Tradiții și obiceiuri de paști păstrate în Caraș-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru orice creştin Sărbătorile de Paşti au o însemnătate deosebită şi sunt sărbătorite acasă, alături de cei dragi. Astăzi, până la lăsarea serii, în preajma bisericilor tinerii nu au uitat de una dintre cele mai vechi tradiții și anume toaca.

Tradițile legate de această sărbătoare sunt numeroase. De la vopsirea ouălor, la curăţenia în casă, obiceiurile gastronomice şi înnoirea hainelor, la oferirea de cadouri pe care le-ar aduce Iepuraşul de Paşti. Unul dintre obiceiurile îndrăgite de tineri este acela legat de toaca din curtea bisericii. „Toaca apare în scrierile bisericești ca fiind instrumentul care vestește lăsarea serii și chemarea credincioșilor la biserică. Pentru a amplifica semnificația sărbătorii pascale, mai multe biserici obișnuiesc să scoată toaca în perioada premergătoare Paștelui“, spune diaconul Marius Ormenișan. Tradiția legată de acest instrument este păstrată cu sființenie mai ales în sate, unde copii se întrec de multe ori în ceea ce privește maiestria cu care se folosește toaca.

Noaptea de Înviere
Ca în fiecare an, aproape de miezul nopţii cu mic cu mare se vor îndreapta spre biserici pentru slujba de Înviere. La oraș tradiția este ceva mai simplă. Gospodinele duc unele bucate pentru sfințire, iar la miezul nopții, împreună cu preoții se ia „lumina“ și se stă la slijbă. Tradiții din satele cărășene spune că înainte de începerea slujbei de Înviere, în fața caselor se face un foc mare și se întreține pe tot parcursul liturghiei.

Prima zi de Paști
În prima zi de Paşti, există obiceiul ca toată familia să se spele într-un lighean în care au fost puse ouă roşii şi monede de argint sau de aur, crezându-se că toţi vor fi astfel sănătoşi şi prosperi. Iar spre bucuria celor mici în această dimineață se primesc cadourile mult așteptate de Iepuraș.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite