Piteşti: Au pierdut un spor din cauza unei încadrări greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un necaz nu vine niciodată singur. Trăiesc asta pe pielea lor cei 16 angajaţi ai unei secţii din cadrul Spitalului de Pediatrie din Piteşti care s-au săturat să piardă bani. Portofelele aproape că li s-au golit, din cauza unei amputări de venit cu 60%, prin pierderea unui spor pe care ei spun că-l meritau.

Încă de când a fost înfiinţat, compartimentul „Recuperare – Medicină fizică şi balneologie” a fost încadrat greşit, spun angajaţii. Şi anume, chiar dacă ei au făcut recuperare neuromotorie, de la nou-născuţi şi până la adolescenţi , secţia a fost trecută în acte ca una de balneo-fizio-terapie. Această din urmă titulatură nu le conferă angajaţilor dreptul de a primi sporul pentru condiţii deosebit de periculoase, de care ar fi fost normal să beneficieze dacă secţia ar fi fost trecută ca şi una de recuperare neuromotorie, cum era firesc.

Cei mai afectaţi vor fi copiii
În 1993, după o intervenţie la minister, kinetoterapeuţii, asistenţii şi maseurii de aici au început să primească acest spor, până în luna martie 2010, când s-a revenit la vechea încadrare, din 1984, odată cu schimbarea pierzându-şi din nou acest drept.  Angajaţii spun însă că 90% dintre copiii internaţi la ei au probleme neuromotorii, în timp ce în ambulatoriu sunt peste 60%. De acum încolo, zecile de micuţi care vin cu paralizii cerebrale, distrofii musculare progresive, leziuni cerebrale post operatorii sau paralizii de plex brahial vor fi respinşi, pentru că angajaţii nu mai au voie, practic, să-i trateze.

„Noi de luni nu o să mai lucrăm aceşti copii, pentru că dacă se întâmplă ceva te trag apoi la răspundere că de ce l-ai lucrat. Şi nu ni se pare deloc normal să facem un lucru pentru care nu suntem plătiţi”, se plânge un angajat.

Vor da în judecată Ministerul
Acum, angajaţii de aici beneficiază de un spor de 15% pentru condiţii deosebite, pierzând restul de 60% , pe care din luna aprilie nu l-au mai încasat. Scăderea aceasta care se resimte serios la buzunar, va fi din iulie amplificată şi de micşorarea cu un sfert a salariilor tuturor bugetarilor. În aceste condiţii, salariul pe care-l vor primi majoritatea dintre ei va rămâne undeva la 1000 de lei. Sindicatul spune că nu va lăsa lucrurile aşa.

„Eu şi managerul spitalului am fost la Minister, şi atunci domnul Adrian Streinu-Cercel a schimbat pe loc încadrarea, numai că ordinul emis ulterior a rămas acelaşi. Dacă nu se schimbă nimic, noi vom fi nevoiţi să dăm în judecată Ministerul Sănătăţii, pentru că angajaţii au toată dreptatea”, spune Doina Fănică, liderul Sanitas Argeş.

Conducerea Spitalului de Pediatrie spune că a sperat ca noua organigramă a spitalului să schimbe situaţia de la acest compartiment, numai că modificarea nu a apărut.

„În titulatura de Recuperare, este inclusă şi recuperarea neuromotorie. Ştiu că toţi vrem sporuri în momentele astea, dar eu nu am ce face dacă aşa a fost structura organizatorică. Dacă dânşii nu mai vor să lucreze acei copii, vor trebui să mă informeze în scris şi eu voi trimite mai departe la Ministerul Sănătăţii”, spune Florina Gheorghe, managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite