Obicei de alungare a iernii: Funka. Şvabii din Ardud aprind focuri pentru a speria spiritele rele şi pentru a grăbi venirea primăverii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, la mijlocul lunii februarie, şvabii din Ardud aprind focurile la hotarele localităţii pentru a alunga iarna şi spiritele rele şi pentru a grăbi venirea primăverii. Funka este un obicei străvechi al comunităţii şvăbeşti, interzis în perioada comunismului şi reluat la câţiva ani după Revoluţie, iar acum a ajuns la a 15-a ediţie.

Cu excepţia semnificaţiei sale spirituale, Funka este un eveniment foarte spectaculos, astfel că sute de ardudeni, dar şi oaspeţi din alte localităţi au dorit să vină să-l vadă pe viu.

Obiceiul este sinonim cu colonizarea şvabilor pe aceste meleaguri

Funka are o tradiţie veche şi este sinonimă cu venirea şvabilor pe aceste meleaguri. Lucrul acesta este confirmat şi de preşedintele Forumului German din Ardud, Ştefan Fetz, care ne spune că odată cu colonizarea şvabilor aceştia au venit şi cu obiceiurile din zona lor de baştină.

"Anul acesta chiar am sărbătorit 300 de ani de când strămoşii nostri au fost colonizaţi în această parte aşa că putem spune că Funka are şi ea o tradiţie foarte veche. Funka este un obicei rămas moştenire de la înaintaşi care are drept scop alungarea iernii şi a spiritelor rele şi grăbirea venirii primăverii şi începutul unei noi vieţi, mai curate spiritual. În perioada comunismului, acest obicei a fost interzis, însă la câţiva ani după Revoluţia din 1989 a fost reluat la Ardud, iar acum a ajuns la a 15-a ediţie. Ne bucurăm că această sărbătoare a adunat pe lângă şvabii din Ardud şi români, maghiari sau români ceea ce dovedeşte că la Ardud convieţuim într-o perfectă armonie”, ne spune Fetz.

Am aflat că la această ediţie au participat şi şvabi veniţi din Germania, care au revenit acasă special pentru Funkă, dar şi şvabi din Ungaria (Zaita)

Deosebit de încântat de eveniment a fost şi Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud, care vede în aceste manifestări o sudare a comunităţii dar şi un bun potenţial de atregere a turiştilor.

Este un obicei deosebit de frumos şi mă bucur că a fost reluat la Ardud prin grija colegilor noştri de la Forumul Democrat German. Consider că este foarte bine că obiceiurile comunităţilor din oraşul Ardud pot fi continuate. Aici oamenii se întâlnesc, socializează, şi se bucură de venirea primăverii. Mai mult dorim ca acest un obicei foarte spectaculos, să fie promovat pentru turişti în cadrul manifestărilor organizate în cadrul festivalului medieval, cu atât mai mult cu cât în acest an oraşul Ardud va sărbători 800 de ani de la prima atestare documentară.” ne-a declarat edilul Ardudului.

funka ardud

Focul purificator care alungă iarna şi spiritele rele

Tradiţia spune că focurile de alungare a iernii şi a spiritelor rele dar şi pentru a grăbi venirea primăverii şi începerea unei noi vieţi trebuie făcute, musai, la hotarele localităţii.

Sunt aprinse două focuri, unul mai mare cu o cruce din lemn împletită cu paie şi altul mai mic unde cei cei mai tineri, dar nu numai, pun la încins aşa-numitele „şaibe”, nişte discuri confecţionate din lemn. În momentul lansării şaibei, cel care face acest lucru pomeneşte şi numele fetei pe care doreşte să o cucerească. În funcţie de cât de departe ajungea şaiba, lansatorul poate afla dacă are vreo şansă la fata dorită şi dacă relaţia va fi de scurtă sau de lungă durată.

Ceremonialul continuă cu aprinderea focului mare şi a crucii învelite cu paie pentru alungarea spiritelor rele din zonă şi a iernii. Conform tradiţiei, crucea trebuie să fie doborâtă de flăcările focului, fie în est, fie în vest, nord sau sud. Odată ajunsă la pământ, ea va aduce noroc şi prosperitate pentru acei locuitori ai zonei care se află în partea de oraş înspre care a căzut. Focul crucii alungă spiritele rele. Un alt obicei este acela de a se face un foc mare pentru fata bătrână a zonei, pentru a reuşi să se mărite în acest an.

image

În timpul în care crucea de paie arde, sunt rostite rugăciuni în limbile română, germană şi maghiară şi sunt interpretate cântece religioase.

Participare record

Aşa cum ne-a declarat şi preşedintele Forumului German din Ardud, Ştefan Fetz, anul acesta au participat peste 300 de oameni la Funkă, cei mai mulţi de când a fost reluată manifestarea. Şi pentru ca totul să se termine en fanfare la Sala de festivităţi din centrul oraşului Ardud  a fost organizat un bal mascat, tot pentru alungarea iernii, urmat apoi de un bal la care au putut participa toţi cetăţenii oraşului.”A fost un succes deplin această ediţie mai ales că am organizat şi un mare bal stropit din belşug cu celebrul vin şvăbesc dar şi cu bucate tradiţionale” ne-a declarat Ştefan Fetz.

Vă mai recomandăm

Saşii din Bistriţa au organizat un carnaval pentru alungarea iernii

Braşov: „Caravana Clătitelor“ vă aşteaptă la Prejmer. Vezi aici programul evenimentului!

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite