Legenda locului unde s-a ridicat barajul Vidraru. Cum l-a ademenit pe un vânător o fată frumoasă ca o zână
0Una dintre cele mai spectaculoase construcţii din România şi din Europa, barajul Vidraru, din judeţul Argeş, are o legendă veche de sute de ani privind originea numelui locului pe care a fost ridicat în urmă cu mai bine de cinci decenii.
Construit în perioada 1961-1966 şi soldat cu sute de pierderi de vieţi omeneşti, barajul Vidraru era, la vremea inaugurării, al cincilea din Europa şi al nouălea de pe glob ca dimensiuni.
Conform legendei, numele Vidraru vine de la un vânător de vidre. „După cum se spune în legendele culese de la localnicii din comuna Arefu, numele locului pe care s-a construit barajul provine de la un voinic înalt şi frumos al cărui nume era Vidraru, vânător vestit, care reuşea să vâneze atâtea vidre încât era gata-gata să le stingă neamul. Într-o zi, o vidră s-a prefăcut într-o fată frumoasă ca o zână şi când vânătorul cel voinic trecea pe malul apei, o găsit-o pe aceasta plângând. Întrebată de ce plânge, fata a răspuns că i-a scăpat salba în apă şi că nu îi este necaz de mahmudele, cât de faptul că gherdanul era o amintire de la mama ei pentru că îi dăduse acest colier pe patul de moarte.
Vânătorul s-a oferit să îi aducă preţiosul obiect cu condiţia să îi fie soţie, condiţie pe care fata a acceptat-o bucuroasă. Când băiatul a intrat în vâltoarea apei, fata s-a aruncat şi ea făcându-se din nou vidră, luându-l şi pe el în fundul apei”, spune cercetătorul Sorin Mazilescu.
Din 1961, când a început construcţia barajului Vidraru, şi până în 1966 (perioadă în care, în paralel, s-a lucrat şi la Hidrocentrala de pe Argeş) suma cheltuită s-a ridicat la 1,47 miliarde lei (valoarea de la acea vreme), iar investiţia a fost amortizată în aproximativ 28 de ani.
Barajul Vidraru a necesitat 480.000 metri cubi de beton. Suprafaţa totală a lacului de acumulare este de 893 hectare, lungimea de 10,3 kilometri, iar lăţimea maximă este de 2,2 kilometri în zona Valea Lupului – Călugăriţa. Adâncimea maximă a apei este de 155 metri lângă barajul curbat înalt de 166 metri.
Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru, amplasată subteran, poate produce energie electrică de aproximativ 400 Gwh.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Femeie amendată pentru fotografierea unei ursoaice cu pui la barajul Vidraru