Cum se face crema minune din verdeţuri pentru carnea gătită pe grătar. E bună de mâncat şi întinsă pe pâine
0Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că foloseşte foarte multe verdeţuri în reţetele sale, mai ales în cele care conţin carne.
Bucătarul bănăţean se laudă cu reţeta unei creme pe care o foloseşte în mode deosebit la frpturile pregătite pe grătar, însă Uica Mihai spune că sosul asta cremă e atât de gustos încât poate fi mâncat întins pe o felie de pâine.
“Tocaţi pe planşetă 3 legături de pătrunjel, 3 legătui de
ţelină şi 1 legătură de leuştean. Frecaţi-le bine în mîini, cu o lingură de
sare grunjoasă, o linguriţă de piper şi zeama de la o jumătate de lămâie.
Puneţi tocătura într-un vas adânc, tunaţi apă clocotită cât să acopere, puneţi
capac şi înăbuşiţi o jumătate de ceas.
Strecuratţi zeama şi veţi obţine o supă limpede, uşor verzuie cu un gust
rafinat şi diafan.
În blenderul de viteză mare, puneţi trei mîini de spanac proaspăt , o cană cu
vârf de arahide decojite, câteva nuci, un pliculeţ de seminţe de floarea
soarelui decorticate, o lingură de seminţe de susan pe care le-aţi prăjit puţin
în tigaie. Adăugaţi ulei de porumb, zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi,
sare, piper şi supa de verdeţuri.
Mixaţi la viteză mare pentru a obţine o pastă uniformă. Mai completaţi cu supă
şi ulei până obţineţi cremozitatea necesară (crema trebuie să poată fi întinsă
pe pâine, iar nucile, arahidele şi seminţele să rămână evidente) asezonaţi după
gust cu sare, piper, lămâie şi gata.
Lângă fripurile săltate de pe grătar, ori unsă pe pâine prăjită ai o minune
care te desfată şi te ţine viu şi treaz”, spune Uica Mihai.