UPDATE Mai multe focare de pestă porcină în Vâlcea. Autorităţile au făcut publică informaţia după patru zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe focare de pestă porcină au fost confirmate în localităţi diferite din judeţul Vâlcea. Într-una din localităţi, boala a revenit după jumătate de an.

Update, ora 18.20 Vineri seara, 3 ianuarie, autorităţile vâlcene au anunţat cel de-al treilea focar de pestă porcină în judeţul Vâlcea.

În continuarea comunicatului de presă transmis anterior, vă informăm că astăzi, 03.01.2020, ora 17.30, a fost convocat în şedinţă de lucru, prin Ordinul Prefectului nr. 1/03.01.2020, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vâlcea ca urmare a confirmării, prin buletinul de analiză nr. 10006/03.01.2020 emis de I.D.S.A. Bucureşti,  a unui nou focar de Pestă Porcină Africană într-o gospodărie a populaţiei din satul Drăgoeşti, comuna Drăgoeşti”.

- ŞTIREA INIŢIALĂ -

În ultima zi a anului trecut, prin două buletine de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Braşov şi Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, au fost confirmate două cazuri de Pestă Porcină Africană

În aceeaşi zi, la scurt timp de la aflarea rezultatului analizelor, la sediul Prefecturii Vâlcea a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea, pentru a se lua, de urgenţă, măsurile care se impun în astfel de cazuri, care au fost aduse la cunoştinţa publicului abia vineri, 3 ianuarie. 

Cele două focare au fost confirmate în satul Vlăduceni, din comuna Păuşeşti Măglaşi, şi în satul Valea Mare, din oraşul Băbeni. În ultima localitate, virusul revine după o jumătate de an. Ca şi atunci, acesta dă târcoale celei mai mari ferme de porci din Vâlcea - Ferma „Porcellino grasso” din satul Frânceşti - Băbeni. Se pare că de această dată unitatea se află exact la graniţa cu zona de supraveghere, lucru care nu este menţionat însă în comunicările Prefecturii Vâlcea.

Potrivit acestora, printre măsurile impuse şi de această dată se numără: „uciderea (eutanasierea - n.r.) exemplarelor (cinci în total - n.r.) de porcine existente în exploataţii la data confirmării bolii şi îngroparea lor”, urmată de „curăţirea mecanică a adăposturilor şi dezinfecţia exploataţiilor, iniţierea anchetei epidemiologice, iniţierea acţiunii de supraveghere clinică şi de catagrafiere a suinelor din zonele de protecţie”. 

În plus, potrivit aceleiaşi surse, în jurul focarelor, a fost delimitată o zonă de restricţie, zona de protecţie fiind stabilită pe o rază de cel puţin 3 kilometri în jurul exploataţiilor infectate, iar zona de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

De asemenea, s-a dispus recensământul tuturor exploataţiilor în termen de şapte zile în zonele de restricţie, interzicerea ieşirii porcilor din aceste exploataţii până la stingerea focarelor, respectarea unor norme de igienă adecvate pentru a reduce riscul de propagare a virusului de pestă de către orice persoană care intră sau iese din exploataţii, interzicerea circulaţiei porcilor pe drumurile publice sau private; declararea tuturor porcilor morţi sau bolnavi, interzicerea sacrificării porcinelor fără avizul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), ori a scoaterii cărnii de porc, a preparatelor din carne de porc ş.a. din zona de protecţie fără avizul DSVSA.

Măsurile stabilite pentru zonele de protecţie şi supraveghere, pentru ambele focare, se menţin cel puţin până la finalizarea operaţiunilor de curăţire şi dezinfecţie. Având în vedere că toţi porcii din toate exploataţiile vizate vor fi supuşi unor examene clinice şi de laborator, pentru a se detecta o eventuală prezenţă a virusului PPA, acest proces va dura minimum 40 de zile după finalizarea operaţiunilor de curăţire şi dezinfecţie.

Prefectura Vâlcea aminteşte că Pesta Porcină Africană „nu se transmite la om, nu este zoonoză, dar efectul social şi economic este major”, iar persoanele cu „animalele moarte sau ucise, ca urmare a PPA” vor fi despăgubite.

În cursul anul 2019, au existat două focare de pestă porcină în judeţul Vâlcea.  În cursul verii, într-o pădure din apropierea municipiului Râmnicu Vâlcea a fost găsit cadavrul unui porc mistreţ, iar câteva zile mai târziu au murit doi grăsuni într-o gospodărie din Băbeni, satul Tătărani. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite