Eficienţa uimitoare a hameiului. Cum se prepară uleiul şi pentru ce este util

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosit, în geneal, în uz intern, hameiul are proprietati analgezice, antiseptice, antispastice, digestive, diuretice şi estrogene. Planta are eficienţă uimitoare şi în uz extern, mai ales sub forma uleiului terapeutic.

Hameiul, celebru pentru utilizarea sa în industria berii (prima menţiune a utilizării lui în fabricarea berii este datată din 1079), are numeroase indicaţii terapeutice. 
 

Preparatele medicinale sunt uşor de găsit în magazinele naturiste şi tot uşor se pot obţine şi acasă, dacă avem la îndemână planta, care nu e tocmai dificil de găsit.  
 

Facil de identificat după tulpina agăţătoare care poate atinge până la şase metri lungime, florile bărbăteşti de culoare verde-galbuie si cele femeieşti compuse din bractee ce formează conuri verzui, acoperite de un praf galbui, hameiul ceşte spontan în garduri vii, tufişuri dar şi în pădurile din zonele de câmpie şi deal, până la 1.000 m altitudine.

De ce e valoros

 Planta are multiple utilizări în fitoterapie.

„Datorita substanţelor sale active, hameiul este util în caz de: tulburări de somn, anxietate şi diferitele sale complicaţii, reumatism, tulburări de dinamică sexuală, tulburări specifice pubertăţii, boli renale, tulburări declanşate de menopauză”, spune Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Uleiul de hamei obţinut acasă

Pe lângă ceaiurile şi tincturile din această plantă, specialistul recomandă şi uleiul de hamei.
 

„Se pun într-un vas de sticlă cu filet 15 linguri de pulbere de hamei, peste care se adaugă jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline şi se lasă la macerat vreme de doua săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare.
 

Se foloseşte extern, contra nevralgiilor, contra durerilor de cap şi, mai ales, pentru întreţinerea şi înfrumuseţarea pielii, pe timpul sezonului rece.
 

„Pentru îngrijirea pielii iarna, se recomandă ca, imediat după baie, să se facă un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig şi unde apare tendinţă de uscare. Uleiul protejează pielea de crăpăturile şi asprirea care apar la frig, o catifelează şi îi păstrează tonusul şi elasticitatea”, spune Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite