MApN reabilitează o clădire din centrul imperial al Băilor Herculane şi o transformă în centru pentru recuperarea militarilor răniţi pe front

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MApN a izolat clădirea cu ajutorul unei plase care împiedică bucăţile de tencuială să mai cadă. FOTO MApN
MApN a izolat clădirea cu ajutorul unei plase care împiedică bucăţile de tencuială să mai cadă. FOTO MApN

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a vizitat vineri, 17 noiembrie, imobilul deţinut de M.Ap.N. în Centrul istoric al oraşului Băile Herculane, în vederea evaluării şi identificării soluţiilor tehnice care să permită reabilitarea clădirii şi reintroducerea ei în sistemul medical militar.

În prezent, pentru acest proiect este realizată documentaţia tehnică, iar pentru anul 2018 au fost planificate fonduri atât pentru consolidare, cât şi pentru reabilitare, urmând ca imobilul să fie destinat refacerii capacităţii de muncă a personalului care a participat la acţiuni militare în teatrele de operaţii, a personalului în activitate şi a cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

”Cândva, hotelul de la Herculane, denumit şi Sanatoriul Militar Regele Ferdinand I, era unul care oferea programe de recuperare avansată pentru militarii români. Ţin mult la acest proiect şi, de aceea, îmi doresc să fie demarat la începutul anului viitor. Astfel, în doi ani vom avea o nouă bază pentru recuperarea militarilor răniţi în teatrele de operaţii, dar şi o bijuterie arhitectonică recuperată şi repusă în circuit”, a spus ministrul Mihai Fifor.

Imobilul din centrul vechi al Băilor Herculane, numit Pavilionul 6,
a fost construit iniţial în 1842 şi aici a funcţionat “Ospătăria cea mare”, care a ars în 1900. Actualul imobil a fost reconstruit în 1906, după un proiect care a purtat semnătura arhitecţilor Guido Hoepfner şi Géza György şi care a fost selecţionat în urma organizării unui concurs. A fost ultima clădire construită în Centrul Imperial şi cea mai modernă - cu subsol, parter, mezanin, trei etaje şi a fost dotată cu un lift hidraulic.

Clădirea a devenit obiect de dispută între Primăria Herculane şi Ministerul Apărării Naţionale, adiministraţia locală solicitând în mai multe rânduri cedarea imobilului. În luna septembrie, primarul 
Cristian Miclău atenţiona Ministerul Apărării, că va trece la sancţiuni dacă imobilul nu va fi reabilitat. “Noi am fi putut obţine banii necesari prin PNDL sau printr-un proiect european. E un simbol al staţiunii şi nu ar trebui să arate aşa. Aşteptăm pe cei de la MapN, pentru că dacă nu se apucă de reparaţii o să le dăm amenzi, deoarce clădirea se află într-o stare avansată de degradare şi bucăţile de tencuială pot să cadă şi să facă victime”, a mai spus Miclău.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite