Cum trebuie să te comporţi cu persoanele dificile. Psiholog: „Evită sfera emoţională afectivă. Rămâi în cadrul raţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii am întâlnit de-a lungul vieţii persoane pe care le-am condiderat „dificile“, prin prisma faptului că nu am putut stabili cu ele o comunicare eficientă sau o relaţie firească. Uneori, am făcut eforturi să le înţelegem, alteori nu, dar de cele mai multe ori ne-am simţit depăşiţi în faţa lor.

Ca să putem înţelege astfel de persoane, în ideea de a stabili cu ele o relaţie corectă, e nevoie să ne asumăm noi înşine un comportament asertiv şi să ne controlăm propriile reacţii, sentimente şi emoţii.

„Persoanele dificile îşi doresc afecţiunea şi aporbarea celorlalţi, dar în experienţele lor de viaţă, în relaţia cu persoanele semnificative din trecutul lor, nu au învăţat un mod adecvat de a-şi exprimă sentimentele şi emoţiile. Reacţiile lor reflectă o anumită realitate interioară, o imagine negativă de sine, iar această construcţie personală este proiecatată în exterior”, explică psihologul Ionuţ Ghiugan.

Potrivit specialistului, sub numele de persoană dificilă se ascund mai multe tipologii:

- oameni care iau orice remarcă a ta ca un reproş, ca un motiv de confruntare şi conflict sau care încearcă prin orice metodă să profite de pe urma muncii şi implicării tale;

 - oamenii care sunt în permanenţă într-o stare de nelinişte şi apărare, ca şi cum un pericol ar pândi la tot pasul;

 - oameni care te copleşesc cu pesimismul lor şi dispoziţia negativă, care văd numai probleme şi eşecuri.

„Persoanele dificile” ignoră regulile şi convenţiile sociale

Altfel spus, aceste persoane se ghidează în viaţă după alte regli decât cele convenţoionale

„Există un set de reguli precise, scrise şi nescrise, privin comportamentul şi atitudinea noastră în societate şi în relaţiile interumane: spune mulţumesc, te rog, respectă rândul când aştepţi, nu ridicatonul când vorbeşti cu cineva, nu te folosi de slăbiciunea unei persoane pentru a obţine ce doreşti, etc. Persoanele dificile ignoră toate aceste reguli şi convenţii sociale. Consideră că pentru ele există alt standard, alte valori. Se consideră speciale şi astfel se plasează în afară acestor norme şi reguli sociale”, mai spune renumitul psiholog..

Specialistul oderă câteva sfaturi care te pot ajuta să stabileşti  o legătură mai eficientă cu persoanele dificile, să eviţi conflictele şi situaţiile tensionate:

1. Ascultă şi lasă cealaltă parte să se exprime mai mult. Rezistă tentaţiei de a judeca şi a trage concluzii. Pune întrebări deschise şi perminte acesteia să răspundă. Fii interesat, aprobator şi pastrează contactul vizual.

2. Tratează-le normal, firesc. Nu le evita şi nu îţi schimbă comportamentul. Schimbarea de comportament va fi interpretată ca o dovadă a faptului că tu ai greşit sau ai comis o eroare sau eşti o persoană care o priveşti cu ostilitate sau neîncredere.

3. Atunci când interacţionezi cu o persoană dificilă, evita sfera emoţională, afectivă. Rămâi în cadrul raţional, concret şi discuta comportamente şi fapte precise.

4. Discută despre problema sau comportamentul inacceptabil, nu despre persoana din spatele acestui comportament. Nu fă referiri, trimiteri la personalitate să sau alte trăsături personale, inadecvate.

5. Construieşte un cadru relaţional bazat pe încredere şi securitate. Oamenii care se comportă dificil, au o imagine de sine negativă, pe care o proiectează pe cei din jurul sau. Ajută-l şi oferă-i suportul tău. Înţelege teama cu care se confruntă.

6. Fi conştient de limbajul non-verbal şi de mesajul pe care tu îl transmiţi. Limbajul corpului, tonul vocii pot transmite un mesaj opus, contradictoriu, în raport cu mesajul transmis verbal.

.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite