Cum a trebuit să se reinventeze un proiect românesc la pretenţiile companiei americane Warner Bros

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din cele 12 case care vor alcătui noul sătuc din comuna Dobreni FOTO: Ionuţ Buta
Una din cele 12 case care vor alcătui noul sătuc din comuna Dobreni FOTO: Ionuţ Buta

Iniţiatorii unui proiect de tip Hobbit Land, aflat în construcţie în România, au fost nevoiţi să-i schimbe identitatea la cererea companiei americane.

Ionuţ Buta, un tânăr întreprinzător din Neamţ şi soţia lui, au început în această vară să dezvolte un proiect de tip Hobbit Land. Cei doi au demarat lucrările în comuna Dobreni, cu gândul să construiască un sătuc de vacanţă cu 12 căsuţe îngropate în pământ, realizate din lemn şi piatră, asemănătoare cu locuinţele din celebra serie de filme „Stăpânul Inelelor“, inspirate de scrierile lui J.R.R. Tolkien.

„Va fi un model eco, în care folosim doar lemn, pământ şi piatră. Cimentul îl utilizăm doar la zidăria din piatră, acolo unde nu avem ce face, cel puţin la faţadă. La ferestre vom pune geamuri din sticlă, nu folosim sisteme termopan. În interior ar trebui să se menţină o temperatură constantă de 18-19 grade pe toată perioada anului, dar va fi încălzire cu sobe. Iluminatul va fi de la opaiţ şi nu vor fi prize în camere. Ideea este că cei care vor veni aici ar trebui să se deconecteze, să se relaxeze, să se lipsească de laptop, televizor şi alte gadgeturi“, îşi descria proiectul Ionuţ Buta în primele zile.  

În partea a doua a anului, Ionuţ a reuşit, în mare parte prin forţe proprii, dar şi cu ajutorul unor prieteni, să construiască două astfel de căsuţe, şi acum este aproape de a o finaliza şi pe a treia. Conform planurilor, întregul complex ar trebui să fie finalizat într-un an şi să fie format din cele 12 căsuţe aşezate în forma literei U, în jurul unui iaz.

Imagini din timpul lucrărilor la locuinţele construite în pământ la Dobreni FOTO: Ionuţ Buta  

Hobbit

Despre proiectul său au aflat însă şi reprezentaţii companiei americane care deţin drepturile de autor şi marca pentru cuvântul "HOBBIT", iar aceştia i-au notificat pe întreprinzătorii români că trebuie să-şi schimbe denumirea proiectului.

„Hobbit Land îşi schimbă denumirea şi povestea. Warner Bros Entertainment deţine drepturile de autor şi marca pentru cuvântul <HOBBIT>, motiv pentru care vom crea o poveste şi o denumire care să reflecte tărâmul de basm pe care dorim să îl construim“, a fost anunţul postat de Ionuţ pe pagina de socializare.

Aşa arată una din locuinţele construite la Dobreni FOTO: Ionuţ Buta  

Hobbit

Tânărul spune că nu va renunţa la proiect, ba chiar îi e de mare ajutor faptul că va trebuie să-şi redefinească tot ansamblul de case ce va fi dat în folosinţă în toamna anului 2019.  

„Oamenii au reacţionat mult mai bine la ideea asta de a transforma totul în ceva autentic românesc, cu trimitere la tradiţiile noastre. Vrem să găsim o denumire care să se potrivească unei poveşti româneşti. Vrem să scriem o poveste nouă de unde nu trebuie să lipsească nici magia, nici portul popular. În mijlocul iazului vom face un mic restaurant cu specific românesc, cu mâncăruri pregătite după reţete vechi, servite de un personal îmbrăcat în port popular“, a mai precizat Ionuţ Buta.  

Una din locuinţele construite în complexul de la Dobreni FOTO: Ionuţ Buta  

Hobbit

Una din variantele de nume sugerate pentru acest complex este DOBORD (Do – de la numele comunei, Dobreni, Bord de la bordei), însă întreprinzătorii sunt deschişi şi altor propuneri.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite