De ce renunţă CJ Argeş la un spectaculos drum cu potenţial turistic, paralel cu Transfăgărăşanul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul DJ 704I e într-o stare extrem de proastă. Captură video CJ Argeş
Drumul DJ 704I e într-o stare extrem de proastă. Captură video CJ Argeş

Din cauza stării avansate de degradare, problemă pentru rezolvarea căreia Consiliul Judeţean Argeş spune că n-are bani, drumul judeţean cu potenţial turistic Arefu - Lacul Vidraru - Cumpăna va fi pasat domeniului public al statului.

Munte, aer curat, peisaje impresionante. Drumul DJ 704I Arefu (DN7C) - Lac Vidraru-Cumpăna (DN7C), paralel cu Transfăgărăşanul, are un potenţial turistic impresionant sabotat chiar de starea proastă a carosabilului.

Cele trei poduri aflate de-a lungul celor 21,5 km ai drumului a cărui lăţimea este, pe ce-a mai mare parte a distanţei între 2 şi 4 metri, poduri aflate într-o stare avansată de degradare, fac parte din riscurile la care se supun cei care se încumetă să-l parcurgă ca să se bucure de priveliştile uimitoare. 

Conducerea Consiliului Judeţean Argeş admite că trebuie găsite variante pentru modernizarea lui într-un termen cât mai scurt, astfel încât să fie integrat într-un circuit turistic în condiţii de siguranţă, dar caută soluţii în altă parte, motivând că nu are bani pentru repararea lui şi aducerea la un grad de siguranţă care să-l pună cu adevărat în valoare.

"Nu o să putem să accesăm fonduri, dacă n-avem o lăţime minimă de şase metri"

Conducerea CJ Argeş intenţionează să trimită o delegaţie la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării pentru a identifica alte posibile surse de finanţare decât cea de la bugetul CJ.

"Din bugetul Consiliului Judeţean, în niciun caz! În primul rând că drumul nu întruneşte calităţile pentru un drum judeţean. Lăţimile sunt foarte mici. Nimeni nu o să vină să proiecteze şi nu o să putem să accesăm fonduri, dacă n-avem o lăţime minimă de şase metri. Ceea ce înseamnă probabil scoatere din fond forestier sau altceva ce ar trebui să facem ca să ajungem la o lăţime minimă, plus podurile, plus parapeţii lipsă, plus, plus", explică Alina Nicolau, directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri Argeş, care spune că o astfel de lucrare ar putea costa în jur de 7-8 miioane de lei pe kilometru.

  

Probleme în procesul de administrare a pădurii 

Consiliul Judeţean Argeş a votat, anul acesta, o hotărâre prin care s-a exprimat acordul de principiu pentru demararea de către Direcţia Silvică Argeş a procedurilor de trecere a drumului din domeniul public al Judeţului Argeş şi administrarea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri Argeş R.A, în domeniul public al Statului Român. 

"Solicitarea este motivată de faptul că DJ 704I provine dintr-un drum forestier în comuna Arefu ce a fost preluat de Consiliul Judeţul Argeş în 2007, precum şi de apariţia unor probleme în procesul de administrare a pădurii (suprafaţă de 2388 ha) învecinate drumului, din cauza stării precare a acestuia, a restricţiilor de tonaj impuse şi a lipsei accesului la lucrările de întreţinere pentru corectarea torenţilor existenţi pe contur la mal drept (...)", a explicat CJ Argeş.

Drumul este utilizat şi de transportatorii de lemn, însă Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri a fost obligată să pună restricţie de tonaj la 3,5 tone tocmai din cauza stării sale proaste şi a podurilor avariate.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Drama unei mame care are încă o mulţime de întrebări şi vrea exhumarea bebeluşului său mort în spital

Aplicaţia digitală care ajută fermierii să monitorizeze în timp util dăunătorii ce ameninţă culturile

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite