Râmnicu Vâlcea: Moşnenilor din Obştea Moliviş li s-au blocat conturile

Motivul este acela că două societăţi, Casa Autonomă a Pădurilor Statului şi Carpatina, nu şi-au plătit datoriile. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea a fuzat să comenteze măsura, în timp ce moşnenii se consideră nedreptăţiţi

Ştiri pe aceeaşi temă

La Obştea Moliviş din comuna Malaia, cei aproximativ 300 de moşneni nu şi-au mai primit dividendele din cauză că Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP)Vâlcea a blocat conturile. Unul dintre moşneni, Gheorghe Popescu, fost cenzor al obştii, ne-a declarat: „Ultimele dividente şi acelea reduse le-am primit în anul 2008. În anul 2009, DGFP Vâlcea a blocat conturile motivul fiind acela că două societăţi de stat, Casa Autonomă a Pădurilor Statului (CAPS) şi Carpatina care deţin 60 % din drepturile respectivei obşti, nu şi-au plătit datoriile către stat în timpul cât ele au funcţionat". În prezent, atât CAPS-ul cât şi Carpatina nu mai există, ele au fost desfiinţate, iar odată cu naţionalizarea nu se mai ştie cine sunt urmaşii datornicilor.


Datorie de peste un miliard de lei vechi


Moşnenii din Obştea Moliviş spun că datoria către Finanţe este de circa peste un miliard de lei vechi.Purtătorul de cuvânt al DGFP Vâlcea, Iulian Popescu, a luat în derâdere solicitatea noastră prin care ceream să ne spună la cât se ridică această datorie. „Hai mă băiatule, că eu nu mă ocup de astea, caută pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Ce interese sunt şi de ce mă întrebi? Noi nu suntem slugile nimănui. Avem probleme mai importante de rezolvat". Primarul comunei Malaia, Sergiu Bogdan, ne-a declarat: „Este inadmisibil că statul a dormit 20 de ani în papucii statului şi acum vine să-şi recupereze aceste drepturi". Cele două societăţi apar ca făcând parte din Obştea Moliviş, în evidenţele ţinute de Judecătoria Brezoi şi găsite la Arhivele Statului.18 obşti de moşeni la Malaia


În comuna Malaia, aflată în Nordul judeţului, în Munţii Lotrului, funcţionează 18 obşti de moşneni. Probleme sunt şi la Obşetea Mare unde în urma unui control al DGFP Vâlcea s-au oprit sumele reprezentând TVA-ul, neplătit la timp, iar suma/drept oferită moşnenilor s-a redus la 100 de lei, la 50 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările