Topul celor mai bune licee din Prahova: Colegiile Caragiale, Mihai Viteazul şi Cuza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dată trecuţi de cel mai greu hop, examenele de la Evaluarea Naţională, absolvenţii de clasa a VIII-a din Prahova se pregătesc de admiterea la liceu. Opţiunile celor mai buni elevi din judeţ se îndreaptă, în fiecare an, către colegiile cu tradiţie şi performanţe din Ploieşti, „I.L. Caragiale“, „Mihai Viteazul“ şi „Al.I. Cuza“

Rezultate foarte bune la olimpiadele naţionale şi internaţionale, accederea absolvenţilor la facultăţi de prestigiu din România, Europa şi SUA, profesori de elită şi dotări de ultimă oră sunt doar câteva din criteriile pe care le au în vedere absolvenţii de clasa a VIII-a atunci când se pregătesc încă din gimnaziu pentru admiterea la liceu.

Singurul obstacol pentru accederea la un profil din colegiile „I.L. Caragiale“, „Mihai Viteazul“ şi „Al.I. Cuza“ nu poate fi decât o notă, de la an la an prea mică pentru ştacheta tot mai ridicată a mediilor de intrare în liceele din top trei din Prahova.

Colegiul Naţional I.L.Caragiale Ploieşti

Liceu cu lungă tradiţie, în care au învăţat multe dintre personalităţile României, Colegiul Naţional I.L.Caragiale (CNILC) Ploieşti este prezent în fiecare an în topul naţional al colegiilor din ţară, prin raportarea la mediile de admitere, deseori nota maximă, şi rezultatele excepţionale de la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

În ultimii zece ani, CNILC s-a remarcat prin „pepiniera“ de informaticieni, medaliaţi cu aur la concursurile internaţionale, majoritatea deveniţi studenţi sau absolvenţi ai unor universităţi celebre din SUA şi Europa. Cei mai buni absolvenţi de clasa a VIII-a din Prahova, dar şi din judeţele învecinate, au ca primă opţiune la admitere un profil din CNILC. Profesorii din colegiu sunt recunoscuţi ca unii dintre cei mai buni din ţară, majoritatea autori de manuale.

image

CNILC este cea mai veche şcoală secundară din partea de nord a Munteniei, înfiinţată în 1864, cu numele de „Gimnaziul de băieţi «Sfinţii Petru şi Pavel»“, redenumit în 1952 „Liceul I.L.Caragiale“, marele dramaturg fiind absolventul şcolii în prima promoţie. La CNILC a învăţat şi Nichita Stănescu.

Indicatori de performanţă

- media de intrare la liceu, la admiterea computerizată, pentru anul 2012/2013 - 10 cea mai mare şi 7,45 cea mai mică, la bilingv franceză

- rata de promovare la examenul de Bacalaureat, în 2012 – 100%

- procentul absolvenţilor admişi la facultate, în 2012 – 100%

- număr de elevi repetenţi/an - în 2012 - 0

- număr de elevi olimpici (2008 - 2012) - 228

- rezultatele la concursurile şcolare (olimpiade, competiţii naţionale şi internaţionale), pentru anul 2012

Loturi lărgite

Radu Voroneanu – Balcaniada de Informatică
Radu Voroneanu – Concursul Europei Centrale şi de Est, Informatică

Premii naţionale

Maria Elena Mihăilescu – matematică
Vlad Petru Rădulescu Veigang - matematică
Sânziana Iulia Ionete – matematică
Maria Theodora – economie
Radu Voroneanu – informatică
Tiberiu Copaciu – informatică
Alexandru Bungiu - informatică
Tudor Avram - informatică
Dana Herescu – limba engleză

- cazuri de violenţă înregistrate – siguranţa elevilor - în 2012 - 0

Colegiul Naţional Mihai Viteazul Ploieşti

O ierarhizare exactă a Colegiului Naţional Mihai Viteazul (CNMV) din Ploieşti pe primul sau pe locul doi în topul celor mai bune licee din Prahova este, deopotrivă, un exerciţiu subiectiv şi obiectiv. De câteva decenii, între CNMV şi CNILC există o „concurenţă“ pentru adjudecarea primului loc, benefică pentru elevi şi sistemul de învăţământ prahovean, un top care se schimbă de la an la an prin prisma rezultatelor fiecărei generaţii.

Elevii din CNMV excelează la olimpiadele naţionale de limba română, limbi străine, concursurile de baschet şi volei, dar şi la competiţiile internaţionale de biologie şi informatică. La rândul lor, dascălii din colegiu câştigă, aproape în fiecare an, titlul de „Cel mai bun profesor al anului“. De numele colegiului se leagă sute de absolvenţi ai liceului, răspândiţi pe tot globul, din Noua Zeelandă şi până în Canada, în Europa şi din Statele Unite până în Japonia.

image

CNMV a fost înfiinţat în 1874, ca „Şcoala secundară de fete din Ploieşti“, mutată în 1959 la adresa actuală, de pe Bulevardul Castanilor, sub numele de Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel“. În 1974 i se atribuie actualul nume, „Mihai Viteazul“, devenit colegiu în 1997.

Indicatori de performanţă

- media de intrare la liceu, la admiterea computerizată, pentru anul 2012/2013 - 10 cea mai mare şi 8,56 la bilingv germană

- rata de promovare la examenul de Bacalaureat, în 2012 – 98%

- procentul absolvenţilor admişi la facultate, în 2012 – 95%

- număr de elevi repetenţi/an - în 2012 - 0

- număr de elevi olimpici (2008 - 2012) - 355

- rezultatele la concursurile şcolare (olimpiade, competiţii naţionale şi internaţionale), pentru anul 2012

Loturi lărgite

- Alexandru Călin- astronomie
- Alexandru Zanca- biologie
- Ioana Miruna Ciurea - biologie
- Costin Alexandru Vlad– informatică
- Andrei Ilie- matematică

Premii naţionale

- Tiberiu Alexandru Pană - chimie
- Mihai Alexandru Adam – limba germană
- Alexandru Lincan– informatică
- Sorin Niţă – informatică
- Costin Vlad- informatică

- cazuri de violenţă înregistrate – siguranţa elevilor - în 2012 - 0

Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza Ploieşti

O bază materială solidă, poate cea mai performantă din reţeaua de colegii din Prahova, profesori deschişi la inovaţie, elevi tot mai buni şi o atmosferă competitivă au fost atuu-rile pe care a mizat, ani întregi, Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza (CNAIC) Ploieşti pentru a-şi câştiga locul în topul primelor trei licee din Prahova.

CNAIC a devenit, treptat, nu a doua sau a treia opţiune de fişa de admitere, ci prima pentru absolvenţii de clasa a VIII-a din judeţ, o ştachetă din ce în ce mai greu de atins prin nivelul mediilor de admitere. Obişnuiţi să-şi adjudece premiile de la olimpiadele judeţene şi naţionale, elevii din „Mihai Viteazul“ şi „Caragiale“ au fost nevoiţi să-şi recunoască adversarii redutabili din Cuza şi să le cedeze, nu o dată şi pe merit, primul loc.

image

CNAIC este un liceu cu mare tradiţie în Ploieşti, fosta Şcoală Medie 5, ridicată la 1957. În 1990 a devenit Liceul Al. I. Cuza, nume asociat cu episodul popasului domnitorului, la 1859, în zona în care este ridicat liceul.

Indicatori de performanţă

- media de intrare la liceu, la admiterea computerizată, pentru anul 2012/2013 – 9,51 cea mai mare şi 8,28 cea mai mică, la bilingv franceză

- rata de promovare la examenul de Bacalaureat, în 2012 – 99,08%

- procentul absolvenţilor admişi la facultate, în 2012 – 99,08%

- număr de elevi repetenţi/an - în 2012 - 0

- număr de elevi olimpici (2008 - 2012) - 72

- rezultatele la concursurile şcolare (olimpiade, competiţii naţionale şi internaţionale), pentru anul 2012

Premii naţionale

Iulia Marin – limba română
Bianca Ţenea – biologie
Alexandra Iordache – limba franceză
Tiberiu Toma – fizică
Silviu Dumitrache – religie
Alexandru Bolînu – limba elenă

- cazuri de violenţă înregistrate – siguranţa elevilor - în 2012 - 0

Mai puteţi citi

Rezultate finale Evaluare Naţională 2013 Ploieşti

S-au afişat primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională la şcolile din Ploieşti - 81,94% din candidaţi au luat note peste 5

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Elevii din Prahova au depus 366 de contestaţii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite