VIDEO FOTO Transalpina, văzută toamna din dronă. Imaginile „de milioane“ dintr-un ţinut fabulos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai înalt drum asfaltat din România străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali. Frumuseţea zonei văzută din dronă te lasă fără respiraţie, indiferent de anotimp.

GALERIE FOTO

Un clip realizat de Alexandru Buduran alias „Alex´s Bird”, cu drona, în zona care împrejmuieşte Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, a devenit rapid viral pe net. 

Filmarea a fost realizată înainte ca Transalpina să fie închisă circulaţiei, la fel ca Transfăgărăşanul. În fiecare an cele două drumuri montane devin impracticabile iarna. De aceea, anumite porţiuni sunt închise traficului rutier din luna noiembrie până în luna mai, în funcţie de vreme. 

Transalpina se închide pe porţiunea Obârşia Lotrului, din judeţul Vâlcea şi Rânca - Gorj. Din această porţiune pornesc alte artere rutiere care duc spre celelalte judeţe, dar dacă sunt deszăpezite de drumari acestea pot fi practicate şi iarna. Ne referim la cele care duc spre Hunedoara şi Alba - Sibiu. 

Drumul naţional 67 C, aşa cum este denumirea Transalpinei pe hărţi, leagă mai multe judeţe, pe crestele munţilor: Vâlcea, Sibiu, Alba, Gorj şi Hunedoara, cea mai înaltă porţiune ajungând la atitudinea 2.145 m în Pasul Urdele, din judeţul Vâlcea. Drumul se află între Valea Oltului şi Valea Jiului.

Filmarea realizată cu drona a reuşit să surprindă imagini fabuloase

Clipul realizat de Alex Buduran, preluat şi de alte pagini de socializare, vine însoţit de următorul text explicativ: „Drum din România. Transalpina este un drum naţional din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali. Este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele. Drumul face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj şi Sebeş din judeţul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii. Lungime: 148 km. Construire: 1939. Lungime totală: 148,2 km. Unităţi administrative traversate: Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba. Comune traversate: GJ: Bengeşti - Ciocadia; VL: Voineasa; SB: Jina; AB: Comuna Şugag, Alba, Săsciori. Principalele oraşe: Novaci, Sebeş”.

Istoria unui drum milenar la fel de fabuloasă precum peisajele pe care le oferă

Istoria Transalpinei este la fel de fascinantă precum peisajele pe care le oferă, de aceea există mai multe versiuni legate de data de construire. Transalpina este, de fapt, unul dintre cele mai vechi drumuri din Europa, construcţia sa fiind începută de legiunile romane. El este pomenit drept „Coridorul IV strategic roman” de un geograf anonim din Ravena. Există specialişti care susţin că el a fost construit pentru cucerirea Sarmisegetuzei, dar nu sunt suficiente dovezi pentru susţinerea acestei teorii.

Mii de ani a fost folosit însă ca rută de transhumanţă pentru ciobani şi de salvare a românilor din Ardeal, în perioada habsburgică, când unii dintre ei, precum cei din Mărginimea Sibiului, şi-au găsit liniştea de cealaltă parte a munţilor. 

Mai aproape de zilele noastre, în 1731, habsburgii au reînceput construirea drumului transcarpatic pe vechile temelii, lucru menţionat şi de istoricul C. Giurescu în „Istoria Olteniei supt austrieci”.   

Denumirea de „Drumul Regelui” a căpătat-o în cel de-al Doilea Război Mondial, când nemţii au început să-l pietruiască, din regiuni strategice, iar ulterior Regele Carol al II-lea a cerut oficial reabilitarea sa pentru transportarea artileriei prin munţi, între Valahia şi Transilvania. 

La fel de spectaculos în fiecare an

Creatorul clipului „Toamna pe Transalpina”, Alex Buduran obişnuieşte să  realizeze în fiecare an filmări menite să surprindă „atmosfera de basm”, „spectaculozitatea” zonei, dar şi cât de „minunat şi fabulos” este anotimpul toamna, creaţiile sale fiind catalogate de internauţi de fiecare dată cu apelativul „de milioane”.

Iată, spre exemplu, o altă filmare realizată toamna trecută şi postată pe You Tube. 

Celor care doresc să viziteze acest minunat ţinut, le spunem că în ciuda vremii frumoase, Transalpina va rămâne închisă până la finele primăverii viitoare. Potrivit informaţiilor furnizate de pagina de socializare a staţiunii Voineasa din judeţul Vâlcea: Transalpina s-a închis de pe data de 29 octombrie, în acest an, din cauza vremii: „În perioada 29.10.2019, ora 17:00 – 01.06.2020, ora 8:00, circulaţia rutieră va fi închisă pe Transalpina (DN 67C) între Rânca şi Obârşia Lotrului (km 34+800 – km 59+800) pentru toate categoriile de autovehicule, ca urmare a prognozei meteo din următoarea perioadă”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite