Ansamblul Mareş Băjescu, o bucată de istorie readusă la viaţă

Ansamblul Mareş Băjescu, o bucată de istorie readusă la viaţă

Zidurile nerenovate ale Ansamblului Mareș Băjescu

Un complex istoric aparte care ascunde multe secrete frumoase este cel al boierului Mareş Băjescu, din Bălileşti. Biserica din secolul al XVI-lea, zidurile de incintă, complet renovate de curând, un preot care a sfinţit locul, toate aceste la doar o aruncătură de băţ de Piteşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

La aproximativ 25 de kilometri de Piteşti, pe un drum accesibil, în comuna Băjeşti se află o comoară a istoriei româneşti. Poate fi vizitată oricând, pentru că ghid poate fi preotul paroh de la biserica Adormirea Maicii Domnului, parte a ansamblului care a aparţinut marelui boier de secol XVI.

„M-am născut lângă această biserică”
Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Băjeşti, comuna Bălileşti face parte din ansamblul istoric Mareş Băjescu, care datează din secolul al VXI-lea. În locul respectiv se găseau curţile boierului, casele şi acareturile. Până în ziua de azi a rămas doar biserica, cimitirul zidurile împrejmuitoare şi parte din pivniţele de sub casele boierului. Când a venit paroh la această biserică, preotul Constantin Marinescu a găsit un peisaj absolut deplorabil, zidurile era aproape distruse, vegetaţia spontană creştea pe ele, iar biserica era neagră la propriu pe zidurile interioare acolo unde cu secole în urmă exista fresca.

„M-am născut aici, la 100 de metri de biserică, bunicul meu era epitrop la biserică şi mă lua cu el de mic la biserică. Când am ajuns paroh aici primul lucru pe care mi l-am propus a fost să reuşesc restaurarea picturii care aproape că nu se mai zărea”, spune preotul.

Investiţie de peste 3 milioane de lei
De acum 11 ani a început preotul Constantin Marinescu misiunea pe care şi-a propus-o, de a restaura biserica şi zidurile înconjurătoare, toate cu valoare istorică naţională. „Aici s-a realizat ace

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: