Cum se fac sarmalele în Banat. Reţeta unică, îmbogăţită cu varză fiartă în vin alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO UIca Mihai
FOTO UIca Mihai

Sarmalele sunt mâncare care se bucură de mare apreciere din partea românilor, dar şi a străinilor care vizitează România.

Fiind atât de populare, sarmalele au ajuns să se gătească după zeci de reţete, chiar dacă la bază conţin cam aceleaşi ingrediente. Bucătarul reşiţean Uica Mihai are o reţetă de sarmale din zona de munte a Banatului, pe care a mai îmbogăţit-o de-a lungul timpul cu câteva ingredient proprii. Uica Mihai ne-a povestit cu le pregăteşte şi garantează pentru calitate.

„Se ia un kil jumate de carne fragedă de viţel, jumătate de kilogram de slănină aspră de porc de pe coapsă, un sfert de kilogram de carne afumată scoasă din canta cu untură. Cinci măsuri de orez, jumătate de kilogram de ceapă călită, o vânătă aşijderea şi patru gogoşari durdulii. Ca să tai gustul aspru am adăugat şi un pahar - ochi de bulion proaspăt, iar varza a fost de cea nouă, opărită în apă cu oţet şi vin alb nemernic, aromat cu dafin, boabe de piper şi cimbru.

Oala o să fiarbă începând de acum trei ceasuri sarmalele numai coperite cu apă îndoită iarăşi cu bulion, apoi o să mai stea un ceas la cuptor. Şi doamne, dacă nu le-oi mânca pre dânsele la botul calului, oftând şi ghigârţăind, să mă fluieraţi a huiduială. 

Nu cu mămăligă, nu cu smântână, doar cu un coltuc negru de franzelă şi cu o stacană rece de bere alături”, spune Uica

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite