Alimentele pe datorie, salvarea magazinelor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzătorii ţin evidenţa clienţilor care cumpără pe datorie într-un caiet
Vânzătorii ţin evidenţa clienţilor care cumpără pe datorie într-un caiet

În magazinele de cartier, majoritatea vânzătorilor folosesc „caietul cu restanţe“, pentru a ţine evidenţa sumelor pe care le au de încasat de la clienţii lor. Pietrenii cu lefuri şi pensii mici îşi plătesc datoriile pentru alimentele cumpărate în fiecare lună în ziua de salariu.

Moda de la sate a fost împrumutată în perioadă de criză şi de micii comercianţi din oraş. Practica datoriilor trecute la caiet se poartă în special în magazinele mici din cartiere, unde clienţii sunt cunoscuţi de-ai patronilor şi unde încrederea este cuvântul de bază. Caietele cu datorii nu fac discriminări, pe ele găsindu-se atât numele vârstnicilor, care reuşesc astfel să supravieţuiască de la o pensie la alta, cât şi cele ale tinerilor cu venituri mici.


Soluţie salvatoare pentru cei cu venituri mici


„Eu iau banii la început de lună, soţul la final. Mai luăm mâncare pe datorie, dar nu întârziem mai mult de două săptămâni. Dacă patronii au văzut că suntem oameni serioşi ne dau în continuare şi nu sunt probleme“
, a afirmat Magda Ciubotaru, croitoreasă de profesie.


Pietrenii care apelează la această variantă spun că doar astfel reuşesc să trăiască de la o lună la alta. Şi pe proprietarii de magazine cumpărăturile pe datorie îi ajută să-şi salveze afacerile. „Oamenii nu mai au bani şi aşa e mai bine. Majoritatea sunt cinstiţi şi ne aduc banii la timp. Cei care nu o fac ştiu că a doua oară nu mai primesc“, a afirmat Toader Borcia, proprietarul unui magazin din cartierul Precista. „Noi dăm zilnic pe datorie. Deja îi cunoaştem pe cei care sunt trecuţi în caiet. Le ştim familiile. Este şi o măsură de siguranţă pentru noi, în cazul în care nu primim banii la timp. Avem vreo 20 de oameni trecuţi“, a spus Mioara Despa, patroana unui magazin din Dărmăneşti. Dacă proprietarii de magazine merg pe încredere, vânzătorii au adoptat propria măsură de siguranţă. Astfel, fiecare a stabilit o sumă maximă ce poate fi trecută la caiet pentru a evita situaţiile neplăcute când se văd nevoiţi să acopere pierderile din propriul buzunar.


„Şefa le dă mai mult, dar eu nu pot. Dacă vor deja peste 50 de lei nu accept. Am mai pus de la mine, dar şi eu primesc salariu mic şi nu văd de ce trebuie să plătesc şi pentru alţii“, s-a arătat nemulţumită Andra Simion, vânzătoare.
Deşi riscă să fie amendaţi de Fisc, proprietarii de magazine preferă să nu renunţe la caietele cu datornici.

„Ca să-i prindem, ar trebui să le facem inventarul să numărăm fiecare produs. Ar fi o muncă în zadar. Această practică a datoriilor la caiet nu este una legală, deşi comercianţii înregistrează banii când îi primesc. Astfel decalează plata impozitului pe venit“, a declarat Jan Sava, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite