Oraşul din România unde aleşii locali au adoptat „Legea tăcerii“

Oraşul din România unde aleşii locali au adoptat „Legea tăcerii“

FOTO: În Primăria Ştei, consilierii locali pot face interpelări doar în scris sau în cadrul unor audienţe.

Consilierii locali din oraşul bihorean Ştei nu mai pot pune întrebări şi interpelări în şedinţele de plen, nu mai pot discuta despre nimic din ce e în afara ordinii de zi. Aşa scrie într-o Hotărâre de Consiliu Local adoptată săptămâna trecută la iniţiativa primarului liberal Gheorghe Balaj şi a reprezentanţilor locali ai PNL, care deţin majoritatea cu 9 consilieri din totalul de 15 care formează legislativul local.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până în acest an, discuţiile pe marginea unor probleme, altele decât cele care priveau proiectele aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local Ştei, erau libere. Din luna februarie 2018, însă, tot la iniţiativa consilierilor locali liberali, s-a stabilit că acestea pot avea loc doar la finalul şedinţei, la capitolul „Diverse“, pentru ca acum, aleşii să modifice modificarea, desfiinţând de-a dreptul, punctul „Diverse“ de pe ordinea de zi a şedinţelor. „La fiecare şedinţă, la capitolul «Diverse», se nasc divergenţe, scandaluri, calomnieri până la jigniri. La noi, şedinţele sunt filmate de televiziunea locală, poate şi din această cauză se crează acest circ ieftin, pentru că e în faţa camerelor de luat vederi, aspecte care nu respectă caracterul solemn al şedinţelor Consiliului Local“, a explicat motivul primarul oraşului.

Potrivit noilor reglementări, consilierii nu mai pot avea iniţiative, întrebări sau interpelări în cadrul şedinţelor de plen, acestea putând fi adresate doar „în cadrul şedinţelor pe comisii sau prin înregistrarea la Secretariatul Primăriei Ştei, precum şi prin înscrierea la audienţe la Primarul oraşului Ştei, la Viceprimarul oraşului Ştei sau la Secretarul oraşului Ştei“.

Consilierii locali din Opoziţie au solicitat prefectului judeţului să verifice dacă hotărârea adoptată respectă condiţiile de legalitate. "Această hotărâre nu trebuia adoptată. Am şi contestat-o, împreună cu colegii de la PSD la Prefectura Bihor. Urmează să primim răspuns", a declarat pentru Adevărul.ro, Ioan Mortan, consilier local independent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările