Spitalele pot deveni în orice clipă crematorii. Concluziile ISU Neamţ după ce zece pacienţi au ars de vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un control al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în spitalele din Neamţ a scos în evidenţă faptul că securitatea la incendiu este grav neglijată mai peste tot.

„Apărarea împotriva incendiilor la nivelul unităţilor sanitare cu paturi din judeţul Neamţ“ este titlul unui raport făcut public de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, concluziile fiind de natură a stârni îngrijorare maximă. 

Pacienţii veniţă să se vindece la cele mai mari unităţi sanitare au şanse să fie victimele unor nedorite incidente,

precedentul existând deja, pe 14 noiembrie 2020 zece persoane decedând în catastrofalul incendiu de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ. 

Raportul ISU arată că, în judeţ sunt nouă unităţi sanitare de stat şi private cu paturi, care funcţionează în 23 de clădiri, dintre aceste imobile doar patru fiind autorizate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu. 

Acestea sunt Secţia Psihiatrie de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, două corpuri de la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Războieni şi Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae Roman. 

„Trei clădiri sunt autorizate parţial privind securitatea la incendiu, Spitalul Judeţean Piatra Neamţ - Secţia Obstetrică şi Neonatologie - etaj 4 şi Secţiile Cardiologie şi Ginecologie - etaj 5, Centru balneofizioterapie - Fundaţia Speranţa Bolnavilor Boteşti şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani - corp D“, este precizat în Raportul ISU. 

Alte două clădiri funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, dar pentru acestea au fost emise avize de securitate, în cauză fiind Secţia Pediatrie (dată parţial în folosinţă - lucrări sistate) de la Spitalul Judeţean şi corpul central de la Spitalul Roman. 

Unele imobile în care funcţionează unităţile sanitare nu necesită autorizaţie, deoarece au fost puse în

funcţiune înainte de anul 1992 şi nu au suferit modificări care să intervină asupra condiţiilor de asigurare a autorizaţiei de securitate la incendiu, în această situaţie aflându-se 12 clădiri. 

ISU a mai comunicat că, în ianuarie 2020, au fost executate nouă controale la unităţile cu paturi din judeţ, s-au constatat 68 de nereguli privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţie civilă, fiind aplicate 41 de avertismente şi amenzi în cuantum de 21.000 lei.

Deficienţe constatate după tragedie

Iată şi ce s-a constatat: nu există un mijloc tehnic, eficient, pentru alarmarea şi alertarea în caz de incendiu în vederea evacuarii pacienţilor şi a personalului; căile de evacuare nu sunt păstrate în

permanenţă libere şi în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate; nu sunt stabilite modalităţile şi procedurile de evacuare a persoanelor ce nu se pot evacua singure; lipsa dotării cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu etc. 

Acestea erau concluziile din prima lună a acestui an, iar după tragedia produsă pe 14 noiembrie, la Secţia ATI, au fost făcute alte controale şi au ieşit la iveală alte nereguli. Când vor fi remediate acestea greu de spus, deoarece totul depinde de fondurile alocate fie de minister, fie de administraţiile locale care au în subordine unităţile sanitare. 

În urma controalelor efectuate în unităţile care deţin secţii ATI au fost identificate 23 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, s-au dispus 20 avertismente şi două amenzi, a căror valoare a fost de 15.000 lei. 

„Funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu - clădirea în care funcţionează secţia ATI de la Spitalul Roman se află în procedură de autorizare, pentru aceasta fiind emis aviz; nefuncţionarea, neasigurarea mentenanţei instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcţiilor cu astfel de sisteme de protecţie; neasigurarea condiţiilor de evacuare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi exploatarea instalaţiei electrice cu deficienţe“, sunt principalele deficienţe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor. 

Aşadar, concluzii seci, ISU poate aplica sancţiuni pecuniare, dar nu poate stabili vinovăţii în caz că se petrece vreun dezastru, iar în ceea ce priveşte tragedia de la mijlocul lunii trecute urmează a se pronunţa ancheta Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Şantaj sexual cu fotografii deocheate. Femeie de 41 de ani, căzută în plasa unui escroc ce putea să-i fie fiu

Alegeri parlamentare 2020. Cine a stabilit învingătorul scrutinului electoral din Neamţ 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite