Secretele de pe Acropole. La ce să fiţi atenţi dacă ajungeţi să vizitaţi Partenonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperă efectele vizuale de geniu ale celebrului templu din Atena FOTO Guliver/GettyImages
Descoperă efectele vizuale de geniu ale celebrului templu din Atena FOTO Guliver/GettyImages

Partenonul, alături de restul clădirilor antice de pe Acropole, reprezintă cu siguranţă cele mai celebre clădiri din lume. Totuşi, la mii de ani distanţă, arhitecţii şi inginerii care au studiat îndeaproape construcţiile antice încă nu au reuşit să afle în totalitate secretele acestor minuni arhitectonice.

O parte dintre tainele templelor din Grecia au fost însă desluşite, astfel că specialiştii în construcţii au dat verdictul: clădirile de pe Acropole reprezintă perfecţiunea în arhitectură şi recunosc că întreg ansamblu a fost gândit de o minte de geniu.

Construit începând cu anul 447 i.Hr, într-o perioadă foarte scurtă, între 9 ani, după unii cercetători şi 15 ani după alţii, Partenonul, cea mai impunătoare clădire de pe Acropole, ascunde o serie de efecte vizuale pe care un turist neinţiat nu are cum să le descopere cu ochiul liber.

S-a spus de-a lungul timpului despre templu că este o clădire care prezintă o serie de greşeli de construcţie, coloane inegale în diametru, poziţionate linie curbă, podeaua denivelată, iar toate aceste ”defecte” dau senzaţia că templul se poate frânge în orice moment.

S-a stabilit însă că tocmai aceste imperfecţiuni aparente dau perfecţiunea templului. Ictinos, cel mai vestit inginer al Atenei şi arhitect al Partenonului a gândit totul aproape milimetric, susţin în prezent arhitecţii. Ceea ce până acum părea o stângăcie nu este altceva decât o greşeală realizată  intenţionat pentru a crea un anume efect visual.

Şiretlicul arhitectului

Tocmai pentru că templul are dimensiuni uriaşe, vizitatorul nu ar fi putut percepe din punct de vedere vizual perfecţiunea construcţiei, dacă s-ar fi respecectat linia dreaptă. Aşadar, arhitectul a recurs la o serie de şiretlicuri, considerate iniţial defecte, dar ulterior apreciat la adevărata valoare.

”Templu doric, primul ordin clasic din Grecia Antică, a fost creat în 700 de ani. Nu ne vine să credem astăzi. Templul de la Atena este un doric de la sfârşitul epocii. Dacă ne uităm la unul de la început este foarte rudimentar, însă pe măsură ce a trecut timpul a fost cizelat încât a ajuns la o asemenea perfecţiune încât templului de pe Acropole nu-i poate fi reproşat nimic. Are efecte vizuale pe care noi nu le vedem, dar pe care oamenii de ştiinţă, după 2000 de ani le-au descoperit. De exemplu, pardoseala nu este dreaptă, plană, este un pic curbată. Ce au încercat ei să facă? Pentru că omul nu vede perfect, au <<strâmbat>> pentru ca totul să se vadă drept de la un capăt la altul. Coloanele şi ele sunt înclinate. Ele nu sunt paralele. Dacă prelungeşti axul lor la infinit, undeva la doi kilometri în aer se întâlnesc”, explică arhitectul Adrian Păun.

De asemenea, susţine specialistul, coloanele templului nu au toate acelaşi diametru, iar acest aspect a fost realizat în mod intenţionat tocmai pentru a creea un alt efect vizual, în funcţie de cum cade lumina peste clădire.

”Coloanele de la colţuri sunt mai groase decât cele din front şi asta pentru că cele de la colţuri, întotdeauna când le priveşti, sunt spălate de lumină, pe când cele din front sunt umbrite de clădire. Cum lumina strâmtează puţin, ar fi apărut efectul de inegalitate. Nu este o greşeală este o intenţie. Dar la lucrurile acestea, la această performanţă au ajuns după 700 de ani de făcut şi refăcut acelaşi lucru”, susţine arhitectul Adrian Păun.

La fel, coloanele templului nu sunt aşezate în linie dreaptă, tocmai pentru că dacă s-ar fi respectat acest lucru, ochiul uman ar fi perceput o curbă. Pentru a se evita acest efect nedorit, arhitectul a decis poziţionarea coloanelor pe o linie uşor curbată, obţinând astfel efectul vizual de aliniere perfectă.

Un alt secret care a fost descoperit recent, prin anii 90 se referă la statuile de pe Acropole, despre care cu toţii ştim că erau toate de culoare marmurei sau a fildeşului, alb lăptos. Se pare totuşi că grecii din antichitate îşi pictau sculpturile până la cel mai mic detaliu, iar ţinutele erau decorate cu pietre preţioase.

Partenonul (templul fecioarei în traducere) este prima construcţie ridicată pe Acropole şi a fost decorat cu peste 300 de statui, atribuite celebrului artist Fidias şi ucenicilor lui. Multe dintre ele nu s-au mai salvat până în zilele noastre.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite