Cum prepari corect tinctura de iasomie şi uleiul terapeutic. Leacurile care-ţi îmbunătăţesc sistemul circulator, te ajută să te relaxezi şi să respiri mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Livada cu ceai
Sursă foto: Livada cu ceai

Parfumata iasomia este este apreciată în fitoterapie pentru proprietăţile sale anestezice, astringente, sedative, tonice sau vermifuge. Preparatele terapeutice care te ajută să te bucuri de toate aceste beneficii se obţin foarte simplu şi acasă.

“Florile de iasomie conţin un ulei eteric volatil (este vorba de principiul activ numit jasmona) cu miros plăcut, pe care industria parfumurilor îl speculează de ani buni, în timp ce frunzele conţin derivaţi de acizi salicilici, flavonozide, mucilagii şi taninuri, foarte apreciate în fitoterapie”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Tinctura din iasomie

Flavonidele şi a acidului salicilic din compoziţie fac din iasomie o plantă cu efecte favorabile asupra sistemului circulator. 

“Iasomia normalizează circulaţia, reduce permeabilitatea şi fragilitatea capilarelor şi scade riscul apariţiei unor cheaguri de sânge. Planta este utilă  pentru ameliorarea edemelor, bolilor  cardiace , dar şi pentru subţierea sângelui, mai spune specialistul. 

Renumita tinctură din iasomie, pe care o găsim în magazinele naturiste, poate fi preparată, relativ uşor şi acasă.

„ Avem nevoie de 20 grame frunze sau flori de iasomie uscate şi mărunţite, puse la macerat în 100 ml de alcool alimentar, timp de 10 zile. Se agită de 3-4 ori pe zi. La finalul celor 10 zile se filtrează prin tifon.  Mai avem însă de aşteptat, pentru că lichidul obţinut se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, după care se filtrează şi se pune la păstrat în sticluţe. Tinctura astfel obţinută poate folosită timp de 2 ani de la preparare”, explică specialistul.

Tinctura de iasomie este benefică în primul rând în bolile aparatului circulator periferic.

“Pentru sindromul picioarelor obosite se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, amestecate într-o cană de ceai din frunze de saschiu. De asemenea, ca trofic al sistemului nervos central se administrează la  fel, dar într-o cană de tei. Pentru cefalee şi migrene se iau 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de de tei. ”, eplică Elena Badea 

 Tinctura de iasomie are efecte terapeutice şi în caz de alergii şi gută. “Pentru gută de administrează câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de de salcie, iar în  cazul bolilor alergice, din sfera cailor respiratorii superioare, tot câte 30 de picături şi tot de trei ori pe zi,  dar dizolvate într-o cană de de muşeţel, coada şoricelului sau salvie”, explică specialistul. 

Uleiul terapeutic

Tot acasă putem obţine şi uleiul terapeutic, prin fierberea la aburi a 10 grame flori uscate de iasomie, în 100 ml ulei de floarea soarelui, timp de câteva minute. “Este recomandat ca fierberea să se efectueze în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.  Preparatul se foloseşte extern, mai ales în bolile dermatologice. Sub formă de frecţii locale sau de cataplasme aplicate seară, dar şi în caz de entorse, luxaţii, lovituri”, mai spune specialistul.

Cea mai simplă  modalitate sub care planta poate fi folosită este cea a comunei infuzii, prepară din două linguri de flori uscate şi sfărâmare, la o cană de apă fiartă. “Se lasă la infuzat cca. o jumătate de oră.  Se consumă de câte  căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere. Are efecte pozitive în sindromul picioarelor obosite, boli ale aparatului respirator, boli alergice, din sfera cailor respiratorii superioare”, explică Elena Badea.

Planta are şi efect afrodisiac moderat dacă se consumă câte o cană de infuzie, seara. Utilizată sub formă de inhalatii, infuzia de flori de iasomie este recomandată în bolile aparatului respirator şi din sfera ORL. 

Decocturile din iasomie

O altă formă de utilizare este decoctul, preparat atât din frunze cât şi din frunze şi flori . În prima variantă luăm patru linguri de frunze de iasomie uscate şi mărunţite groscior pe care le fierbem la foc mic timp de 30 minute în cca. o jumătate de litru de apă, cu menţiunea că la final se completeză apa evaporată, iar preparatul se filtreză. 

 “A doua variantă, decoctul din frunze şi flori se prepară în două etape. Prima dată se fierb la foc mic două linguri de frunze de iazomie timp de 20 minue în o jumătate de litru de apă. În etapă a două, peste fiertură se adaugă două linguri de flori şi se lasă la infuzat 10 minute, apoi se filtrează şi se bea călduţ. Recomandate sunt două  ceşti de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere pentru: sindromul picioarelor obosite, boli ale aparatului respirator, cefalee, migrene, boli alergice, din sfera cailor respiratorii superioare, gută”

Utilizat sub formă de gargară, decoctul obţinut din frunze de iasomie este bun ca adjuvant în afte, gingivite, micoze, abcese dentare.

Specialistul precizează că reacţiile pot fi diferite de la o persoană la alt şi recomandă  consultarea unui medic de specialitate înainte de a face schimbări în dietă şi sau stilul de viaţă apelând la aceste preparate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite