Cum erau persecutaţi evreii în România în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cazul comunităţii însemnate din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de evrei care locuiau la Piteşti au avut mult de suferit şi au fost persecutaţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în special în perioada statului naţional legionar (septembrie 1940 - februarie 1941). Arhivistul argeşean Aurel Radu a strâns mai multe informaţii pe blogul Istorie Locală legat de persecutarea evreilor din Piteşti.

La începutul celui de-al doilea război mondial în Piteşti trăiau peste 400 de evrei. Aceştia aveau o situaţie materială bună, fiind comercianţi şi liberi profesionişti uniţi în jurul Comunităţii Evreieşti care avea statut de persoană juridică recunoscută încă din anul 1932. De-a lungul străzii centrale a oraşului numită Şerban Vodă se aflau cele mai multe magazine deţinute de patronii evrei din Piteşti, 15 din cele 29 existente pe această stradă, comerţul fiind o îndeletnicire predilectă.

După cum spune Aurel Radu, ”din perioada statului naţional legionar (septembrie 1940 - februarie 1941) nu s-au păstrat prea multe urme documentare ale acţiunilor legionare faţă de populaţia evreiască din oraş. Autorităţile locale conduse de legionari (Prefectura Argeş condusă de dr. Mihail Georgescu, Primăria şi Poliţia Piteşti) au ordonat şi realizat percheziţii domiciliare în timpul nopţii la unii evrei mai înstăriţi din oraş de unde au confiscat unele bunuri, aşa cum a fost cazul comerciantului Mişu Michelstein care deţinea un magazin en-gros în zona centrală a oraşului, în Piaţa Episcopiei”.

Şcoala evreiască a fost închiriată Poliţiei Piteşti

Pentru coordonarea şi supravegherea cât mai strictă, toate asociaţiile şi organizaţiile evreieşti au fost desfiinţate, inclusiv Comunitatea Evreiască din Piteşti care a trecut în subordinea Oficiului Judeţean Argeş al Centralei Evreilor din România. Au fost expropriate, fără despăgubire, toate bunurile deţinute de evrei în zonele rurale, iar aceştia au fost mutaţi forţat cu domiciliu obligatoriu în oraşul Piteşti, în total 12 persoane. Au fost naţionalizate toate imobilele, cu excepţia sinagogii, care au trecut în administrarea temporară a Centrului Naţional de Românizare (CNR) Bucureşti.

O parte dintre foştii proprietari evrei au devenit chiriaşi toleraţi pe sume mari de bani în câteva camere din propriile case, iar celelalte camere rămase libere erau închiriate contracost unor instituţii locale sau persoane particulare care plăteau chirie direct CNR. Şcoala evreiască aflată lângă sinagogă a fost închiriată Poliţiei Piteşti care la acea dată nu avea un local propriu. Toţi comercianţii au fost obligaţi mai întâi să-şi „dubleze” angajaţii evrei specializaţi cu „etnici români” pentru o perioadă scurtă de timp, după care urma concedierea. Evreii erau obligaţi să solicite inspectorului special de românizare din judeţul Argeş, profesorul Mihail Ilovici reprezentant al Oficiului Central de Românizare (OCR) Bucureşti, aprobarea dreptului de a munci. Rezoluţiile profesorului Ilovici erau adesea de concediere şi de punerea evreilor la dispoziţia autorităţilor locale în vederea prestării muncilor obligatorii”, mai precizează arhivistul Aurel Radu.

Alte măsuri represive specifice perioadei războiului îndreptate contra evreilor din Piteşti au fost: interzicerea dreptului de liberă circulaţie decât cu acordul autorităţilor de la nivel ministerial, confiscarea tuturor aparatelor radio, raţionalizarea şi îngrădirea accesului la alimentele de primă necesitate, interdicţia de a angaja personal creştin sau de a intra în contact cu ţăranii veniţi la oraş.

Evreii, obligaţi să contribuie cu sume mari de bani pentru a susţine efortul de război al României

Printre măsurile împotriva evreilor mai menţionăm că au fost anulate toate brevetele de meserii şi s-a interzis practicarea meseriilor liberale decât prin ordine de rechiziţie venite din partea autorităţilor administrative şi militare. Evreii au fost obligaţi să presteze muncă forţată pentru folosul obştesc sub coordonarea şi supravegherea Cercului de Recrutare Argeş şi a Prefecturii Argeş, însă cei mai înstăriţi sau influenţi şi-au putut cumpăra libertatea. Pentru a susţine efortul de război dus de ţară evreii au fost constrânşi prin intermediul OJCE Argeş să contribuie cu sume mari de bani pentru „Împrumutul Reîntregirii”. Numai în anii 1941 şi 1942 s-au strâns peste 7.000.000 lei, în condiţiile în care o casă nou construită în satul model Antoneşti (comuna Corbeni, Argeş) care fusese devastat de inundaţiile din vara anului 1941, era evaluată la un preţ de cost care pornea de la 250.000 lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite