Cum au reuşit doi prahoveni să fure o adevărată avere din conturile altor persoane folosind doar nişte cartele de telefon

Cum au reuşit doi prahoveni să fure o adevărată avere din
conturile altor persoane folosind doar nişte cartele de telefon

Cei doi prahoveni s-au folosit de o inginerie financiară pentru a-şi cumpăra bunuri de lux

Doi bărbaţi din Prahova au reuşit, folosindu-se de tehnologia modernă, să cheltuie sume uriaşe din conturile altor persoane. Cei doi sunt cercetaţi acum pentru fraudă informatică şi operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice.

Potrivit Diicot, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, la data de 29.09.2019, unul dintre suspecţi, a apelat serviciul de relaţii cu clientii al unei companiei telefonice şi recomandându-se ca fiind persoana vătămată, a solicitat portarea numarului de telefon ce-i aparţinea acesteia, pe o altă cartelă SIM, făra număr.

Ulterior, în aceeaşi zi, aflându-se în posesia numărului de telefon al persoanei vătămate, a apelat serviciul de relaţii cu clienţii al unei unităţi bancare şi, atribuindu-şi identitatea persoanei vătămate, a solicitat şi obţinut de la reprezentanţii acesteia resetarea parolei de acces pentru aplicaţia de internet banking, noua parolă fiind transmisă prin SMS.
Aflându-se în posesia datelor de logare la aplicaţie, suspectul, fără drept, a efectuat conversia sumei de 9000 euro în lei, în contul persoanei vătămate, după care a transferat la data de 29.09.2019 din acelaşi cont, sumele de 23.000 lei, respectiv 20.000 lei, într-un alt cont bancar deschis la aceeaşi unitate bancară.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat faptul că, în perioada 27-29.09.2019, suspecţii au prejudiciat şi alte două persoane, folosind acelaşi mod de operare, valoarea totală a prejudiciului cauzat ridicându-se la suma de 231.500 lei.
Pentru a nu fi depistaţi, sumele de bani obţinute din activitatea infracţională au fost folosite de către suspecţi pentru cumpărarea mai multor bunuri de lux, cu valoare mare, aceştia identificând persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, astfel de bunuri. Sub pretextul că sunt adevăraţii titulari ai conturilor, suspecţii au efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparţinând vânzătorilor, primind în schimb bunurile.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 22 de telefoane mobile şi cartele SIM, 16 sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ştampile şi dispozitive de aplicare a timbrului sec, deţinute fără drept, înscrisuri şi suma de 3.040 euro.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 2 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: