Nou tip de înşelăciuni pe OLX şi cum să le eviţi. Sfaturile poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Phishing-OLX-ţeapă-fraudă-online Foto impact ro
Phishing-OLX-ţeapă-fraudă-online Foto impact ro

Ţepele pe OLX au crescut neaşteptat, mai ales pe timp de pandemie. Poliţiştii vâlceni demonstrează cum au loc acestea, oferind un exemplu practic, pentru ca românii să ştie cum să se ferească de escroci.

În Vâlcea, numărul înşelăciunilor pe cea mai cunoscută platforma de anunţuri online a fost anul trecut de ordinul zecilor, iar de la începutul acestui an s-au înregistrat deja patru plângeri. Situaţia este similară la nivelul întregii ţări.

Escrocheriile s-au dezvoltat în timpul pandemiei, când a crescut spectaculos numărul tranzacţiilor online. În ciuda avertismentelor, există în continuare destui români care pică victime în capcana acestui gen de atacatori. 

GALERIE FOTO CU PHISHING-UL OLX ŞI CONVERSAŢIILE CU ATACATORII

Scopul celor din urmă este de a-i convinge pe utilizatorii OLX să-şi dea de bună voie datele bancare şi personale, sub pretextul că fac cea mai bună afacere a vieţii lor. Metoda se numeşte phishing, fiind cea mai des întâlnită fraudă online. 

Poliţiştii explică cum îşi aruncă escrocii momelile: „Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunţ de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi şi la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversaţia pe un alt canal de comunicare, de regulă pe Whatsapp. Apoi susţin că au efectuat plata”.

Semnal de alarmă: conversaţii şi mesaje pline de greşeli gramaticale

Iată cum începe genul acesta de conversaţie pe OLX: „Bună! mai este actual anunţul”, iar după confirmare continuă: „Cât timp a fost folosit? Are defecte sau alte probleme? Unde ati cumparat daca nu este secret?”.

Conversaţie 1: victimă - atacator pe OLX Foto Adevărul - credit Poliţia Vâlcea

Conversaţie phishing OLX - fraude online Vâlcea Foto Adevărul 1

Ne cerem scuze pentru greşelile gramaticale / exprimare / redactare, dar nu le-am corectat pentru că ele sunt nelipsite din acest gen de conversaţii, lucru constatat de majoritatea celor care au fost la un pas de a fi păcăliţi sau care chiar au picat în capcana atacatorilor. „Ai impresia că vorbeşti cu cineva care foloseşte Google translate”, a fost reacţia uneia dintre victime. 

Atacatorii se străduiesc continuu să elimine cât mai multe dintre greşeli, pentru a-şi face mesajele cât mai credibile, afişând în acelaşi timp şi logo-urile unor companii cunoscute.

Momeli: „Voi face plata prin OLX” şi aşa-zisa confirmare a plăţii

După primirea explicaţiilor, aşa - zisul cumpărător se arată convins să achiziţioneze bunul: „Bine, aş dori să cumpăr, îmi trimiteţi transport olx? Ştiţi cum funcţionează această opţiune? Aţi mai utilizat vreodată aşa ceva?”, se arată serviabil escrocul. 

Şi aici începe să arunce momeala: „Plătesc eu livrarea. Voi face plata prin OLX şi se va emite un link pentru ca să primiţi bani în contul dvs. bancar. După ce îi primiţi curierul vă va contacta...” şi trimite apoi o serie de sfaturi luate de pe OLX ca momeala să funcţioneze cât mai bine. Vi se vor cere adresa şi numele şi veţi fi anunţat că veţi primi un ordin de primire a plăţii, apoi veţi fi întrebaţi la ce bancă aveţi deschis contul şi vi se va trimite o aşa-zisă confirmare a plăţii şi tot felul de mesaje ce par a fi provenind de la bancă.  

„Introduceţi detaliile cardului bancar şi soldul corect al cardului”

În realitate însă aici începe şmecheria, susţin oamenii legii - când vânzătorul trebuie să intre în posesia plăţii, pentru că este momentul în care sunteţi direcţionaţi pe pagini false: „I se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze şi să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversaţie cu victimele şi retrag bani din contul lor”, explică poliţiştii vâlceni. 

Conversaţie 2: victimă - atacator pe OLX Foto Adevărul - credit Poliţia Vâlcea

Conversaţie phishing OLX - fraude online Vâlcea Foto Adevărul 2

O dovedeşte şi continuarea discuţiei: „... trebuie să introduceţi detaliile corecte ale cardului dvs. bancar şi soldul corect al cardului”. Această cerere ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă major, dacă discuţia de până acum nu a ridicat suspiciuni. Pentru că nimeni nu are voie să vă ceară astfel de detalii, nici măcar autorităţile. 

Nici măcar firmele de curierat nu au nevoie de un număr de card sau cod CVV / CVC. Suma datorată se poate plăti atât cash cât şi prin virament direct în IBAN-ul contului bancar al utilizatorului, după ce acesta a acceptat comanda primită în secţiunea Livrare prin OLX, explică şi reprezentanţii platformei, alături de sfaturi despre cum te poţi proteja în faţa unor astfel de atacuri, dar şi de măsurile care pot fi luate în cazul unei fraude online.

Dacă sesizaţi acest aspect şi-l comunicaţi interlocutorului, aici se va opri întreaga discuţie cu un mesaj de eroare de confirmare a cardului. 

Conversaţie 3: victimă - atacator pe OLX Foto Adevărul - credit Poliţia Vâlcea

Conversaţie phishing OLX - fraude online Vâlcea - 3 Foto Adevărul

Phishing-ul OLX

„Viaţa noastră este tot mai mult conectată la lumea virtuală şi infracţiunile şi-au găsit „piaţă de desfacere” în mediul online. Mereu apar metode noi prin care infractorii reuşesc să ajungă la bunurile cetăţenilor, indiferent că sunt cumpărători sau vânzători sau pur şi simplu deţinători de bunuri. Tot mai des întâlnit în mediul online este phishing-ul pentru vânzătorii de pe OLX”, recunosc reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea. 

Phishing-ul, mai explică aceeaşi sursă, reprezintă culegerea de date personale prin intermediul internetului. „În cazul de faţă sunt vizate persoanele care au postat anunţuri pe OLX în vederea vânzării unor obiecte”.

Atenţie la link-uri!

Există însă modalităţi pentru a afla dacă link-ul trimis de aşa - zişii cumpărători este un fals, susţin oamenii legii. „Deşi pagina web la care ne direcţionează link-ul foloseşte identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa  că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Ex: https://www.olx.ro/ - este linkul corect, 

NU -

.

Aşadar, mare atenţie la micile detalii!  

Dar, dacă totuşi, aţi căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. „Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să contactaţi banca pentru a bloca card-ul şi eventualele tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, depuneţi o plângere la cea mai apropiată secţie de poliţie, pentru a deschide o investigaţie în acest sens”, ne mai sfătuiesc poliţiştii vâlceni.

Alte sfaturi de la poliţişti

Aceştia vă îndeamnă să mai reţineţi câteva aspecte: pe  OLX nu se fac plăţi online pentru produsele vândute sau cumpărate; singura situaţie în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunţurilor; nu daţi nimănui, persoană fizică sau juridică datele cardului bancar - evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext; nu acceptaţi să mutaţi discuţiile pe Whatsapp sau pe altă reţea de comunicare şi păstraţi discuţiile pe chat-ul OLX, pentru a putea fi ulterior ajutat în caz de fraudă; verificaţi înainte de a da click linkul, în special dacă e primit prin Whatsapp sau orice altă mesagerie decât cea oficială OLX; nu introduceţi datele card-ului online. Şi nu uitaţi: atunci când vindeţi produse prin OLX puteţi primi contravaloarea acestora doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului!

 

Vă mai recomandăm şi: 

Şefa secţiei Cardiologie de la Spitalul de Urgenţă din Sibiu, nevaccinată, a murit din cauza COVID UPDATE

Fraudă cu fonduri europene: probe de apă măsluite pentru reţeaua publică. Ce au descoperit anchetatorii 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite