A murit una dintre cele mai apreciate pictoriţe din România

A murit una
dintre cele mai apreciate pictoriţe din România

Ana Ruxandra Ilfoveanu a avut zeci de expoziţii în ţară şi peste hotare FOTO: Fundaţia Culturală Ilfoveanu&Badea

Pictoriţa Ana Ruxandra Ilfoveanu, soţia marelui pictor Sorin Ilfoveanu, s-a stins din viaţă marţi 11 august la vârsta de 72 de ani. Ana Ruxandra Ilfoveanu era una dintre cele mai apreciate pictoriţe din ţara noastră şi a avut de-a lungul carierei zeci de expoziţii în ţară şi străinătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul decesului a fost făcut pe pagina de Facebook a Fundaţiei Culturale Ilfoveanu& Badea din Piteşti: „Colectivul Fundaţiei Culturale Ilfoveanu& Badea cu profundă tristeţe anunţă trecerea în nefiinţă a artistei Ana Ruxandra Ilfoveanu şi transmite sincere condoleanţe familiei acesteia.

Lucrările artistei Ana Ruxandra Ilfoveanu ne duc cu gândul la copilărie, aceasta reuşind să ne transpună în spaţii culturale inedite, în timpi diferiţi, povestind despre oameni şi despre lucruri, descoperind că întâmplările vieţii rămân mereu aceleaşi , indiferent de spaţiul şi de timpul în care se petrec. Amintirea sa va rămâne vie în memoria noastră. Dumnezeu să o odihnească în pace!”

Printre primele care au transmis condoleanţe familiei greu încercate s-au numărat actriţele Oana Pellea şi Ada Condeescu.

Născută la Ploieşti, Ana Ruxandra Ilfoveanu a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Institutului Pedagogic al Universităţii Bucureşti, în 1968. Era membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1977.

Cei doi băieţi ai săi i-au călcat pe urme: Adrian Ilfoveanu este sculptor, iar Nicu Ilfoveanu este artist fotograf. În anul 2009 expoziţia intitulată ”Saga Ilfoveanu” a reunit lucrările celor patru membri ai familiei Ilfoveanu în acelaşi spaţiu expoziţional.

Nume recunoscut şi apreciat, personalitate distinctă şi reprezentativă a artei şi culturii româneşti, Ana Ruxandra Ilfoveanu a fost protagonista a zeci de expoziţii personale şi de grup, în România, Spania, Norvegia, Germania, Cehia, Franţa şi Olanda. Multe dintre tablourile sale se regăsesc în colectii particulare din România, Italia, Franţa, SUA., Rusia, Germania, Cehia, Costa Rica, Cipru, Norvegia.

În 2005, Ana Ruxandra Ilfoveanu a fost recompensată cu Premiul pentru pictură "Nicolae Tonitza", la Simpozionul Internaţional din Bârlad. În 2004 a fost decorată cu "Ordinul cultural", în grad de ofiţer.

 

Vă mai recomandăm:

Pariul pe artiştii de rangul al doilea

Misterul ultimului tablou pictat de Van Gogh, dezvăluit de o carte poştală FOTO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările