Afacerişti argeşeni, trimişi în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul adus statului se apropie de trei milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au trimis la Tribunalul Argeş dosarul în care mai mulţi afacerişti argeşeni sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani  Este vorba de opt inculpaţi aflaţi sub control judiciar, alţi nouă cercetaţi în stare de libertate şi un altul, judecat în stare de arestat, după ce a fost reţinut într-o altă cauză.



Potrivit rechizitoriului, între 2009 şi 2015, în scopul creşterii artificiale a TVA deductibile şi a cheltuielilor, cu influenţă directă asupra impozitului pe profit, SC Genicom SRL şi SC Mihail Construcţii AG SRL, administrate de Marian Mihail, SC Silver Trading SRL şi General Muntenia Ag SRL, administrate de Eugen Enache (nimeni altul decât soţul Aidei Enache, directorul Casei Judeţene de Pensii Argeş), SC Antrepriză Construcţii Montaj Muntenia AG SRL, administrată de Valentin Focică (soţul procuroarei Mihaela Focică), SC Blanici Comp SRL, administrată de Constantin Mihail, şi SC Bacos Comerţ 2006, administrată de George Alin Dobrin, au declarat şi înregistrat în evidenţele contabile achiziţii fictive de bunuri şi servicii de la societăţi de tip fantomă.

 Potrivit anchetatorilor, respectivele firme erau administrate, în acte, de persoane care aveau o situaţie materială precară, fără cunoştinţe de specialitate, provenite dintr-un mediu social îndoielnic, dar în realitate, societăţile erau administrate de Ştefan Tiberiu Anghel, Aurelian Tuşu şi Daniel Dragomir.

 Facturile fiscale emise de societăţile de tip fantomă erau plătite  prin virament bancar, sumele fiind însă retrase chiar în ziua plăţii sau în perioada imediat următoare pentru a fi restituite plătitorilor, după ce era reţinut un comision prestabilit de inculpaţi.

Potrivit rechizitoriului, societăţile de tip „fantomă“ declarau livrările de bunuri şi servicii către beneficiarii finali, pe care le justificau prin achiziţii de bunuri şi servicii de la alte societăţi cu comportament de tip „fantomă“. Pentru a disimulau provenienţa sumelor, inculpaţii Marian Mihail, Valentin Focică, Constantin Mihail, Eugen Enache şi George Alin Dobrin, cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, simulau unele împrumuturi acordate societăţilor, urmate de restituirea acestor împrumuturi.

 Prejudiciul adus statului prin aceste operaţiuni a fost estimat la  2,7 milioane euro.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite