Cum îşi recuperează E.On datoriile. Guvernul acoperă o „gaură-record”, de 6 milioane de euro, creată la Piatra Neamţ printr-o aberaţie a primarului Ştefan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Piatra Neamţ a fost în topul ultimei rectificări bugetare din 2014
Primăria Piatra Neamţ a fost în topul ultimei rectificări bugetare din 2014

Primăria Piatra Neamţ este beneficiara celei mai mari alocări bugetare făcute de Guvern pe final de an 2014. Suma de 26,5 milioane de lei deblochează situaţia ingrată în care se afla administraţia locală, care se angajase să returneze banii furnizorului de energie şi gaz în următorii doi ani şi jumătate.

Primăria Piatra Neamţ a primit o imensă gură de oxigen de la Guvern, care i-a alocat suma de 26,5 milioane de lei. În cazul administraţiei locale din Piatra Neamţ este vorba de cea mai mare alocare din Fondul de rezervă, din totalul de 316,4 milioane de lei împărţiţi pentru 27 de primării din ţară în şedinţa din 23 decembrie 2014. Practic, către primăria municipiului reşedinţă de judeţ au fost dirijaţi circa 8% din fondurile împărţite localităţilor în ajun de Crăciun.

„Am expus situaţia datoriilor de la Primăria Piatra Neamţ şi am primit ajutorul acesta. Primăria Piatra Neamţ a fost câştigată de cei de la PDL, de Gheorghe Ştefan, astăzi este condusă de viceprimarul cu atribuţii de primar Dragoş Chitic, care provine tot din PDL. Asta demonstrează că Guvernul Ponta nu face alocări preferenţiale pe culori politice”, a explicat deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ. 

Pe lângă Primăria Piatra Neamţ, şi comuna Vânători Neamţ a primit un ajutor consistent la rectificarea bugetară din 23 decembrie. Valoarea datoriilor înregistrate de administraţia localităţii conduse de primarul Maria Petrariu (PSD) ajunsese la 8 milioane de lei, iar dacă acestea nu ar fi fost achitate exista riscul intrării în faliment.

Ca să poată aloca aceşti bani, Guvernul a introdus printr-o ordonanţă de urgenţă o nouă derogare de la Legea finanţelor publice prin care şi-a asigurat dreptul să acorde în continuare bani primarilor din Fondul de rezervă bugetară, cu justificarea că a primit foarte multe cereri din partea acestora şi trebuie evitată acumularea de arierate.

„Având în vedere faptul că autorităţile administraţiei publice locale au făcut angajamente legale la nivelul veniturilor estimate, prin nealocarea sumelor la nivelul prognozat acestea sunt în imposibilitatea efectuării plăţilor la nivelul angajamentelor”, este motivaţia Executivului. 

În proiectul ordonanţei se mai arăta că, prin neachitarea sumelor respective, plăţile restante vor deveni arierate şi în acest mod se pune în pericol efortul Guvernului de a asigura stingerea arieratelor de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Banii iau calea E.On, primăria scapă de blocaj

Suma de 26,5 milioane de lei atârna ca o piată de gât administraţiei locale din Piatra Neamţ, ea figurând la 30 noiembrie 2014 ca datorii ale primăriei mai mari de 90 de zile.  

„Mă bucur că <Moş Crăciun>, cum m-am exprimat eu făcând legătura cu Sărbătorile de iarnă, a reuşit să deblocheze această situaţie. Este o mare gură de oxigen pentru Primăria Piatra Neamţ, pentru că, în aceste condiţii, de la 1 ianuarie, putem gândi altfel strategia şi bugetul local pentru 2015. Am reuşit să trecem un mare hop”, a declarat viceprimarul PSD Aurelia Simionică.

Cea mai mare parte a banilor primiţi de la Guvern vor fi dirijaţi direct către compania E.On, care câştigase în instanţă litigiul cu administraţia pietreană pentru banii reţinuţi de primărie în urmă cu zece ani. Astfel, din suma primită, circa 23 de milioane de lei se vor duce către E.On, iar cu ceilalţi bani vom acoperi alte restanţe.

Ponta plăteşte „oalele sparte” de Pinalti

Povestea banilor pe care primăria trebuie să-i returneze acum companiei E.On a început în 2005, atunci când administraţia Gheorghe Ştefan a decis, prin Hotărâre de Consiliu Local că furnizorul de electricitate şi de gaz trebuie să plătească la bugetul municipiului o chirie pentru reţelele care traversează oraşul, intitulată „taxă lipsă folosinţă”, un fel de „taxă pe stâlp” din legislaţia actuală. O hotărâre identică a fost adoptată de Consiliul Local şi în 2006.

Primăria a încasat banii prin Direcţia de Taxe şi Impozite, doar că E.On s-a adresat instanţelor de judecată, iar magistraţii nu au recunoscut dreptul administraţiei locale de a percepe această taxă. În 2012 şi 2013 au fost emise două hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care primăria este obligată să restituie suma încasată, iar până la finele anului 2014 se plătiseră deja, eşalonat, circa 5 milioane de lei. 

Cum E.On a forţat dorind să-şi recupereze banii integral, aşa cum i-a pierdut în urmă cu zece ani, primăria s-a trezit pe final de an 2014 cu două titluri executorii pe contul de la Trezorerie ceea ce impunea restricţii la plăţi. Cu excepţia cheltuielilor de funcţionare, primăria nu mai putea astfel angaja niciun fel de alte cheltuieli pentru investiţii. 

Cei doi viceprimari rămaşi la conducerea oraşului după suspendarea din funcţie a lui Gheorghe Ştefan, aflat în arest preventiv, au reuşit ulterior să obţină prin negocieri la Târgu Mureş cu reprezentanţii E.On o eşalonare a plăţii restanţei pe o perioadă de 36 de luni. 

Pe aceeaşi temă:

Dosarul E.ON sperie judecătorii nemţeni

Primăriile din Neamţ schimbă furnizorul de energie electrică. Ce economii la facturi s-au obţinut cu noul operator

Primăria Piatra Neamţ, la un pas de faliment

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite