FOTO Ticu Lăcătuşu, o nouă încercare de cucerire a vârfului Tsartse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ticu Lăcătuşu vrea să fluture din nou steagul tricolor în Himalaya FOTO Facebook
Ticu Lăcătuşu vrea să fluture din nou steagul tricolor în Himalaya FOTO Facebook

După două expediţii nereuşite în 2006 şi 2012, alpinistul nemţean vrea să bifeze un pisc pe care nu a mai pus piciorul niciun om.

La 18 ani de la cea mai mare performanţă realizată pentru România, cucerirea Everestului (17 mai 1995),  Constantin „Ticu” Lăcătuşu vrea să realizeze o premieră mondială. Într-o echipă din care mai fac parte patru germani, alpinistul român a pornit pe 6 mai spre Nepal, într-o expediţie de circa o lună (4 iunie), care are ca ţintă vârful Tsartse (6.346 metri). Este vorba de unul din cele trei piscuri ale masivului Mukut Himal, din grupul himalayan Dhaulagiri Himal, una dintre cele mai spectaculoase şi sălbatice zone ale Nepalului.

Tsartse este singurul vârf necălcat de om din masiv, şi una din cele mai grele provocări profesionale pe care Ticu Lăcătuşu nu a reuşit să o depăşească în alte două încercări (2006 şi 2012). Doi dintre colegii pe care îi şi are acum alături, Frank Meutzner şi Goetz Wiegand, i-au fost alături românului şi în cele două tentative de ascensiune ale vârfului Tsartse. Nu doar vremea neprilenică şi traseul dificile, ci şi un şir de întâmplări neprevăzute i-au împiedicat pe alpinişti să-şi atingă obiectivul.

 „Evenimentele nedorite nu au lipsit din această expediţie, deoarece bucătarul a avut probleme de sănătate. A luat Saprosan şi Triferment fără noimă, cât am fost noi pe munte şi s-a intoxicat instantaneu. Dacă îi mai este rău, îl trimit jos cu doi porteri, ceea ce ar fi foarte rău pentru toţi pentru că rămânem doar cu un porter şi fără ca cineva să ne gătească“, nota Lăcătuşu în jurnalul primei expediţii pe Tsartse, începută în 23 septembrie 2006.

O altă problemă a fost că, din cauza unei furtuni, măgarii care au ajutat la deplasarea bagajului au făcut cale întoarsă de la altitudinea de 4.500 de metri.  Concomitent cu expediţia româno-germană, alte doua echipe, una din Elveţia, alta din Japonia, încearcau să cucerească vârful, dar nici acei alpinişti nu au avut mai mult noroc.

În 2006 a ales un alt vârf  necucerit de om

Chiar dacă ţinta a fost ratată, expediţia din 2006 a marcat totuşi o premieră: pe 11 octombrie 2012, împreună cu cei doi colegi germani, Ticu a fluturat steagul României pe un vârf „virgin” de 6.403 metri, situat în apropiere.

„Odată gasită varianta mai simplă pentru coborâre, trebuia să hotarâm între «Tsartse» şi «Unnamed Peak». Dar hotărârea era deja luată. Preferam vârful fără nume din următoarele motive - este cel mai înalt din masiv, nu are nume, deci îl puteam boteza noi şi este mai aproape de noi, cu circa două ore faţă de Tsartse. Aveam o şansă importantă de a cuceri cel mai înalt pisc din acest masiv”, relata alpinistul român în jurnalul expediţiei.

Ticu Lăcătuşu a pus primul piciorul pe acest pisc, având astfel dreptul de a da numele vârfului cucerit în premieră.

„La ora 13.30, pe o furtună năprasnică, vârful fără nume, cel mai înalt din Mukut (Sandachhe Himal) este cucerit. Am ajuns acolo primul, urmat la 15 minute de Frank şi la circa 25 de minute de Goetz. Cota 6403 metri. Aveam dreptul să dau un nume acestui vârf, încă necălcat de nimeni pâna atunci. L-am botezat «Peak Europa». Frank si Gotz au fost de acord, şi aşa a rămas. Poza cu tricolorul a ieşit perfect“, a mai relatat Lăcătusu în primul mesaj trimis după aproximativ o săptămână în care nu a putut comunica din cauza condiţiilor atmosferice.

Ninsoarea şi viscolul, cele mai mari obstacole

În primăvara anului trecut, tot în luna mai, Ticu Lăcătuşu a revenit în masivul himalayan pentru o nouă încercare de ascensiune a vârfului Tsartse. Nu a fost să fie nici de această dată, însemnările din jurnal şi relatările sale ulterioare dovedind, dacă mai era nevoie, de ce acest vârf e atât de greu de cucerit.

 „Azi, 5 mai, vremea este proastă de dimineaţă, ca şi acum. Vizibilitatea aproape zero. A nins toată noaptea. Dimineaţa începe prost ca şi cea dinainte. Măcar ieri am putut urca 4 ore, acum pare imposibil. Băţul meu telescopic de 1,30 m intră tot în zăpadă. Porterii, deşi blajini, dau semne de nervozitate. Nu au chef să meargă orbeşte prin ceaţă şi zăpadă, pe o rută destul de complicată cărând 40 kg. Le dăm dreptate dar nu o spunem”.

Atacul final al vârfului a eşuat, amânând o nouă tentativă pentru un an. „Pe la 9 se deschide o fereastră printre nori şi putem descifra o rută sinuoasă spre Dambush Pass peste versanţi şi culmi înzăpezite, printre Tukuche Peak la stânga (vest) şi Dambush Peak la dreapta. Lăsăm porterii la corturi şi plecăm doar noi patru încercând să facem o potecă pentru mâine. După o oră începe să ningă viscolit, continuăm cam 2 km şi ne întoarcem la tabără cu un entuziasm dezintegrat”, era ultima notare a românului din această expediţie. 
 

Alpinistul premierelor

Constantin Ticu Lăcătuşu s-a născut la 21 februarie 1961, la Piatra Neamţ unde a absolvit Liceul Petru Rareş. A abslovit apoi Facultatea de Geologie Bucureşti, promoţia 1986. În 1990 Ticu Lăcătuşu a cucerit munţii Elbrus (5.633 metri), Usba de Nord (4.700 metri), Pic Sciurovski (4.259 metri) şi Chatin-Tau W (4.200 m) din munţii Caucaz. În 1995, a fost primul român care a atins „Cupola Lumii“, vârful Everest (8848 m). Cu trei ani înainte (1992) a realizat prima ascensiune de 8.000 m pentru România (Broad Peak - 8.047 m), iar în 1998 a devenit primul român solitar pe un vârf de 8.000 m (Cho Oyu - 8.201 m).

În Himalaya a mai urcat pe Karakorum - Broad Peak (8.047 m) şi  Dhaulagiri (8.167 m). În Alpii Elveţiei a ajuns pe Monte Rosa (4.634 m), Breithorn (4.160 m), Matterhorn (4.478 m), Rimpfischhorn (4.199 m), în Africa a escaladat Mount Kenya (5.199 m) şi Kilimanjaro (5.895 m). Alte piscuri cucerite: Aconcagua (6.950 m), Cuerno (5.462 m), şi Mount Vinson, din Antarctica. Lăcătuşu este unul dintre cei care a avut ocazia ca în Nepal să se întîlnească cu primul alpinist care a păşit pe „Acoperişul Lumii“, englezul Edmund Hillary, reuşită consemnată în 1953.

Are la activ peste 30 de ascensiuni externe în premieră românească, trei premiere mondiale şi 10 expediţii în Himalaya.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite