Lista greşelilor grave în criza bebeluşilor din Argeş. Verdict oficial: s-au încălcat inclusiv protocoale internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta făcută de Corpul de Control al premierului în Piteşti, după îmbolnăvirea în lanţ, cu sindrom hemolitic uremic, la începutul anului, a celor 16 bebeluşi din Argeş, arată că în cazul mai multor copii internaţi în secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti nu s-a respectat protocolul transferului interclinic al pacienţilor şi că ancheta DSP Argeş ar fi fost una de mântuială.

În urma verificărilor întreprinse de Corpul de Control al premierului la Piteşti s-a constatat că în cadrul anchetei epidemiologice efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Argeş s-a procedat doar la recoltarea de probe de apă la nivelul locuinţelor pacienţilor fără a fi investigate, aşa cum ar fi fost normal, şi posibilele contaminări ale apei de la sursele necunoscute, pe traseul de distribuţie de la locurile de monitorizare, până la pacienţii infestaţi.

Ancheta Corpului de Control cadrul Ministerului Sănătăţii a mai concluzionat că la data declanşării valului de îmbolnăviri, în cadrul Spitalului de Pediatrie din Piteşti nu exista o persoană desemnată pentru raportarea bolilor transmisibile către DSP.
 

Mai mult, arată raportul verificărilor, în 4 din cele 5 cazuri cu SHU internate în Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti nu s-a respectat protocolul transferului interclinic al pacienţilor, copiii fiind trimişi după agravarea strării lor de sănătate, cu ambulanţa, înapoi la CPU - Spitalul de Pediatrie, spre a fi transferaţi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti şi că doar un singur caz a fost transferat de la nivelul  secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, la Spitalul  Matei Balş din Bucureşti.

“În momentul în care evoluţia copiilor internaţi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului  Judeţean de Urgenţă din Piteşti se agrava, aceştia erau transferaţi din nou către CPU - Pediatrie în vederea intubării, stabilizării şi transferului către un eşalon superior, aspect care nu respectă prevederile OMS nr. 1706/2007 privind Protocolul transferului interclinic al pacientului critic” – arată rezultatele verificărilor întreprinse de Corpul de Control din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Bâjbâiala în transferul pacienţilor ar fi putut face ca în cazul multor bebeluşi să se piardă timp preţios în începerea tratamentului. 

“(...) s-a constatat o circulaţie excesivă a pacienţilor între unităţile sanitare implicate, ceea ce putea duce la pierderea unor timpi importanţi pentru diagonstic şi tratament, precum şi o suprasolicitare a ambulanţelor în judeţul Argeş”-  se mai arată  în concluziile oficialilor Ministerului Sănătăţii după verificările amintite.  

Acelaşi raport arată şi că la nivelul direcţiei de Sănătate Publică ”nu a existat un plan anual de activitate a Compartimentului de control unităţi sanitare şi servicii de sănătate şi nu s-au efectuat acţiuni de control în Spitalul de Pediatrie Piteşti”. 

În urma verificărilor s-a mai stabilit şi că la nivelul laboratorului din cadrul Spitalului de Pediatrie din Piteşti “nu a existat o capacitate de diagnostic de laborator a infecţiilor bacteriene în BDA. La data declanşării evenimentului neaşteptat, spitalul nu deţinea nici mediile de cultură selective, nici reactivii necesari şi nici testele rapide pentru stabilirea precoce a diagnosticului etiologic în BDA”.
 

Proasta comunicare între spitale şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş a făcut ca oficialii DSP să afle foarte târziu de existenţa  primelor cazuri de SHU în Argeş.


“Spitalul de Pediatrie Piteşti nu a raportat la DSP apariţia evenimentului neobişnuit/neaşteptat (agregare de cazuri cu semne şi simptome asemănătoare de cauză necunoscută grupate în timp şi/sau spaţiu), fiind sancţionat în timpul controlului Ministerului Sănătăţii managerul spitalului cu amendă în cuantum de 5.000 lei”, arată concluziile oficialilor Ministerului Sănătăţii după verificările amintite.  

Reamintim că în timpul crizei îmbolnăvirilor în lanţ în rândul bebeluşilor, criză începută la sfârşitul lunii ianuarie, 3 dintre copiii diagnosticaţi cu SHU au murit. Ancheta epidemiologică desfăşurată în Argeş nu a stabilit nici până acum sursa îmbolnăvirilor. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite