VIDEO Risc de avalanşă: Iezer Păpuşa şi toate traseele turistice montane din zona argeşeană a Făgăraşului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt închise

VIDEO Risc de avalanşă: Iezer Păpuşa şi toate traseele turistice montane din zona argeşeană a Făgăraşului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt închise

Foto/ video  Ion Sănduloiu - Salvamont Argeş

În urma ninsorilor în zona montană a judeţului Argeş, stratul de zăpadă se apropie de un metru în sectorul Bâlea Lac - Cota 2000 Transfăgăraşan.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ultimele ninsori căzute în zona montană a judeţului Argeş, stratul de zăpadă se apropie de un metru în sectorul Bâlea Lac - Cota 2000 Transfăgăraşan.

Potrivit Salvamont Argeş,  temperaturile în zona de creastă se vor menţine între -6 până la -8 grade, ceea ce va păstra zăpada viscolită, fără coeziune. În zonele troienite, zăpada depăşeşte 100 cm, iar în zilele urmatoare sunt anunţate în continuare ninsori abundente (cod portocaliu) şi temperaturi scăzute pe munte

 Risc însemnat de avalanşă la altitudini mari

 Riscul de avalanşă comunicat, este de gradul 3 (risc însemnat) peste 1.800 metri şi gradul 1 (risc redus) sub această altitudine.

"Atenţie, risc redus un înseamnă absenţa riscului de avalanşă!Chiar şi la 1.600 de metri, persoanele pot fi surprinse de avalanşe care vin de la altitudini superioare, în plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt formate la altitudini mai mici.

Linia potecilor din creasta masivelor care depăşesc altitudinea de 1800 de metri din judeţul Argeş, nu mai este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare şi de siguranţă. După trecerea valului de ninsoare, potecile nu vor mai fi accesibile în totalitate, accesul în munte necesitând o abordare alpină.

În aceste condiţii, toate traseele turistice montane din zona argeşeană a Făgăraşului, Pietrei Craiului şi Leaotei, ca şi masivul Iezer Păpuşa integral, sunt închise.

 În caz de nevoie, turiştii aflaţi în dificultate, pot suna la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma 0salvamont, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecţiona apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află situaţia în cauză. 

De asemenea, la acest număr, pot fi cerute şi informatii privitoare la starea traseelor turistice. Pentru apelul de urgenţă, formaţi 112", transmite Salvamont Argeş

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările