Seară de comedie pe scena orădeană: Piesa „Amor cu repetiție” își așteaptă publicul!

Seară de comedie pe scena orădeană: Piesa „Amor cu repetiție” își așteaptă publicul!

Amor cu repetiție, în premieră la Oradea

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat Oradea îi invită pe orădeni în această seară la comedia de succes, „Dublă rezervare" (Amor cu repetiție). Piesa este scrisă de maeştrii farsei europene, Ray Cooney şi John Chapman. Spectacolul se va juca de la orele 18.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

"Dublă rezervare" s-a jucat la Oradea în noiembrie 2010, în premieră națională.  Piesa este o comedie în două acte plină de suspans, complicaţii, decepţii şi situaţii riscante. Regia artistică este semnată de Cristian Ioan, iar scenografia îi aparţine Vioarei  Bara. Din distribuţie fac parte actorii: Ioana Dragoş Gajdo, Răzvan Vicoveanu, Daniel Vulcu, Adela Lazăr, Petre Ghimbăşan, Şerban Borda, Alexandru Rusu, Corina Cernea şi Lucia Rogoz.

A debutat ca actor la 14 ani

Dramaturgul englez Ray Cooney s-a născut în 1932 şi şi-a făcut debutul ca actor aproape accidental, la vârsta de 14 ani. Ulterior, după ce a activat în mai multe trupe, s-a alăturat companiei lui Brian Rix la Whitehall Theatre în 1956, jucând mai mult de 200 de piese în decursul a cinci ani. Din experienţa pe scenă a deprins meşteşugul dramaturgiei, astfel încât prima piesă, scrisă în 1961 în colaborare cu Tony Hilton, a fost un succes imediat. În 1983, Ray Cooney a înfiinţat Compania Teatrului de Comedie, unde au fost montate, în perioada directoratului său artistic, peste 20 de piese. În 2005 i s-a acordat titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, în semn de recunoaştere a meritelor sale pentru dezvoltarea teatrului englezesc.

Actor, dramaturg şi scenarist englez, John Chapman (1927-2001) a fost unul dintre cei mai activi şi mai pricepuţi exponenţi ai farsei postbelice. Şi-a început studiile de actorie la Academia Regală de Artă Dramatică din Londra pe care a părăsit-o după doi ani, descurajat de profesorul său de tehnica vorbirii. Norocul însă i-a surâs şi chiar în ziua în care a părăsit Academia, a primit un rol într-un spectacol produs de Brian Rix, primul din seria de farse a Teatrului Whitehall. Două dintre producţiile acestei serii - „Dry Rot" şi „Simple Spymen" - au fost scrise chiar de John Chapman şi au cunoscut un succes formidabil, având fiecare peste 1400 de reprezentaţii. Este autorul a numeroase piese de teatru şi scenarii de televiziune, scrise de unul singur sau semnate în colaborare cu alte nume faimoase din domeniu, precum Dave Freeman, Anthony Marriott, Jeremy Lloyd, Eric Merriman.

 O colaborare de succes

 Din colaborarea lui John Chapman cu Ray Cooney s-au născut  patru piese de mare succes: „Not Now Darling" (1968), "Move Over Mrs Markham" (1971), "My Giddy Aunt" (1968) şi "There Goes the Bride" (1974). "Dublă rezervare" sau "Amor cu repetiţie" este una din piesele de succes ale celor doi autori.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: