Planul pus la cale un infractor care a jefuit o casă. S-a întors după trei zile la locul faptei şi a provocat o pagubă uriaşă

Planul pus la cale un infractor care a jefuit o casă. S-a întors după trei zile la locul faptei şi a provocat o pagubă uriaşă

În unul din cazurile de incendiere, autorul a fost prins. FOTO: isuneamt

Un bărbat din judeţul Neamţ a sustras mai multe bunuri dintr-o casă, iar după câteva zile s-a întors şi a incendiat gospodăria.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adrian Bozu, în vârstă de 23 de ani, din localitatea Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ, a fost arestat preventiv, acuzat fiind de furt calificat şi distrugere prin incendiere. Asta după ce, împreună cu doi amici, din care unul minor, a jefuit o casă, iar după câteva zile s-a întors şi a incendiat gospodăria consăteanului. 
 
Paguba din furt a fost infimă, dar prejudiciul cauzat de flăcări este deosebit de mare şi este puţin probabil ca partea vătămată să recupeze ceva de la autor, deoarece nu are o ocupaţie stabilă şi provine dintr-o familie cu posibilităţi materiale modeste. 
 
 
Conform actelor de urmărire penală, „povestea“ a început pe 11 mai, când Adrian Bozu, însoţit de un adolescent de 16 ani şi un cunoscut de 18 ani, au plănuit să prade locuinţa unui localnic, când acesta nu era acasă. De aici au reuşit să sustragă un frigider, un aragaz şi o butelie.
 
Bănuind că cineva i-ar fi putut vedea în timp ce transportau obiectele voluminoase şi intrau astfel în vizorul poliţiştilor, tânărul de 23 de ani a decis să se întoarcă la imobilul jefuit şi să-l incendieze. Cel
mai probabil pentru a „şterge“ amprentele lăsate în timpul furtului. 
 
Nu a povestit tovarăşilor de fărădelegi ce are de gând să facă, punându-şi planul în aplicare în noaptea de 14/15 mai şi generând un incendiu de mari proporţii. 
 
„Persoana bănuită de comiterea faptei s-ar fi deplasat la acelaşi imobil şi ar fi stropit cu o substanţă inflamabilă interiorul unei anexe a aceleiaşi locuinţe, după care a incendiat-o, părăsind locul faptei. Prejudiciul cauzat prin furt a fost recuperat în totalitate, fiind restituit părţii vătămate“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. 
   

Identificat la câteva ore după incendiere

Adrian Bozu a incendiat gospodăria consăteanului pe la miezul nopţii, flăcările fiind observate de vecini când deja se extinseseră şi la alte construcţii din curte. Pompierii au fost solicitaţi în jurul 00.32, prin apel la 112, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ  trimiţând patru echipaje, cu trei autospeciale de stingere şi o autosanitară SMURD.

Ajunşi la locul intervenţiei, pompierii au constatat că incendiul cuprinsese trei anexe gospodăreşti. Nu au fost victime umane, dar până la finalul misiunii flăcările au transformat în scrum construcţiile
din lemn. La acel moment pompierii au tras concluzia că a fost vorba de o „mână criminală“, cauza probabilă de producere fiind acţiunea intenţionată. 

În aceeaşi zi, 15 mai, poliţiştii au descoperit autorul, ancheta finalizându-se cu arestarea lui. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi participanţi la furt şi ei au dosare penale, dar vor fi cercetaţi în starer de libertate. În caz că vor fi condamnate, cele două persoane majore din speţă por primi un spor de peseapsă, deoarece cooptarea unui minor la comiterea unei infracţiuni este circumstanţă agravantă.

Săptămâna trecură, o altă gospodărie din judeţul Neamţ a căzut pradă flăcărilor tot în urma unei acţiuni intenţionate, proprietarul pierzând mare parte din agoniseala de-o viaţă. Pe 13 mai, Dispeceratul ISU - Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, în jurul orei 16.42, că arde o locuinţă din comuna Crăcăoani, flăcările manifestându-se generalizat la o casă şi la acoperişul unei anexe. 

Până la stingerea flăcărilor, imobilele au fost grav avariate, nemaiputând fi locuite, proprietarului arzâdu-i bunuri aflate în interior şi documente. „Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acţiunea  intenţionată“, a transmis ISU Neamţ. 

Cazul a intrat în atenţia oamenilor legii, care trebuie să afle cine a provocat incendiul devastator.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: