VIDEO Cum şi-au făcut trupă rock doi poliţişti de frontieră, un medic, un student şi un viitor asistent medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Jdieri Foto: Tudose Alex Photography
Fraţii Jdieri Foto: Tudose Alex Photography

Ce au în comun doi poliţişti de frontieră, un medic, un student medicinisc şi un viitor asistent medical? În Oradea şi-au făcut propria trupă rock sub numele de „Fraţii Jdieri”, care a lansat deja primul album şi, în acest an, şi un videoclip.

Trupa n-are nicio legătură cu romanul lui Mihail Sadoveanu. Denumirea de „Jdieri” vine de la faptul că sunt rockeri şi le place să „jdiere”, un regionalism ardelenesc pentru „a zbiera”. 

„Ei, nu-i chiar aşa, nu jdierăm, dar ne-a plăcut cum sună „Jdierii”, şi l-am preluat sub forma de <Fraţii Jdieri>, a povestit pentru Adevărul.ro, Nicolae Nistor, 29 ani, pe numele său de scenă Niquel. El este cel care, în 2014, a pus bazele trupei, întâi cu Alin Baciu, alias Sfântu’, 33 ani, cursant la o şcoală postliceală de asistenţă medicală. 

Din crâşmă, pe scenă

Cei doi s-au întâlnit, în 2014, într-un local din municipiul bihorean Salonta, al cărui patron invită săptămânal trupe, instrumentişti amatori ori cântăreţi din zonă, pentru seri cu muzică live. Nistor şi Baciu erau amândoi chitarişti şi cântau acelaşi gen de piese, motiv pentru care au început să urce împreună pe scenă. „Am cântat împreună, în fiecare joi, în crâşma aceea, vreo 3 luni”, îşi aduce aminte Nistor.

Ideea de trupă a început să se contureze în 2015, când Nistor şi Baciu s-au întâlnit cu doctorul Aurelian Bulzan, în vârstă de 33 ani (Artylerian) şi cu Daniel Valentin Pavel, 40 ani, „pedeveu”, cum îi spun ei, şi el poliţist de frontieră dar şi împătimit al motocicletelor. Primul e tot chitarist iar Pedeve e toboşar. „Am văzut că ne merge bine împreună. Aşa că am decis să continuăm”, explică Nistor. 

Pe ultimul şi cel mai tânăr membru al trupei, Andrei Chereji, l-au cooptat în toamna anului 2017, când trupa a fost invitată să cânte la Balul Bobocilor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea. Chereji era unul dintre boboci şi i-a rugat să-l lase să cânte solo la chitară, în deschiderea lor. Când a terminat, Bulzan i-a cerut să rămână pe scenă. Iar de atunci cântă împreună cu ei, primind porecla Jejet Sprinten, pentru îndemânarea cu care mânuieşte corzile la chitară. 

Jdieri în vizuină

La început, Fraţii Jdieri au cântat cover-uri, pe care le învăţau împreună într-o casă închiriată şi transformată în mini studio. Ei îi spun „Vizuină”, şi se adună, aici, de ori de câte ori au timp liber. Nu-i uşor, căci atât poliţiştii cât şi medicul şi asistentul medical lucrează în ture. Culmea, cel mai greu e, însă, pentru student medicinist, care are ba cursuri, ba examene.  

Greu de crezut, însă băieţii nu au studii de specialitate şi se ocupă de muzică din pasiune. Oricum, după cum spun ei, în ceea ce fac, doar 1% e talent, şi 99% trudă. 

fratii jdieri

Iar cu timpul, truda a dat roade. Doi ani la rând au cântat la Padiş Fest, sunt invitaţi permanent la festivaluri moto, susţin deja concerte periodic în cluburi din Oradea, Cluj, Timişoara, Arad.  Trupa organizează, anual, şi un concert caritabil, unde biletul de intrare devine o donaţie. Cu motto-ul "Jdier pentru un zâmbet", Jdierii îşi îndeamnă fanii şi prietenii să sprijine fie o familie sărmană, fie un orfelinat. 

Totodată, ei sunt invitaţi deja, mai rar ce-i drept, şi la festivaluri de anvergură, cum este „Toamna Orădeană”, unde în 2017 au cântat în deschiderea concertului Zdob şi Zdub. Atunci, 4.000 de oameni i-au ascultat şi mulţi i-au aplaudat, ba chiar le-au cerut bis, neobişnuit pentru o trupă din deschidere. Iar în final,  după ce au cântat cei de la Zdob şi Zdub, publicul striga nu după cunoscuta formaţie ci după ei. „A fost wow”,  zice Nistor. 

În vecii vecilor

Primele lor piese, le-au compus anul trecut, când au şi înregistrat un album - "Decât să cânt, mai bine jDiER!" - cu nouă piese proprii şi un cover. Nu-i chiar uşor, căci totul se face în echipă. Fiecare îşi pune amprenta, dovadă că piesele lor sunt imposibil de inclus într-un singur gen, având influenţe de hard rock, pop rock, blues, ba chiar şi din muzica lăutărească „Pornim de la o frază instrumentală, pe care o dezvoltăm până când ajundem o melodie întreagă. Apoi, vin versurile, care pornesc tot de la idee. De obicei, Sfântu’(Baciu, n.r.) e spirit poetic, el vine cu versurile, apoi mai adăugăm fiecare,  până aducem la forma finală”, povesteşte Nistor.

Acum, Jdierii au scos şi un videoclip şi pregătesc deja piese pentru un nou album, pe care speră să-l scoată pe piaţă până la sfârşitul acestui an. Şi, chiar dacă nu le e foarte uşor să se împartă între muncă şi muzică, nu au de gând să se oprească. „Vom cânta, veci pururi”, promite Nistor. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite