VIDEO Imagini cu asomarea barbară a unor porci suspectaţi de pestă porcină: „A fost masacru, execuţie în stil mafiot, în faţa unor copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiune de asomare a unor porci dintr-o exploataţie non-profesională din Mihăeşti - Vâlcea sub suspiciunea de pestă porcină Foto colaj
Acţiune de asomare a unor porci dintr-o exploataţie non-profesională din Mihăeşti - Vâlcea sub suspiciunea de pestă porcină Foto colaj

Scene şocante cu asomarea unor porci dintr-o localitate din Vâlcea au devenit virale pe reţelele de socializare. Autorităţile îşi justifică acţiunea pe baza unei suspiciuni de pestă porcină.

Echipe mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar - Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor, Poliţie şi Direcţia Agricolă Vâlcea au demarat în luna octombrie o amplă acţiune pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine africane. 

În cadrul acesteia, urmare a unor informaţii potrivit căreia o exploataţie non-profesională comercializează porci fără documente de provenienţă ori sanitar - veterinare, echipele au mers la faţa locului, la Mihăeşti.

În urma constatării la faţa locului, la începutul acestei săptămâni s-a luat decizia uciderii tuturor porcilor găsiţi în ferma privată şi îngroparea acestora, sub suspiciunea de pestă porcină. 

Numai că operaţiunea nu a decurs fără incidente. Proprietarii au realizat o serie de filmări, cu un puternic impact emoţional, care au fost postate ulterior pe Facebook, din care reiese maniera brutală a asomării animalelor, precum şi o serie de sincope în gestionarea situaţiei, care i-au determinat pe cei în chestiune, dar şi opinia publică, să concluzioneze că este vorba despre un abuz, ce va avea drept urmare o acţiune în instanţă. 

Imagini din exploataţia non-profesională din Mihăeşti - Vâlcea, unde autorităţile au decis uciderea şi îngroparea a zeci de porci, sub pretextul unei suspiciuni Sursa Ionuţ Ilinescu:

Pesta porcină - motivul pentru care au fost asomate animalele

Potrivit reprezentanţilor DSVSA – Vâlcea, acţiunea de la Mihăeşti a urmărit verificarea legalităţii sacrificării şi comercializării porcilor, întrucât existau informaţii potrivit cărora familia în cauză se ocupa cu vânzarea, fără acte, a sute de porci, pe care-i creşteau special pentru această îndeltnicire. „Nu s-a respectat interdicţia de mişcare a porcinelor, comercializarea acestora fiind interzisă”, avea să declare în urma declanşării unui scandal pe această temă, în mediul online, conducerea instituţiei. 

Autorităţile au menţionat Decizia 709/2014 a Comunităţii Europene şi faptul că Vâlcea este judeţul roşu de pestă porcină africană. Sub pretextul stopării evoluţiei pestei porcine africane, s-a luat decizia ca toate animalele să fie sacrificate şi îngropate. 

Comuna Mihăeşti nu se află pe lista celor 13 focare active din judeţ, după cum avea să sublinieze ulterior şi primarul localităţii, Constantin Bărzăgeanu, iar proprietarii nu au fost prinşi transportând sau comercializând porcii. 

Acţiune de asomare a unor porci dintr-o exploataţie non-profesională din Mihăeşti - Vâlcea sub suspiciunea de pestă porcină Foto colaj 

Acţiune de asomare a unor porci dintr-o exploataţie non-profesională din Mihăeşti - Vâlcea sub suspiciunea de pestă porcină Foto colaj

 

„Ce soartă au avut bietele animale, să se zbată în chinuri groaznice”

În momentul efectuării controlului, în gospodăria familiei Ilinescu, susţin autorităţile, au fost găsiţi 57 de porci, dintre care doar nouă aveau crotalii. Cifrele sunt contrazise de către proprietarii „exploataţiei non-profesionale” care pomenesc de 64 de animale, dintre care 28 de purceluşi şi o scroafă gestantă.

 „Ne-am trezit cu patru medici veterinari şi trei echipaje de Poliţie în curte”, au mărturisit persoanele în cauză, nemulţumite de decizia autorităţilor de asomare a porcilor şi de îngropare a acestora. 

Din imaginile surprinse şi postate apoi pe reţelele de socializare reiese modul în care s-a realizat asomarea: „E inuman cum s-a procedat, ce soartă au avut bietele animale, să se zbată în chinuri groaznice, şi după o lungă agonie, pline de sânge, înainte de a-şi da ultima suflare, să fie aruncate în gropi comune!”, sună descrierea unuia dintre internauţi drept comentariu la postările de la Facebook. 

„I-au omorât în faţa copiilor”

„Au omorât porcii în faţa copiilor (cu vârste între 4 şi 10 ani – n.r.)”, au menţionat proprietarii suinelor fără acte, deşi în imaginile postate nu apar copii. 

„I-am văzut până şi pe poliţişti plângând. A fost masacru! Toată lumea de pe strada aceasta creşte porci şi vinde. Vor merge la fel la toţi şi îi vor omorî, la fel ca la mine? Pentru restul nu se va proceda la fel? La noi a fost executată legea la comandă? Nu era mai normal, dacă exista orice suspiciune, să-i confişte eventual, să-i bage în carantină, să le facă analize şi apoi să se ia măsuri în funcţie de rezultate? Dacă ne prindeau pe drum, fără acte, înţelegeam, dar în curte? N-au executat în stil mafiot!”, au acuzat vâlcenii.  

Reprezentanţii DSVSA Vâlcea au explicat însă că, potrivit legii: „Toate animalele cărora nu li se cunoaşte statusul de sănătate sunt considerate suspecte de boală”. Aceştia au precizat că porcii din gospodăria familiei Ilinescu nu erau nici crotaliaţi, în cea mai mare parte şi nici nu deţineau documente, motiv pentru care a fost necesară măsura luată, inclusiv în cazul porcilor crotaliaţi. 

Porci crotaliaţi asomaţi la un loc cu cei fără acte, sub suspiciunea de pestă porcină în Mihăeşti - Vâlcea, Foto colaj captură video

Acţiune de asomare a unor porci dintr-o exploataţie non-profesională din Mihăeşti - Vâlcea sub suspiciunea de pestă porcină Foto colaj

„Măcel fără probe”

Abia după uciderea suinelor s-au luat mai multe probe care au fost trimise marţi, 6 octombrie, la laborator pentru analize. Din acest motiv, proprietarii au declarat că au asistat la un „măcel fără probe”. 

Aceştia au menţionat şi că, în urmă cu două – trei săptămâni, medicul veterinar din localitate a venit în gospodărie şi le-a crotaliat 15 porci. „Au verificat toţi porcii” au mai spus membrii familiei Ilinescu 

„Erau adulţi şi de 400 de kilograme. Au luat decizia să-i eutanasieze motivând că sunt suspecţi de pestă, au luat analize abia după ce i-au omorât. Aveam scroafe şi de patru ani, pe care le văzuseră şi în urmă cu două săptămâni. I-am rugat să le salveze măcar pe acelea. Nu ne-au lăsat nici un document. Nu ştim ce au scris în acte, dacă au menţionat numărul corect, greutatea... Erau patru tone de carne. Probe au fost luate şi în urmă cu două săptămâni când au fost crotaliaţi. Au spus că totul este ok.”

Scandal pe tema porcilor în mediul online

Una dintre înregistrările postate pe Facebook prezintă cadavrele animalelor aruncate în groapa unei balastiere: „Priviţi oameni buni cum plutesc leşurile în apă. S-au împotmolit până şi utilajele. N-au fost în stare nici o groapă să le sape”, a mai precizat cameramanul amator.

În mediul online, părerile au fost pro şi contra, dar cei mai mulţi dintre cei care au comentat s-au arătat revoltaţi de faptul că autorităţile pot intra oricând în curtea oamenilor şi „sub prextul unor boli mai mult sau mai puţin existente, care nici măcar nu afectează sănătatea umană, să-şi bată joc de oameni”, ca să „ne oblige să cumpărăm doar carne din import, că tot se apropie acum sărbătorile”. 

Unii au atras atenţia însă şi asupra faptului că există o lege potrivit căreia nu ai voie să creşti mai mult de cinci porci în propria gospodărie, dar şi că ar fi fost normal să se dea un răgaz proprietarilor de a dovedi de unde provin animalele fără acte. 

„De ce animalele au fost omorâte cu atâta cruzime? Unde este Legea animalelor? De ce garda de mediu nu se autosesizează că aceste suine au fost îngropate lângă râu şi la cinci metri de exploatarea balastierei?”, sunt alte întrebări adresate de către cei care au comentat imaginile postate pe Facebook.

  

Acţiune de asomare a unor porci dintr-o exploataţie non-profesională din Mihăeşti - Vâlcea sub suspiciunea de pestă porcină Foto colaj captură video

Acţiune de asomare a unor porci dintr-o exploataţie non-profesională din Mihăeşti - Vâlcea sub suspiciunea de pestă porcină Foto colaj

 

„Porcii au fost eutanasiaţi în stil barbar. Au nenorocit o familie”

Primarul localităţii Mihăeşti - Vâlcea, Constantin Bârzăgeanu, a luat apărarea proprietarilor, considerând că întreaga acţiune este o ilegalitate: „Sper ca analizele să demonstreze că nu au avut pestă porcină, ca oamenii din localitate să nu se panicheze. Era firesc să se facă o înştiinţare şi să se recolteze nişte probe. Mi se pare un abuz. S-a făcut în grabă. Au nenorocit o familie pentru toată viaţa. Noi n-am primit nici o înştiinţare privind suspiciunea de pestă porcină. Toţi porcii au fost eutanasiaţi în stil barbar”.  

Proprietarii au declarat că vor merge în instanţă. La rândul lor, reprezentanţii DSVSA Vâlcea au menţionat că se vor lua măsuri inclusiv împotriva proprietarilor, fără să precizeze în ce constă acestea, deşi în astfel de cazuri amenzile merg până la 10.000 de lei.

13 focare active de pestă porcină în Vâlcea

Focare de pestă porcină sunt la această oră active în întreaga ţară. La Vâlcea, potrivit unei declaraţii a directorului Direcţiei Sanitar-Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Mihaela Dima, sunt active 13 focare în gospodării, la porcii domesticiţi în Călimăneşti, Mateeşti, Drăgoeşti, Tetoiu, Roşiile şi Livezi.

Pesta porcină a fost înregistrată în Vâlcea în vara anului trecut, după ce a fost descoperit primul mistreţ mort din cauza acestei boli, pe dealurile care înconjoară municipiul Râmnicu Vâlcea, în Goranu. Între timp boala, s-a propagat şi în gospodăriile localnicilor din tot judeţul.

Vă mai recomandăm şi:

UPDATE FOTO VIDEO Camion căzut în albia râului Lotru, de pe un viaduct de pe DN 7, de la zeci de metri înălţime

Vâlcea, pe primul loc la cazuri noi de COVID-19. Restaurantele se închid, nunţile şi pomenile sunt interzise

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite