Mica Troie Subcarpatică: Ziua porţilor deschise la rezervaţia arheologică Târgşoru Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi miercuri, 27 iulie, la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi a cărei importanţă face să fie cunoscută şi sub numele de Mica Troie Subcarpatică

Situată la aproximativ 8 km de Ploieşti, rezervaţia arheologică de la Târgşoru Vechi a început să fie cercetată în 1956, din primul colectiv făcând parte şi Nicolae Simache, părintele muzeelor din Prahova.

Descoperirea unui castru roman în apropierea bisericii Mănăstirii Turnu, dar şi a altor construcţii, morminte şi obiecte care acoperă o îndelungată perioadă de timp ce se întinde între paleoliticul superior şi evul mediu dezvoltat, precum şi monumentele de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea au făcut ca rezervaia arheologică deschisă în 1956 în vechiul oraş dispărut să fie numită „Mica Troie Subcarpatică“.

Miercuri, 27 iulie, iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi, pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul de 60 de ani al cercetărilor întreprinse în acest important sit arheologic.

Tot în acest an se împlinesc 560 de ani de la urcare pe tron a domnitorului Vlad Ţepeş (3 iulie 1456 - 26 noiembrie 1462). Începutul domniei acestui important voievod este strâns legat de Târgşorul medieval, unde cândva între 3 iulie 1456 şi 22 august 1456 acesta îl prinde pe Vladislav al II-lea (4 decembrie 1447 - 3 iulie 1456), înlăturându-l din tron, şi îşi începe domnia.
   
Programul evenimentului „Ziua porţilor deschise la rezervaţia arheologică Târgşoru Vechi“ începe la ora 11.00, cu prezentarea unei expoziţii fotodocumentare privind istoricul cercetărilor şi monumentele arheologice identificate şi cercetate la Târgşoru Vechi în perioada 1956-2016.

Programul mai cuprinde o conferinţă dedicată celor 500 de ani de la urcarea pe tron a lui Vlad Ţepeş, vizitarea şantierului arheologic şi prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare, dar şi proiectul educativ „Arheologia pentru copii”, menit a-i atrage pe aceştia către înţelegerea trecutului.

Vă mai recomandăm

Oraşe dispărute din România. Târgşor,  „mica Troie subcarpatică“

Un tezaur de 1.700 de ani descoperit în curtea unui prahovean a fost expus publicului. Comoara a aparţinut unui meşter argintar

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite