Morţii sunt de vină în cazul celor trei copii înecaţi în barajul din Băiculeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale exclud varianta ca vina să le aparţină, în cazul morţii celor trei copii care s-au înecat, vineri, în barajul din comuna argeşeană Băiculeşti, dar poliţiştii continuă cercetările.

O tragedie a cutremurat Argeşul, vineri seara. Trei copii, cu vârste de 11 şi 12 ani, printre care şi doi fraţi, şi-au găsit sfârşitul în canalul de evacuare al barajului Zigoneni, de pe râul Argeş. Leonard (11 ani) şi Cristian Bratu (12) şi prietenul lor Gabriel Marcel Bărbulică (12) se întorceau de la Şcoala din Valea Brazilor şi, ca de obicei, au traversat podul peste canal, pentru a ajunge acasă, în comuna Băiculeşti. Spre deosebire de celelalte dăţi, şcolarii nu au mai ajuns în braţele părinţilor, fiind găsiţi înecaţi.

Trei copii au murit înecaţi în canalul de evacuare a apei din barajul de la Băiculeşti

Pentru a afla ce s-a întâmplat, poliţiştii au deschis o anchetă, iar din primele cercetări rezultă că unul dintre fraţi ar fi sărit în apă, iar când au văzut că acesta se îneacă, ceilalţi doi copii ar fi intrat şi ei în canal, cu ghiozdanele în spate, ca  să-l salveze. Numai că niciunul dintre ei nu a mai reuşit să iasă la suprafaţă.

“N-ar strica să pună o plasă Primăria”

O femeie a auzit strigătele copiilor şi a sunat imediat la 112. Iniţial, s-a crezut că doar cei doi fraţi s-ar fi înecat, iar la faţa locului au venit într-un suflet rudele îndurerate. După sosirea pompierilor, care au căutat trupurile copiilor cu o barcă pneumatică, o altă familie şi-a dat dispărut micuţul. Cele două cadavre au fost scoase din apă, iar la o jumătate de oră, presimţirile negre s-au adeverit: şi corpul celui de-al treilea micuţ a fost găsit fără suflare în apa Argeşului. Degeaba s-au chinuit medicii de pe ambulanţă zeci de minute să readucă la viaţă copiii, pentru că aceştia nu au mai reacţionat la manevrele de resuscitare.

În urma tragediei de la Băiculeşti, se caută vinovaţii. Locuitorii comunei spun că folosesc podul ca scurtătură, pentru a ajunge la serviciu şi că acesta pare sigur, fiind din beton şi cu balustradă de fier. Un cetăţean din Băiculeşti şi-a adus însă aminte că, în urmă cu 20 de ani, a luat parte la o tragedie asemănătoare. "Eu mi-am pierdut o rudă tot aici, acum vreo 20 de ani. A murit înecată după ce a căzut de pe pod. Primăria n-ar strica să pună ceva, o plasă, să nu mai poată cădea copiii, că ei pe aici trec mereu ca să ajungă la şcoală, deşi mai mereu trec însoţiţi", a declarat omul, cu lacrimi în ochi, văzând suferinţa de pe chipurile rudelor sfâşiate de durere.

"Aş putea trece cu tancul pe acel pod"

Primarul spune, însă, că nu este vina autorităţilor pentru cele întâmplate.

“Copiii treceau de ani de zile pe acel pod. Podul este sigur, e cu pivoţi, e solid, dacă ar fi mai lat aş putea trece cu tancul pe acolo. Nu se pune problema să fie vina noastră, vina e a bieţilor copilaşi, ei au greşit”, ne-a spus  Gheorghe Bărănescu, primarul comunei Băiculeşti.

Cu toate că nimeni nu mai poate aduce înapoi copiii înghiţiţi de ape, şi pompierii au exclus, până acum, posibilitatea ca vina să aparţină autorităţilor.

“Cercetările sunt în desfăşurare. Nu putem da vina pe cineva pentru această tragedie, până la finalizarea cercetărilor. Ştim doar că pompierii nu au mai intervenit în această zonă, la vreo persoană înecată. Podul este sigur, din beton şi are balustradă”, ne-a spus lt. Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISU Argeş. Poliţiştii argeşeni sunt şi ei în cercetări pentru a afla ce s-a întâmplat şi cine va fi tras la răspundere pentru această tragedie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite