Neamţ: Ciprian Oprişan: Face performanţă pe munte şi la Salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanul a fost mai întâi salvamontist, iar acum descarcerează victime ale accidentelor rutiere. În timpul liber practică alpinismul şi escalada

Ciprian Oprişan a absolvit Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi şi are un master în Drept la Universitatea „Titu Maiorescu“ Bucureşti. În ciuda importantelor diplome de studiu obţinute, nemţeanul lucrează din 2006 la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. Este angajat ca servant, cu gradul de plutonier, pe maşina de descarcerare.
„Este o meserie nobilă. Nu este uşoară, trebuie să ai pregătire fizică şi teoretică. Nicio intervenţie nu seamănă cu alta. Însă trebuie să ai stăpânire de sine, să iei hotărâri imediat“, spune Ciprian. A fost angajat iniţial ca servant pe maşina pentru stins incendii.


A trecut, tot ca servant, pe maşina de descarcerare după ce, în 2007, a fost la un curs de medicină de urgenţă pentru defibrilare semiautomată şi descarcerare, şi apoi a urmat un stagiu de perfecţionare în Franţa. Înainte de a ajunge la ISU, Ciprian s-a remarcat într-un alt domeniu, cel al alpinismului. Pasiunea pentru munte a început pe la şapte ani, iar escaladele din clasa a XI-a.

Salvamontist la „fără frecvenţă“

„Prin 1995, am intrat ca voluntar în echipa Salvamont Neamţ, prima dată pe treapta numită simpatizant, apoi ca aspirant. După examenele de vară şi de iarnă, am devenit salvamontist plin. Când, după liceu, am plecat la Iaşi, la facultate, făceam naveta pe Ceahlău, unde, o dată la o lună, formam patrula numărul trei, de vineri până duminică seara. În perioada de vară, când eram în vacanţă, făceam câte zece zile de permanenţă pe munte“, îşi aminteşte Ciprian.

Vrea să ajungă ofiţer la ISU

A continuat escalada în Iaşi, cu căţărări la Repedea şi la Bucium. După aceea a mers în Cheile Turzii şi în Cheile Bicazului. „Vara îmi făceam vacanţele în Ceahlău, în Rarău, pe Pietrele Doamnei, la bolovanii de la Schitul
Sihla, la surplomba de la releul de pe Pietricica, sau la muntele de la Văleni. Apoi am făcut cam toate vârfurile de prin România: Făgăraş, Rarău, Ceahlău...“, povesteşte pietreanul.

La începutul acestei luni a reuşit performanţa de a cuceri două dintre cele mai înalte piscuri din Europa în doar trei zile. „Mont Blanc este cel mai înalt vârf din Europa, Grand Paradiso este cel mai înalt din Italia. Pentru mine a fost un record să le fac în trei zile“, spune Ciprian Oprişan. A avut noroc de vreme bună în Mont Blanc, mai ales pentru că nu a urcat decât cu un prieten, fără să îşi angajeze un ghid.

Pe viitor, spune că ar încerca un vârf prin Caucaz, de 5.000 de metri, poate chiar Kilimanjaro. Iar ca pompier salvator, doreşte să devină ofiţer, însă aceasta depinde de apariţia unui post scos la concurs.

profil

născut: 1 mai 1977, Piatra Neamţ
 
educaţie: Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, Iaşi 

experienţă: salvamont de nouă ani 

familie: necăsătorit

Întrebări şi răspunsuri

Cum a început povestea cu alpinismul?
C. O.: Pe la şapte ani am mers prima dată pe Ceahlău, cu părinţii. M-au atras foarte mult munţii şi am avut ce învăţa de la oameni cu experienţă, chiar de la vestitul doctor Iacomi, pe care l-am cunoscut pe munte, unde el mergea cu un câine Saint-Bernard.
  
Ce munte ţi-a plăcut cel mai mult?
C. O.: Sunt legat de Ceahlău, unde am crescut. Îmi plac cel mai mult traseele nemarcate, cum ar fi Jgheabul Urşilor, Jgheabul Lupilor, Jgheabul Armenilor. Aici găseşti sălbăticia nealterată. Făgăraşul e frumos iarna, dar este cel mai dificil munte din ţară.


ce-i place: Îi place plimbarea în natură, pentru că este liniştitoare. Îi place să citească în timpul liber. I-a plăcut Formula 1 până s-a retras Michael Schumacher.

ce nu-i place: Nu îi place minciuna. Nu îi plac oamenii care refuză un serviciu pentru că nu ar fi demn de pregătirea lor. În acelaşi timp, detestă consumatorii de alcool. Nu bea, nu fumează, fiind hotărât să nu-şi bată joc de propria sănătate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite