Zece ani de muncă pentru cea mai complexă monografie a Ploieștiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Marinică, unul dintre autorii monografiei. Foto Alex Policală
Gheorghe Marinică, unul dintre autorii monografiei. Foto Alex Policală

La 74 de ani de la apariția primei monografii a orașului Ploiești, realizată de Mihail Sevastos, și după o muncă titanică, de un deceniu, 16 istorici, profesori, arheologi și cercetători au dăruit ploieștenilor „Marea Carte" a orașului.

În 1937, prozatorul și gazetarul Mihail Sevastos publica monumentala lucrare „Monografie a orașului Ploiești", singura de asemenea proporții și tinută grafică apărută în România până la acea dată. Evoluțiile economice, politice și sociale explozive, înregistrate în tot acest timp, (doar ca o idee, populația Ploieștiului a crescut, din 1937 și până acum de la 80.000 la 230.000 de locuitori) impuneau o nouă monografie care să facă cunoscute ploieștenilor trecutul și prezentul orașului în care locuiesc.

Lucrarea este concepută în trei mari volume, în format A4. Primul tratează istoria și populația și este dedicat lui Mihai Viteazul pentru că, dacă am putut scrie o istorie a Ploieștiului, acesta i se datorează lui. Al doilea este dedicat petroliștilor și tratează viața economică, iar al treilea, un tratat despre viața culturală, este închinat lui Caragiale", ne-a spus profesorul Gheorghe Marinică, unul dintre cei 15 autori ai „Marii Cărți a Ploieștilor".

O muncă de o viață

Scriitor prolific, jurnalist și dascăl, Gheorghe Marinică a coordonat mare parte din munca pentru această monografie. „Ideea a apărut în noiembrie 2001 și ne-am gândit la foarte multe variante în care poate fi concepută această lucrare. Ne-a venit ideea să publicăm mare parte din capitolele cărții sub forma a 48 de volume de autor, publicate în timp, pe teme de istorie sau dedicate unor personalități. Ulterior, aceste cărți au devenit izvoare documentare pentru cercetătorii care au lucrat la monografie", spune profesorul.

Prahovean din satul Vadu Părului, a devenit ploieștean prin adopție la 10 ani, când, rămas orfan, a crescut într-un cămin de copii. Departe de a-l descuraja o astfel de experiență, și-a dezvoltat înclinațiile literare și artistice, a publicat zeci de cărți și este unul dintre marii intelectuali în viață ai urbei.

Lucrarea de suflet, „Marea Carte a Ploieștilor" o consideră o datorie pe care istoricii o au față de locuitorii orașului. Mare parte din muncă s-a desfășurat la arhive și seara, acasă, la lumina lămpii. „Față de monografia anterioară, care se oprește la 1937, am făcut descoperiri extraordinare, despre care ploieștenii pot citi în lucrare. Astfel, istoria viețuirii pe aceste meleaguri se întinde până în epoca mezolitică și acoperă, astfel, aproape toate epocile istorice. Totodată, pot vedea în carte o fotografie publicată pentru prima dată, a unui document pe care l-am găsit în registrele Brașovului și care vorbește, la 1503, despre un cărăuș ploieștean care era prezent în Ardeal cu mărfuri", ne-a dezvăluit Gheorghe Marinică câteva dintre lucrurile inedite din monografie.

Autori monografie Ploiești

De la stânga la dreapta, o parte dintre autorii monografiei: Gheorghe Marinică, Constantin Trestioreanu, Polin Zorilă, Dorin Stănescu, Marian Chirulescu

Urmează alte două volume

După o muncă de documentare și redactare care a durat nu mai puțin de 10 ani, abia primul volum a văzut, în noiembrie 2011, lumina tiparului. „Toate volumele vor avea câte 1.000 de pagini, cu aproximație, iar noi ne-am propus ca în următorii doi ani să iasă din tipar și următoarele. Mare parte din muncă este gata și ne dorim ca monografia va rămâne pentru viitorime ca o sursă de documentare și informare reprezentantivă", ne-a spus Constantin Trestioreanu, președintele „Societăţii Culturale Ploieşti - Mileniul III", organizația care a reușit să adune sub un singur scop cei 16 truditori ai „Marii Cărți a Ploieștilor".

Și, pentru că ar fi nedrept și greu de făcut o distincție a importanței cercetării fiecăruia dintre autori în realizarea acestei lucrări, îi enumerăm, în ordinea alfabetică: profesor Ion Șt.Baicu, prof. Constantin Chiper, prof. Marian Chirulescu, ing. Ioan Donca, prof. Laura Geală, ec. Niculina Gheorghe, arheolog Nina Grigore, prof. Ioan Groșescu, prof. Gheorghe Marinică, dr. Ion Neagu, ec. Elena Popescu, conf.univ.dr. Gavriil Preda, prof. dr. Dorin Stănescu, prof. Gabriel Stoian, prof. Constantin Vrânceanu, prof. Polin Zorilă.

Primul volum din „Marea Carte a Ploieștilor" costă 400 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite