Râmnicu Vâlcea: Elevii ar putea mânca la şcoală ca la mama acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prundeniul este singura localitate din ţară unde 231 de elevi primesc mâncare gratuit din fondurile Primăriei

Nemulţimiţi de impactul laptelui şi a mierii printre elevi, mai marii inspectoratului judeţean vor să le schimbe meniul elevilor vâlceni din clasele primare şi gimnaziale. Pacheţelul guvernamental, a cărui calitate lasă uneori de dorit, de multe ori devenind un accesoriu de joacă în sălile de clasă, ar putea fi înlocuit cu o masă caldă, gătită la şcoală sau comandată la o firmă de catering sau poate fi înlocuit cu tichete.
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea prof. Gabriela Ene a precizat, în urma unei întâlniri cu oficiali din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, că a susţinut schimbarea produselor alimentare de care beneficiază în prezent elevii din clasele I - VIII, în cadrul programului finanţat de Guvern.
„Nu este o idee rea să înlocuim merele, laptele şi cornul cu o masă caldă în şcoli. Nu de puţine ori au fost reclamaţii potrivit cărora aceste produse erau de slabă calitate. De ce să nu le oferim copiilor o alternativă? Această problemă am ridicat-o în Senatul României şi aştept să văd ce se va întâmpla mai departe", a spus inspectorul general Gabriela Ene. Potrivit acesteia, şcolile ar putea să-şi amenajeze cantine şi să servească mâncare gătită chiar în unitatea de învăţământ sau să o comande de la o firmă de catering. Şefa ISJ Vâlcea a adăugat că proiectul ar putea prinde contur cu susţinerea financiară a autorităţilor locale şi judeţene.


Pachetul de la Guvern, bani pierduţi


Ideea este agreată de multe dintre cadrele didactice, potrivit cărora, în actuala formulă, programul guvernamental nu înseamnă altceva decât bani cheltuiţi fără rost. „Din păcate, la noi în şcoală sunt mulţi elevi care renunţă la produsele de patiserie şi lactate. Copiii spun că nu le plac şi că, decât să le arunce ulterior, mai bine nu le iau deloc atunci când se face distribuirea. E păcat de banii care se pierd!", a declarat Maria Bercea, profesoară la o şcoală din Râmnicu Vâlcea. Părinţii sunt şi ei de acord cu această propunere. „O masă caldă le-ar prinde foarte bine la şcoală. Sunt mulţi copii amărâţi, care s-ar bucura", a spus Marian Iorga, al cărui fiu este elev în clasa a II-a la Şcoala Generală Tache Ionescu, din municipiu. În cazul unui refuz, inspectorul general Gabriela Ene vine şi cu o altă propunere: „Ar trebui întrebaţi şi copiii ce vor. Nu să le dăm cornuri de dragul de a raporta că programul a fost îndeplinit. Dacă nu va avea sorţi de izbândă această propunere, să li se dea elevilor tichete de masă să-şi poată cumpăra fiecare ceea ce are nevoie".

image

Copii spun rugaciunea inainte de masă


Masă gratuită la Prundeni din fondurile primăriei


La Prundeni, însă, este singura şcoală din judeţ şi din ţară unde copiii servesc masa gratuit în cadrul unui proiect after school. Primarul localitîăţii, Horia Horăscu, ne-a spus: „La sfârşitul lunii martie proiectul început în anul 2007 pe care îl avea prin POSDRU, cu fonduri structurale europene şi prin care care ofeream masa unui număr de 231 de copii dar şi pregătirea copiilor după program, s-a încheiat. Nu ne-a răbdat inima şi am reuşit să găsim soluţii să oferim în continuare mâncare elevilor şi copiilor de grădiniţă din fonduri proprii, ale primăriei, iar cadrele didactice care au fost incluse în programul after school le facem acum contracte de voluntariat. Am depus însă un alt proiect, în valoare de 500.000 euro, tot pe POSDRU, care se află în fază de evaluare, iar în cazul în care va fi acceptat din luna iunie să putem da o masă caldă copiilor din Prundeni,tot din fonduri europene. Masa calda pe care o dăm acum elevilor ne costa 20.000 lei lunar".


Rugăciune înainte şi după masă


La Prundeni, servesc masa de prânz copiii din clasele I-VIII din Şcolile Prundeni şi Bărbuceni dar şi micuţii de la grădiniţele din satele Prundeni, Zăvideni şi Călina. Când vin la masă copiii spun rugăciunea, apoi servesc felul unu şi doi de mâncare şi desert... ca la mama acasă. Ioana Predescu, elevă de clasa a VIII-a ne-a spus: „Pentru că mâncare este aşa de bună, au fost dăţi când şi eu i-am zis mamei să-mi pregătească masa ca la şcoală. Părinţii sunt cu adevărat mulţumiţi că după încheierea orelor, profesorii supraveghetori stau alături de noi să ne pregătim şi temele pentru a doua zi". Sala de mese aparţine tot primarului localităţii şi a fost pusă la dispoziţia şcolii de edil. Copiii sunt aduşi la masă fie cu autocarul, cei de la şcolile mai îndepărtate, fie cei cei din apropiere, vin pe jos. După ce se ridică de la masă, micuţii spun iarăşi rugăciunea. În zilele de miercuri şi vineri ei servesc mâncare de post. Că bucătăreasa ştie să gătească, ne-a spus şi directorul Şcoli Prundenei, prof. Elena Stănescu Toader: „Şi noi, cadrele didactice, i-am cerut reţete cum să pregătim anumite feluri de mâncare aşa cum le face ea. Faptul că dăm copiilor o masă caldă este benefic. Zona este una săracă şi sunt multe familii familii sărace". Psihologul şcolii, Luiza Corina Preda, ne-a spus: „Am reuşit să depăşim barierele şi să demonstrăm că există o şcoală a valorilor, a motivaţiei şi cointeresării şi în satului românesc".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite