Hantavirus, o maladie extrem de rară, diagnosticată la un bătrân. Care anume animale o transmit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micile rozătoare transmit afecţiunea FOTO EnciclopedieAnimale
Micile rozătoare transmit afecţiunea FOTO EnciclopedieAnimale

O maladie extrem de rară, care este transmisă de rozătoarele sălbatice din zona de munte, a fost descoperită la un bătrân, diagnosticul fiind hantavirus

Un bărbat de 72 de ani din comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, a fost diagnosticat ca având o maladie foarte rară, medicii de la Spitalul Clinic Constantin Parhon din Iaşi stabilind că este borba despre o infecţie cu hantavirus. Boala este transmisă de rozătoare sălbatice şi provoacă febră hemoragică cu sindrom renal. 

Conform Digi24.ro, care a citat surse medicale, starea bătrânului este foarte gravă, deoarece are insuficienţă renală şi hepatică. În încercarea de a-i salva viaţa, pacientului i s-a făcut dializă, însă pericolul nu a trecut. 

Specialiştii susţin că 80-90% din astfel de cazuri evoluează

favorabil dacă afecţiunea este descoperită şi tratată la timp, chiar dacă perioada de convalescenţă este lungă, de aproximativ jumătate de an. Boala provoacă febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare şi abdominale puternice. 

Rara maladie este depistată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor, dar există astfel de riscuri şi pentru cei care merg în vacanţă în aceste zone. Aceste susţineri sunt confirmate şi de cazul bătrânului internat la Spitalul Parhon, el având domiciliul în comuna menţionată, la poalele masivului Ceahlău. 

Afecţiunea se poate instala în urma consumului de apă din surse nesigure, dacă aceasta a fost contaminată de rozătare sălbatice, dar şi în alte moduri, dacă se vine în contact cu locurile prin care au trecut aceste animale. Digi24.ro mai arată că, începând din 2008, medicii de la unitatea sanitară ieşeană au tratat aproximativ 30 de infecţii cu hantavirus, cel mai recent fiind anul trecut. 

„Hantavirusurile au distribuţie în toata lumea. Virionii sunt excretaţi de rozătoarele infectate prin salivă, urină şi fecale. Omul se poate contamina prin inhalarea aerosolilor din excrementele uscate, prin inoculare conjunctivală şi prin leziuni ale pielii sau muşcătura de rozătoare. Agentul etiologic, definit ca virusul Hantaan, a fost izolat pentru prima data in 1977“, se menţionează pe site-ul Institutului naţional

de Sănătate Publică din România. 

Tot aici se mai precizează că, la nivel mondial, rata infecţiei cu hantavirus este estimată la 200 000

cazuri anual. Distrugerea mediului, condiţiile igienice precare şi ciclurile de populaţii de rozătoare sunt în legatura cu creşterea expunerii umane la această boală. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum au ajuns un pericol public simbolurile vechi de 150 de ani ale unui oraş. Bolile şi bătrâneţea le răpun

Sătenii de la poalele Ceahlăului sunt terorizaţi de urşii care dau iama prin gospodăriile lor

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite