Spitalul Judeţean Oradea, obligat să plătească 50.000 lei unei mămici infectate cu stafilococ în timpul internării pentru o cezariană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalului Clinic Judeţean
de Urgenţă Oradea FOTO spitaljudetean-oradea.ro
Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea FOTO spitaljudetean-oradea.ro

Judecătoria Oradea a acordat daune morale de 50.000 lei unei femei contaminate cu o infecţie nosocomială în timpul unei internări la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Soluţia a fost pronunţată într-un proces de pretenţii pe care orădeanca l-a declanşat după ce, în primăvara anului 2013, la scurt timp după ce a ieşit din spital unde a născut prin cezariană, starea ei s-a înrăutăţit, stabilindu-se că a fost infectată cu stafilococ hemolitic, o bacterie care poate provoca o serie de afecţiuni, de la infecţii superficiale ale pielii, până la boli grave, ca de pildă septicemia sau meningita.

O cezariană cu probleme

Înainte de operaţie, orădencei i s-au făcut investigaţii medicale care au arătat că este sănătoasă. Ulterior, cât încă se mai afla în spital, a început să se simtă rău. Avea febră, ameţeli, dar medicii au externat-o, cu toate acestea, prescriindu-i un tratament medicamentos.

În ciuda tratamentului, starea ei s-a înrăutăţit iar din analizele care au urmat, s-a stabilit că problemele erau cauzate de infectarea cu stafilococ hemolitic, cazul fiind înregistrat şi în Registrul de Evidenţă a Infecţiilor Intraspitaliceşti al spitalului judeţean, unde orădeanca a fost din nou internată, în perioada 17 iunie – 25 iunie 2013, pentru tratarea complicaţiilor.

Simptomele au continuat sa se manifeste şi după cea de a doua externare motiv pentru care femeia a apelat la un medic chirurg din cadrul Spitalului Judeţean care, în urma investigaţiilor, a descoperit că are o infecţie gravă la nivelul operaţiei de cezariană, cu un abces de puroi şi ţesut necrozat.  

Speriată, orădeanca a cerut şi o altă opinie, care i-a confirmat diagnosticul, motiv pentru, pe 5 august 2013, s-a internat din nou, însă de astă dată la Spitalul Militar. Din investigaţiile care i s-au făcut aici, s-a constatat că infecţia s-a extins foarte mult, ajungând să pătrundă în zona muşchilor şi organelor, multiple focare de abces, toate provocate de acelaşi stafilococ pentru care fusese tratată şi care nu a dispărut. 

Spitalul răspunde!

Abia în octombrie 2013, tratamentul şi-a produs efectele. În tot acest timp, orădeanca nu a putut să-şi îngrijească şi să-şi alăpteze copilul nou născut motiv pentru care a decis să se îndrepte împotriva spitalului, printr-un proces de pretenţii iar completul de judecată de la Judecătoria Oradea, i-a dat câştig de cauză pronunţând, în premieră pentru Justiţia bihoreană, o soluţie în care obligă spitalul să despăgubească o pacientă, nu pentru un diagnostic ori procedură medicală greşită, ci pentru o infecţie nosocomială.

 Potrivit sentinţei, instanţa a stabilit că „reclamanta s-a prezentat clinic sănătoasă la spital iar în perioada spitalizării a fost infectată cu un stafilococ, fapt ce atrage răspunderea civilă a spitalului”. 

maternitate

Judecătorul a mai arătat în sentinţa pronunţată că, din cauza deselor internări şi a problemelor medicale, relaţia orădencei cu nou-născutul „a fost afectată pe mai multe planuri”, despărţirea de copil pe o perioadă îndelungată, pierderea lactaţiei provocându-i „un grav prejudiciu moral”. 

„E greşit”

„Apărările pârâtului nu pot fi reţinute. Cazul reclamantei nu a fost unul izolat de infecţie cu stafilococ hemolitic, ci a fost un focar de infecţie nosocomială fără anchetă epidemiologică deşi au apărut trei cazuri în aceeaşi perioadă cu posibilă legătură între ele”, se mai precizează în sentinţa în care instanţa a dispus ca spitalul să plătească despăgubiri morale de 50.000 lei fostei paciente.   

maternitate

„Hotărârea este un succes, suferinţa clientei noastre a fost în sfârşit auzită. Nu este definitivă, dar vom lupta prin toate mijloacele legale pentru ca această pacientă să simtă că i s-a făcut dreptate. Acest caz e un reper important în atragerea răspunderii pentru nefericitele şi numeroasele cazuri de infecţii spitaliceşti si poate, va reprezenta un semnal de alarmare pentru sistemul medical, astfel încât, pacienţii sa nu fie externaţi din spital mai bolnavi decât s-au internat”, a declarat pentru Adevărul  Ioana Ţenţ (foto), avocat partener la Societatea Doseanu & Asociaţii, cea care a reprezentat-o pe orădeancă în proces

De cealaltă parte, managerul Spitalului judeţean, Gheorghe Carp, a şi anunţat că vor ataca soluţia Judecătoriei, pe care o consideră neîntemeiată. „Această soluţie a fost pronunţată de un judecător care nu este familiarizat cu problemele medicale. Pacienta putea să contacteze acea infecţie înainte de a fi internată la spital, pentru că există o perioadă de incubaţie, înainte de a se manifesta”, spune managerul. 

Verdictul final în acest caz va fi pronunţat de Curtea de Apel Oradea. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite