Staţiunile de iarnă din Caraş-Severin sunt la pământ. Fără investiţii publice şi zăpadă, tot mai mulţi proprietari de pensiuni renunţă să mai facă turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestul României are un potenţial turistic enorm pentru anotimpul de iarnă, însă foarte puţin exploatat, din cauză că statul a lăsat în paragină şi nu s-a mai implicat aproape deloc în exploatarea turistică a regiunii.

Munţii Caraş-Severinului nu arată chiar cum ar trebui în pragul vacanţelor de iarnă, din cauza lipsei infrastructurii, dar şi a unei strategii de dezvoltare care să fie puse în aplicare.

Paradoxal, zona încă mai atrage turişti dornici de petrecerea unui sejur în această partea ţării.

Conform statisticilor Consiliului Judeţean Caraş-Severin, de exemplu în 2014, în unităţile de cazare din judeţ au poposit peste 115.000 de persoane, aproape 95 la sută dintre acestea fiind din România. Fără infrastructură adecvată: drumuri, telescaun, partii de schi etc, turiştii străini sunt foarte greu de atras, fapt confirmat de statistici şi de proprietarii pensiunilor din zonă.

Peste 1300 de locuri de cazare pe Semenic şi Muntele Mic

Semenicul are în prezent 37 locaţii cazare, cu 470 camere şi 1018 locuri, de un confort de două şi trei stele, iar Muntele Mic are 11 structuri de cazare cu 135 camere, 332 locuri. Spaţiile de cazare se epuizează doar în perioada vacanţelor de sărbători, în rest proprietarii de pensiuni având foarte rar camerele ocupate în totalitate.

Anul acesta nici natura nu i-a ajutat foarte mult. Dacă în alţi ani, munţii din Caraş erau împodobiţi cu zăpadă aproape cinci luni, până acum, în cele două staţiuni cărăşene, zăpada s-a aşezat o singură dată pentru câteva zile însă nu la sfârşit de săptămână.

“Acum ne bucurăm doar de turiştii de weekend, pentru că nici vremea nu ne ajută foarte tare. Zăpadă nu e, azi dimineaţă erau 8 grade, mai cald decât în oraş”, spune Sorin Minda, administratorul uneia dintre cabane de pe Semenic. Minda povesteşte că în ultimii ani doar privaţii au făcut investiţii în zonă, iar statul nu i-a ajutat cu nimic.

“Drumul este aproape inpracticabil. Telescaunul nici nu mai există, s-au furat până şi stâlpii. Nimeni nu ne ajută, mai mult ne încurcă. Am avut o zi de zăpadă şi atunci au rămas turiştii înzăpeziţi că nu s-a grăbit nimeni să cureţe drumul. Avem cabana chiar între pârtii, care sunt trei la număr. Asta teoretic, pentru că practic, atunci când e zăpadă, funcţionează aproape una”, descrie cu umor amar situaţia cabanierul.

În aceste condiţii şi preţurile pentru cazare sunt mult sub cele din alte staţiuni de iarnă din ţară. De exemplu pe Semenic, vacanţa de Revelion, patru nopţi de cazare, costă circa 500 de lei.

Nici pe Muntele Mic situaţia nu e mai roz. Zăpada lipseşte, dar mai sunt şi multe alte lipsuri pe care turiştii şi proprietarii spaţiilor de cazare le reclamă. Nelu Gherga, unul dintre primii investitori din zonă susţine că dacă lucrurile vor merge în continuare la fel, în curând se vor închide toate spaţiile de cazare. “Să ştiţi că la lipsa de interes de acum şi la cum arată zona mulţi dintre cei care au pensiuni în zonă vor renunţa. Eu sunt printre primii care am investit aici, dar acum regret enorm că am făcut-o. Statul în loc să ne ajute să creeze facilităţi, să pună umărul la dezvoltare, mai mult ne încurcă. Să vedeţi cum vin controale peste controale, de la ISSU, de la Finanaţe, de peste tot. Toţi ne buzunăresc şi vor mereu bani. Ba nu e bună aia, ba nu-i bine acolo...Asta e! În comaparaţie cu alte zone din ţară noi suntem foarte jos. Degeaba e partea asta aşa de frumoasă dacă nu ne sprijină nimeni”, spune Gherga.

Drumul până pe Muntele Mic a fost reparat şi se poate urca cu maşina până în staţiune. Telescaunul nu funcţionează, pentru că nimeni nu se mai încumetă să-l preia. “Am avut şi eu telescaunul închiriat, dar nu rentează. Curentul e foarte scump şi dacă l-ai pornit o dată plăteşti 28 de milioane(n.r. – lei vechi). Dacă nici zăpadă nu e, turiştii nu se înghesuie să vină. De sărbători am închiriate cam 50% din spaţii, iar preţurile nu sunt mari. Pentru tot sejurul, 900 de lei de persoană, all inclusive”, a declarat Gherga.

Concluzia despre turismul de iarnă din Caraş-Severin a lansat-o Romeo Dunca, omul de afaceri timişorean care, împreună cu parteneri din Turcia, are un proiect de 500 de milioane de euro care este blocat de mai mulţi ani. Întrebat ce părere are despre felul în care se practică turismul în cele două staţiuni, Dunca a răspuns în două cuvinte: “Dezastru, catastrofal”.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite