scos în public. O regulă de bun simţ pentru toţi crescătorii de câini, indiferent de talia animalului, o reprezintă dotarea stăpânului cu pungă şi lopăţică atunci când iese cu câinele la plimbare, pentru a curăţa în urma lui. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite