EXCLUSIV. Italianul acuzat că spăla banii Mafiei la Piteşti, condamnat definitiv la 14 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicola Inquieto a fost arestat în primăvara lui 2018 FOTO: Denis Grigorescu
Nicola Inquieto a fost arestat în primăvara lui 2018 FOTO: Denis Grigorescu

Nicola Inquieto, afaceristul italian arestat la Piteşti în primăvara lui 2018 şi acuzat că spăla banii Camorrei prin intermediul firmelor pe care le avea în Argeş, a fost condamnat definitiv pe 8 februarie la 14 ani de închisoare de către Curtea de Apel din Napoli.

Iniţial, în mai 2019, Tribunalul Napoli îl condamnase la 16 ani de închisoare pentru asociere cu Camorra, însă sentinţa a fost atacată cu apel.

Nicola Inquieto a venit în România în 2004 şi a construit un adevărat imperiu imobiliar, cu sute de apartamente şi terenuri, deţinând şi cel mai modern centru spa din Argeş. Nicola Inquieto (46 de ani) este în arest de aproape trei ani.  Conform procurorilor italieni, el aparţinea clanului mafiot Casalese şi, în particular, facţiunii lui Michele Zagara. Nicola Inquieto avea o vilă ultraluxoasă la Piteşti.

După cum scrie în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Antimafia de la Procuratura din Napoli, „Nicola Inquieto avea funcţiuni operative stabile în cadrul clanului Casalesi, devenind responsabil pentru conducerea activităţii antreprenoriale în interesul clanului, facţiunea Zagaria; a făcut investiţii în companii în Italia, dar mai ales în România; a investit bani provenind din activităţile criminale ale grupului Zagaria în afaceri lucrative mai întâi în Italia şi din 2004 în România, unde deţine mai multe companii în sectorul imobiliar. Din activităţile economice din România trimitea bani familiei Zagaria, în principal prin intermediul lui Carmine Zagaria, fratele lui Michele”.

Cele 148 de familii care au plătit bani grei apartamentele vândute la Piteşti de firma lui Inquieto SC Daniela Construcţii (intrată, între timp, în insolvenţă)aşteaptă şi o decizie a Curţii de Apel Napoli privind ridicarea sechestrelor pe cele 148 de apartamente. Autorităţile italiene îi consideră pe cei 148 de promitenţi cumpărători drept cumpărători de bună credinţă, ceea ce i-ar putea ajuta pe oameni în  faţa magistraţilor italieni, pentru că pe rolul instanţei au fost  deschise şi de către administratorul judiciar şi acţiuni în care se cere ridicarea sechestrelor pe cele 148 de apartamente.

Turnat de mai mulţi membri ai Camorrei

Printre cei care l-au turnat pe Inquieto se numără mai mulţi membri ai Camorrei, în frunte cu Antonio Iovine, unul dintre cei mai periculoşi lideri ai Camorrei şi unul dintre liderii clanului Casalese. Supranumit "o' ninno" - "puştiul" în dialectul napolitan - pentru aspectul său tineresc, Iovine a crescut printre în organizaţie pentru a deveni, în cele din urmă, "ministrul economiei" Camorra, supervizând reinvestirea în activităţi legale a miliarde de euro provenite din activităţi criminale.

Aflat în arest într-o locaţie secretă de 11 ani, după 16 ani în care a fost ascuns, Iovine a dat detalii numeroase la interogatorii asupra lui Nicola Inquieto încă din 2014 pentru a îşi reduce pedeapsa. Iovine le-a spus anchetatorilor la un interogatoriu din 17 iulie 2014 că liderul mafiot Michele Zagara „a beneficiat încă din 1997-1998 de sprijinul familiei Inquieto. Concret, Michele Zagaria s-a folosit de Nicola Inquieto, cumpărând o casă pe numele lui Nicola Inquieto la San Cipriano, casă în care a fost descoperit într-un bunker, pe 13 ianuarie 2004, fratele său Carmine Zagaria. După descoperirea forţelor de ordine, Michele Zagaria l-a trimis în România în 2004 pe Nicola Inquieto ca să îndepărteze tensiunea forţelor de ordine”.

inquieto 01

Nicola Inquieto a fost reţinut chiar în vila sa din Piteşti FOTO: Denis Grigorescu

Massimiliano Caterino, un fost locotenent al lui Zagara, acum arestat şi colaborator al justiţiei, a dezvăluit pe 11 iunie 2014 că, în 2004, pentru a pregăti plecarea lui Inquieto în România, s-a înscenat o falsă tentativă de asasinat la magazinul de telefonie mobilă al lui Nicola Inquieto pentru a da senzaţia că acesta e o victimă a clanului Casalese şi nu un complice.

Falsul atentat a fost organizat pe 12 aprilie 2004. Attilio Pellegrino, unul dintre locotenenţii lui Michele Zagaria, le-a dat detalii clare procurorilor când a fost audiat pe 5 octombrie 2016: „Pentru a distrage atenţia autorităţilor de la Nicola Inquieto, care fusese găsit în interiorul clădirii unde fusese ţinut Carmine Zagaria, Michele Zagaria mi-a ordonat să pun la cale un fals atentat. Falsul atentat a fost îndeplinit de Ianuario Biagio şi de Mercadante Antonio care au tras câteva focuri de armă în obloanele magazinului. Falsul atentat avea un dublu scop: protejarea lui Inquieto legat de o eventuală anchetă după descoperirea din bunker şi protejarea activităţii economice care, în orice caz, era datorată lui Michele Zagaria”.

inquieto 01 vila

Nicola Inquieto a intrat în România pe 12 aprilie 2004, pe la Vama Nădlac, la nouă luni după ce în casa cumpărată pe numele lui de liderul mafiot Michele Zagaria fusese găsit fratele său, Carmine Zagaria.

Anchetatorilor le-a atras atenţia şi faptul că în 2009, la doar 5 ani după ce Inquieto se mutase în România, conform informaţiilor obţinute de la Oficiul de Cadastru Argeş, acesta apărea ca proprietar al 79 de apartamente (dintre care 76 în 2 blocuri construite de firma sa), al unei vile în care locuia, şi al unui teren.

Anchetatorii au strâns numeroase documente privind tranzacţiile făcute în şi din conturile Italy Construcţii, firmă înfiinţată de Nicola Inquieto pe 1 noiembrie 2004, la doar trei săptămâni după ce intrase în România, descoperind inclusiv că de la bancomatele din Italia au fost retraşi între 2005 şi 2007 peste 96.000 de euro din contul firmei din România a lui Inquieto.

Judecat şi în alt dosar pentru ucidere din culpă

Nicola Inquieto, italianul condamnat că spăla banii mafiei italiene în România, mai este judecat într-un alt proces, la Judecătoria Piteşti, pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Este vorba de un dosar al morţii unui angajat în vârstă de doar 24 de ani al italianului, petrecut în vara lui 2016 pe un şantier din Găvana, unde omul de afaceri ridica un bloc. Alături de Inquieto au fost trimişi în judecată şi şeful de şantier, Nicolae Diaconu, şi firma italianului, Daniela Construcţii.

După cum precizează procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti în rechizitoriu, Daniela Construcţii, firma al cărei patron era Nicola Inquieto, a dispus utilizarea macaralei-turn la şantierul de construcţii din cartierul Găvana din Piteşti, utilaj pentru care era absolut necesară admiterea funcţionării de către un responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor (RSVTI), deşi ”societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit, fapt ce a determinat escaladarea macaralei, pe 17 august 2016, de către Marius Vasile, în vederea reaşezării cablului de tracţiune pe rola R3, şi a condus la căderea acestuia de la înălţime, provocându-i decesul”.

Vă mai recomandăm şi:

Cine l-a trădat pe agentul mafiei siciliene în România. Falsul atentat ordonat de Camorra în Italia pentru a justifica trimiterea lui Inquieto la Piteşti

Italianul acuzat că spăla banii Mafiei la Piteşti, condamnat la 16 ani de detenţie. Ce se întâmplă cu locuinţele contractate de români de la firma lui Inquieto

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite